Öne Çıkanlar deprem çukurova belediyesi HAVA HAREKATI Hakkari başbakan binali yıldırım atatürk soner çetin operasyon azerbaycan KENAN DOĞULU öğretmen meclis

Organik Beslenme Popüler Bir Diyet Yaklaşımı mı Sağlık İçin Gereklilik mi?

Türkiye’nin sağlıklı yaşam ve beslenme alanında ilk dijital bilimsel bilgi platformu “Bilim Bunu Konuşuyor” ile en güncel bilgileri kamuoyuna aktaran Sabri Ülker Vakfı, bu kez son günlerde popülerliği daha da artan diyet yaklaşımlarından organik beslenme ve sağlık üzerine etkilerine dair bilimsel gerçekleri açıklıyor.

Sabri Ülker Vakfı kurulduğu 2009 yılından bugüne, gıda, beslenme ve sağlıklı yaşam bilincinin gelişmesine katkı sağlamak, topluma bu konulardaki en doğru, güncel ve bilimsel bilgiyi aktarmak hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor. Vakıf bu çerçevede hayata geçirdiği Türkiye’nin sağlıklı yaşam ve beslenme alanında ilk dijital bilimsel bilgi platformu “Bilim Bunu Konuşuyor” ile sağlık ve beslenmeyle ilgili gündemdeki konuları, bilimsel ve en güncel bilgileri tarafsız bir yorum ve anlaşılır bir dille kamuoyuyla paylaşıyor. Sabri Ülker Vakfı, “Bilim Bunu Konuşuyor” platformunda bu kez beslenme ve sağlıklı yaşam konusunda sıkça gündeme gelen organik besinler konusunu masaya yatırıyor.

Beslenme ve sağlıklı yaşamın hastalıkların önlemesi, tedavisinde ve uzun yaşamadaki payının günden güne önem kazanmasıyla birlikte farklı beslenme modelleri ve besin çeşitliliği ve tercihi sıklıkla tartışılıyor. Bu çerçevede organik besinler ve sağlığa etkileri de en çok merak edilen konuların başında geliyor.

Organik beslenme ve besin nedir?

Organik besin aslında sadece besinin kendisine değil, aynı zamanda nasıl üretildiğine de ilişkin bir terimdir. Tarım ve Orman Bakanlığı’na göre yetiştirilmesi ve tüketiciye ulaşmasına kadar geçen tüm aşamalarda belirli kimyasal maddeler (yapay ve benzeri gübrelerin, böcek ilaçlarının, yabani ot ve mantar öldürücülerinin, hormonların, antibiyotiklerin, koruyucuların, renklendiricilerin vb. olmadığı) kullanılmadan üretilen ürünler organik besin, bu besinlerden oluşan bir diyette organik beslenme olarak adlandırılıyor.

Bir besinin organik olduğu nasıl anlaşılır?

Pek çok besin “%100 doğal, hormonsuz, hakiki, köy ürünü” denilerek organik adı altında satılabiliyor. Eğer bir ürünün organik olup olmadığından emin olmak istiyorsanız mutlaka Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından organik ürün sertifikasının bulunup bulunmadığını kontrol etmelisiniz.

Organik besinler daha mı sağlıklı?

Organik besinlerin sağlığa olan etkileri üzerine yapılan çalışmaların temeli organik besinlerin geleneksel besinlere kıyasla daha yüksek düzeyde omega-3 yağ asitleri ile fenolik bileşikler içerebileceği fikrine dayanıyor. Üzerinde durulan bir diğer konu ise organik besinlerin geleneksel besinlere kıyasla daha düşük düzeylerde tarım ilacı (pestisit) içermeleri... Bu konuyla ilgili yapılan çalışmalar, besinlerde bulunan yüksek miktarda pestisit seviyelerinin sağlığı olumsuz etkileyebileceğini gösterirken hem organik hem de geleneksel olarak üretilen besinlerin pestisit içeriğinin izin verilen güvenlik sınırları içinde bulunduğunu belirtiyor.

Sonuç olarak yapılan çalışmalar incelendiğinde organik ve geleneksel besinler arasında besin değeri açısından anlamlı bir farklılık olmadığını gösterirken, uzun vadede organik besinleri daha fazla tüketen bireylerin sağlık durumlarını saptamaya yönelik yapılacak çalışmalara ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler:
Sabri Ülker Vakfı
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.