Öne Çıkanlar azerbaycan eNBE Kent diyarbakır pkk Ayyuka bugünün gündemi akbank cumhurbaşkanı erdoğan türkiye istanbul çin

Meme Kanserinin 8 Belirtisi

Kadınlarda görülen kanserler arasında ilk sırada meme kanseri yer alıyor. Erken tanı için bu tehlikeli hastalığın verdiği belirtilerin neler olduğunu ve sağlıklı bir yasam için dikkat edilmesi gerekenleri Emsey Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Süheyla Bozkıran anlattı.

Her sekiz kadından biri meme kanseri ile karşı karşıya kalıyor. Türkiye’de kadınlarda en sık görülen kanser çeşidi olması, erken teşhisin ne kadar önem taşıdığını gösteriyor. Hastalığın verdiği belirtilerin doğru anlaşılması ile hayat kurtarmanın mümkün olduğunu belirten Bozkıran, erken tanı ve tarama ile memenin korunması, yasam kalitesinin arttırılması, sağlıklı ve uzun bir yaşamın sağlanabileceğini belirtti. Erken tanı için hastalara 20 yaşından itibaren her ay kendilerini kontrol etmelerini, 40 yaş üzeri her yıl mamografi, klinik meme muayenesi yaptırmalarını önerdiklerini ifade eden Bozkıran, bu kontrollerin ihmal edilmeden yapılması gerektiğini söyledi.

Meme Kanserinin Gidişatını Belirleyen Faktörler
Dr. Süheyla Bozkıran, “Meme kanserinin biyolojik davranışını ve tedaviden bağımsız olarak klinik gidişini belirleyen bazı faktörler mevcuttur. Yaş, menopoz durumu, ırk, tümör histolojisi, reseptör durumu, tümör evresi bunlardan bazılarıdır. ”diyerek hastalığın gidişatını belirleyen etmenlerden bahsetti.

İstatiksel Verilere Göre Erken Tanım Oldukça Önemli
Yapılan istatistiksel çalışmalar ile hastalığın evreleri baz alınarak 5 yıllık ortalama sağ kalım sürelerine ulaşıldığını aktaran Bozkıran:“Evre 0 ve 1 için bu süre %100, evre 2 için %86 iken evre 3’ te %57’ ye, evre 4’ te ise %20’ ye gerilemektedir. sağ kalım oranlarına bakıldığında erken evrelerdeki yüksek sağ kalım oranları hastalığın erken tanısının dolayısıyla tarama programlarının önemini vurgulamaya yetmektedir.” dedi.

Bozkıran meme kanserinin belitilerini şöyle sıraladı:
1.Memede kitle (%30 sıklıkla en sık belirti),
2.Memede büyüme/asimetri, şekil bozukluğu, renginde değişiklik.
3.Koltuk altında ele gelen kitle
4.Meme başında içeri doğru çöküntü, çekinti, ekil bozukluğu
5.Meme başında özellikle tek kanaldan, kanlı veya şeffaf akıntı
6.Meme başı derisinde kabuklanma, soyulma.
7.Meme cildinde ödem, portakal kabuğu görüntüsü, içeri doğru çekinti.
8.Meme cildinde kızarıklık, yara oluşması.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.