Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu Pandemi palandöken şehit adana fetö tüik abd tesk yunanistan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel

Radyoterapi Alan Hastalarda Beslenme

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Bölümü’nden Prof. Dr. Müge Akmansu, “Radyoterapi tedavisinin başında nutrisyonel değerlendirme yapılmalı ve hastalar tedavi süresince takip edilmeli.” dedi. 

7 Kasım Dünya Nütrisyon Günü Kapsamında KEPAN ve Abbott işbirliği ile düzenlenen basın toplantısında Tedavide Beslenme Farkındalık Hareketi Sonuçları açıklandı. 

7 Kasım Dünya Nütrisyon Günü Kapsamında KEPAN ve Abbott işbirliği ile düzenlenen basın toplantısında Prof. Dr. Müge Akmansu, “Radyasyon onkolojisi klinikleri, hastaları ayaktan gören klinikler olup uzun süreli tedaviler uygulamaktadırlar. Günümüzde kanser hastalarının %70’den fazlası, hem kür amaçlı hem de şikayetlerini gidermek amacıyla kliniklerimize başvurmaktadırlar. 

Radyoterapi uygulandığı alanlardaki dokuları etkileyen bir tedavidir. Örneğin, baş-boyun tümörleri tedavi ederken ağız boğaz ve gırtlaktaki doku hassasiyetine bağlı acıma, çiğneme ve yutma güçlüğü, kalça bölgesindeki tümörleri tedavi ederken bağırsaklarda hassasiyet, akciğer kanserlerinin tedavilerinde de yemek borusunda hassasiyet oluşabilmektedir. İlaveten onkoloji hastalarında tümörün etkisiyle kişinin enerji ve protein ihtiyacı da artar ve hem tümöre bağlı nedenlerle ve hem de tedaviye bağlı, iştahsızlık, bulantı kusma, oral mukozit gibi sebeplerden dolayı kilo kaybı olmaktadır. 
Bu yüzden radyoterapi tedavisine başlanacağı zaman hastalığın tedavisini planlamanın yanı sıra hasta mutlaka beslenme durumu açısından da değerlendirilmelidir. 

ESPEN (Avrupa Klinik Beslenme ve Metabolizma Derneği) bu durumdaki hastalara, beslenme bozukluğuna karşı yapılması gerekenleri aşağıdaki gibi özetlemiştir.

•Vücut kitle indeksinden ve kilo durumlarından bağımsız olarak tüm kanser hastalarında tedavilerinin ERKEN döneminde beslenme risk açısından tarama yapılmalıdır. İlaveten Radyoterapi görecek hastaların tedavisinin başında ve tedavi süresince haftalık olacak şekilde tekrar tarama ve değerlendirme yapılarak nutrisyonel durum değerlendirilmelidir.

•Beslenme ile ilgili değerlendirmede anoreksi, vücut kompozisyonu, enflamatuar belirteçler, istirahat enerji tüketimi ve fiziksel fonksiyonların dahil edilmesi gerekmektedir.

•Nutrisyonel alımı artırmaya, enflamasyonu ve hipermetabolik stresi azaltmaya ve fiziksel aktiviteyi artırmaya yönelik multimodal nutrisyonel müdahale uygulanmalıdır.

Tedavi başlangıcında beslenme bozukluğu olabileceği gibi, tedavi sırasında da beslenme bozukluğu gelişebilir. Bu nedenle daha önce de bahsedildiği gibi radyoterapi tedavisinin başında nutrisyonel değerlendirme yapılmalı ve hastalar tedavi süresince takip edilmeli, gerekmesi durumunda da nütrisyonel destek başlanmalıdır. Beslenme durumunun tedavi başarısını etkileyen bir faktör olduğu unutulmamalıdır.” dedi. 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.