Öne Çıkanlar CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin chp niğde milletvekili ömer fethi gürer Pandemi cumhurbaşkanı erdoğan türkiye istatistik kurumu gündem özeti çin beşiktaş abd Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel

“Organ Bağışı Yetersizliğinden Her Yıl 2 Bin Kişi Ölüyor”

Türkiye'de her yıl yaklaşık 2 bin kişi uygun organ bulamayarak  nakil olamadığı için hayatını kaybettiğini belirten Türkiye Organ Nakli Vakfı (TONV) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Eyüp Kahveci, dünya standartlarında bir deneyime sahip Türkiye’de, devletin vatandaşın sağlığına kavuşması için her türlü olanağı sağlamasına rağmen ülke’nin tüm bu gelişmelere karşın organ bağışında gelişmiş ülkelere göre çok geride olduğunu ifade etti.

“Organ Bağışında Toplumsal Duyarlılık Yeterli Değil”

Kahveci ,istatistiklere göre beyin ölümü tespit edilen her 4 vakadan sadece birinin organlarının bağışlandığını, ancak toplumsal duyarlılığın yeterli düzeyde olmaması nedeniyle ailelerin organ bağışına izin vermediğine dikkat çekti.

Kahveci vatandaşlara organ bağışı çağrında bulunarak şunları söyledi:

“Bu nedenledir ki Türkiye'de her yıl yaklaşık 2 bin kişi uygun organ bulamadığı ve nakil olamadığı için hayatını kaybediyor. Burada vatandaşımızı organ bağışına davet ediyoruz. Organlarınız toprak olmasın yeni bedenlerde hayat bulsun, filizlensin. Organ bağışının artırılması noktasında 7'den 77'ye toplumdaki her bireye görev düşmektedir. Toplumun yapı taşı ailedir. Özellikle aileler bu konuyu sık sık ele almalıdır. Aynı şekilde eğitim kurumlarında öğretmenlerimiz, bu konuda daha duyarlı olup her fırsatta öğrencilere bu yönde eğitimler vermelidir.”

“'Otomatik Organ Bağışı' Nakil Sayısını İki Kat Artırır"

Fransa’da yeni yılın başlamasıyla uygulamaya geçen "otomatik organ bağışı” düzenlemesinin dünyadaki diğer ülkelere örnek bir uygulama olacağı değerlendirmesinde bulunan Başkan Kahveci, nakledilmek üzere temin edilecek organ sayısını artıracağını vurguladı. Kahveci, “Türkiye'de de buna benzer bir düzenlemenin nakil sayısını iki kat artıracağını düşünüyoruz. Bunun için 2238 sayılı yasada belli değişikliklere ihtiyaç duyulmaktadır" açıklamasında bulundu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.