Öne Çıkanlar çin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank ak parti chp Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener İyi Parti tsk abd Koronavirüs Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar

Omuz Ağrılarınızın Nedeni Çalışma Şekliniz Olabilir

Günümüzde en çok şikayet edilen ağrıların başında omuz ağrıları geliyor.

Son zamanlarda herkesin şikayet ettiği omuz ağrıları özellikle ofis çalışanlarında, aynı hareketi sürekli tekrarlayan sporcularda ve müzisyenlerde daha çok görülüyor. Omuz ağrısına neden olan en önemli nedenlerden biri oturma ve çalışma ergonomisine uygun olmayan ofis ortamları oluşturuyor. Önceleri aralıklı olarak başlayan ağrıların zamanla kronikleşebildiğini ve kişinin giyinmek gibi günlük yaşam aktivitesini kısıtlayabildiğini söyleyen Liv Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Tolga Akkaya “Özellikle masa başı çalışanlar belli aralar vererek basit egzersizler yapmalı” diyor.

Omuz Ağrıları En Çok kimlerde görülüyor?

Omuz ağrıları özellikle ofis çalışanlarında, aynı hareketi sürekli tekrarlayan sporcularda ve müzisyenlerde daha çok görülüyor

Omuz Ağrıları kaça ayrılır?

Omuz ağrıları genel olarak akut ve kronik ağrılar olmak üzere ikiye ayrılır. Aniden gelişen ağrılar akut, zaman içerisinde belirginleşen ve şiddeti artan ağrılar kronik ağrı olarak tanımlanır. Kronik ağrıların en büyük sebeplerinden biri meslek hastalığı denilen sporcularda ve müzisyenlerde görülen aynı hareketin sürekli tekrarlanmasıdır. Akut ağrılar ise genellikle darbe, düşme gibi travma sonrasında ortaya çıkan, ani başlangıçlı ve şiddetli ağrılardır. Bu tür ağrıların travma sonrası ortaya çıkma süresi değişiklik gösterebilir ve ağrılar birkaç gün sonra da ortaya çıkabilir. Her omuz ağrısında hekime başvurmak gerekmeyebilir ama hafif eşyalar kaldırırken ve kolunuzu 90 dereceden daha yukarı kaldırırken ağrı oluşuyorsa mutlaka uzmana danışmak gerekir.

Omuz ağrılarında en çok kullanılan tetkikler

Omuz ağrılarında en çok kullanılan tetkikler direkt grafi ve MR’dır. Direkt grafiler daha çok kemik ve eklem patolojisini gösterdiği için akut yaralanmalarda veya ileri yaş grubu hastalarda kullanılır. Eklem deformasyonlarını, eklem içerisindeki veya kas içerisindeki kireçlenmeleri gösteren ilk etapta tercih edilen tetkiklerdir. MR ise yumuşak dokuyu daha detaylı gösterdiği için gençlerde, spor yapanlarda daha çok kullanılır. Bu tetkikle omuz bölgesindeki bütün tendonlar, bursa kesecikleri, omuz eklemi ve kemikler görülebilir.

 

Yırtık ve kopuklara artroskopik çözüm

Akut yaralanmalarda omuzun yeterli süre istirahati sağlanır ve sonrasında hafif egzersizler ile kol tekrar kullanılır hale gelir. Omuz çabuk küsebilen bir eklem olduğu için uzun süreli istirahat sonrasında başka ağrı ve problemler oluşabilir. Bir haftadan fazla olan istirahatlerde omuz kuşağındaki kas gruplarında güç kaybı ve sonrasında omuz ekleminde düşmeler görülebilir. Bu yüzden kısa süreli istirahatler önerilir. Bu durumların dışında tendonlarda yırtık veya kopukluk varsa hastanın durumuna göre cerrahi tedavi ilk tedavi seçeneği olabilir. Hastanın cerrahi tedaviden sonra gündelik yaşantısına hızlı bir şekilde dönmesi için güncel tedavi yöntemi olan omuz artroskopisi tercih edilir. Omuz artroskopi hem omuz ekleminin içini hem de omuz ekleminin üst tarafındaki boşluğu değerlendirebilen cerrahi bir yöntemdir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.