Mide Grip Olur Mu?

Medical Park  Bahçelievler Hastanesi Gastroentroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Şule Namlı Koç, herhangi bir koruyucu aşısı ve özel bir ilacı bulunmayan mide gribi süresince hastaların bol sıvı alması gerektiğine dikkat çekti.

Koç, mide gribi hastalığıyla ilgili önemli bilgiler vererek mide gribi hastalığında, belirtiler virüsün alımından 24 - 48 saat sonra ortaya çıktığını ve genellikle 1-2 gün devam ettiğini belirtti.

Virüsün kısa sürede etkisini kaybettiği için kalıcı bir hasar bırakmadığını belirten Koç, “Ancak hastalar su içemedikleri için susuz kalarak hastane bakımına ihtiyaç duyabilir. Bu durum ise genellikle küçük çocuklarda, yaşlılarda ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde görülür. Çocuk ve yaşlılarda mide virüsü, daha ağır tablolarla kendini gösterebilir” açıklamasında bulundu.

Yiyecekler Yoluyla Bulaşabilir

Koç, virüsün yayılmasının şehir suları, yiyecek ya da içeceklere bulaşması, bulaşlı yüzey ya da objelere dokunup ellerin ağza sürülmesi, hastalık belirtileri gösteren kişilerle direkt temas edilmesiyle gerçekleşebileceğini ifade ederek, “ Birçok salgına kirli ve hastalığın bulaştığı sularda yetişen kabuklu deniz hayvanlarının tüketimi de neden olabilir. Salatalar ve donmuş meyveler gibi diğer ürünler de virüs görülebilir” dedi.



Nasıl Korunmalı?


Bir insan tıpkı grip hastalığında olduğu gibi, hayatı boyunca birçok kez nörovirusle enfekte olabileceğini vurgulayan Gastroentroloji Uzmanı Şule Namlı Koç hastalığın herhangi bir aşısının bulunmadığını ve enfeksiyondan korunmanın yolunun hijyen ve temizlikten geçtiğini belirtti.
Koç dikkat edilmesi gerekilenleri ise şöyle sıraladı:

“Özellikle tuvalet sonrası, yemek hazırlamadan ve yemeden önce eller iyice yıkanmalı.
Meyve ve sebzeler pişmeden yenecekse, iyice yıkanmalı.
Kirli yüzeyler, kapı kolları, mobilyalar temizlenmeli ve dezenfekte edilmeli.
Hastalık geçirildikten sonra virüs bulaşmış, çarşaf, giyecek, örtü gibi çamaşırlar yüksek ısıda su ve sabunla hemen yıkanmalı.
Şehir sularında sorun varsa kaynatılıp soğutulduktan sonra kullanılmalı.
Enfeksiyonu olan kişiler, hastalıkları sırasında yemek hazırlamamalı.
Nörovirüsle oluşan hastalığa karşı semptomları önleyici tedaviler haricinde herhangi özel bir ilaç bulunmuyor. Hastalıkta bol sıvı alınması öneriliyor. Sıvı kaybını, ağızdan alarak karşılamayan yaşlı ve çocuk hastalara damar yolundan sıvı verilmesi gerekiyor.”
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.