Öne Çıkanlar Arap Çin Büyükelçiliği Çin Ticari Uçak Şirketi Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi Çin Eximbanktan 300 Milyon Dolar Kredi Sağladı Çin Devlet Konseyi Gümrük Tarifesi Komisyonu Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan galataport uyuşturucu seçim BM Turizm EKütüphanesi

Ramazan Sonrası Beslenmeye Dikkat

Ramazan’da yavaşlayan metabolizma, bayramda tatlı tüketilmesi ve eski düzene dönülmesiyle beraber ağırlık artışına davetiye çıkarabilir. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr.Gizem Köse sağlıklı beslenmeye geçiş yaparken dikkat edilmesi gereken 9 püf noktasına kulak verilmesini önerdi.

Köse, Ramazan’da değişen beslenme düzeniyle metabolizmanın yavaşladığını, bunun da ağırlık artışını kolaylaştırdığını belirtti. Ramazan Bayramı’nda günlük beslenme alışkanlıklarına hızlı dönüş yapmanın ağırlık artışına yol açabileceğine dikkat çeken Köse, bu dönemde yapılacak bazı değişikliklerle vücudun eski düzenine döneceğini kaydetti.
 
Köse, Ramazan ayı boyunca yaklaşık 17 saatlik açlık sonrasında kimi zaman ağır kimi zaman hafif öğünlerin tüketildi ve sonuç olarak metabolik denge değişti. Bu açlık öncesinde gece saatinde öğün tüketince metabolizma yavaşladığını. Bu yavaş metabolizma ile bayramda günlük beslenme alışkanlıklarına hızlı bir dönüş yapılırsa ağırlık artışı kaçınılmaz olacağını. Oruç tutanlar Ramazan Bayramını hafif bir normale geçiş aşamasına dönüştürebileceğini. Ramazan’da dinlendirilen vücut için yepyeni bir başlangıç yapılabileceğini” savundu.
 
Köse'nin, kulak verilmesini istediği 9 öneri ise şöyle:
 
Pideyle Vedalaşın

Pide yerine artık tahlili ekmek tercih edilmelmesi gerektiğini ifade eden Köse, tahlili ekmek kan şekerinin dengelenmesine ve sindirim sorunları yaşanmasını önleyecegini, kahvaltıda yumurta ve peynirin yani sıra salatalık, domates ve yeşillikler bol miktarda tüketilmesi gerektiğini belirtti.
 
Şeker ve Tatlı Yerine Kuru Meyve İkram Edin

Bayram ziyaretlerinin geleneksel ikramları olan şeker, çikolata ve tatlı ile fazladan şeker ve kalori yüklemesi yapılır diyen Köse, şekerlemeler yerine kaselerin içini kuru meyveler ve kuruyemişlerle süslenebileceğini belirterek meyvenin de şeker içerdiğini hatırlattı.

Su Tüketimini Artırın

Beslenme ve Diyet Uzmanı Köse, özellikle bayram ziyaretlerinde yenilen her ikramlıktan sonra 2 bardak su içilmesi gerektiğine de dikkat çekerek şöyle devam etti:
 
Yeşil Sebze Tüketin

"Bayram boyunca ana öğünlere yeşil sebzelerden ilave edilmelidir. Bu özellikle bağırsak hareketlerini düzenlemeye ve metabolizmayı hızlandırmaya yardım eder.
 
Akşam Yemekleri erken Yenmeli

 Akşam yemekleri Ramazan’da olduğu gibi geç saatte değil, uyku saatinden 4-5 saat önce yenilmelidir.
 
Pilav ve Makarnaya Dikkat

Bayramda kurubaklagil ve et tüketimi artmaktadır. Bakliyat faydalı olsa da yanlarında pişirilen tereyağlı pilav ve makarnalar ağırlık artışı açısından tehlike yaratabilir.
 
Salatada Yağ Miktarı Önemli

Bayram sofralarında yararlı diye bolca tüketilen salatalara dikkat edilmelidir. Salatalara ve yemeklerde kullanılacak yağ miktarı göz kararı değil, ölçerek konulmalı. Yağın bol kalori içerdiği unutulmamalı.

Akşamları yürüyüş yapmaya çalışılmalı. Yemeklerden sonra sindirime yardımcı olarak ağırlığınızı korumada da etkili olacaktır. Asansör yerine merdiven kullanılması, kısa mesafelerde araç kullanılmaması ağırlık yönetiminde avantaj sağlayacaktır."
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.