Öne Çıkanlar Afrin İyi Parti ak parti sözcüsü ömer çelik çin ak parti İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener Akşener Hakkari AİLE kosgeb Argylle: Gizli Casus Op. Dr. Volkan Erdoğan

Reflü Tedavisini İhmal Etmeyin Kansere Çevirebiliyor

Pek çok kişinin hayatında yaşadığı sağlık sorunlarından en az biri mideden kaynaklanmaktadır. Mide rahatsızlıklarının gelişiminde bazen sadece yenilen ve içilenler bazen de ruh hali etkilidir.

Medical Park Fatih Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Doç. Dr. Medical Park Fatih Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü Mustafa Hasbahçeci, mide reflüsü ile ilgili tedavi sürecinde hayat tarzı değişikliği, diyet ve ilaç tedavisinin sonuç vermemesi durumunda cerrahi müdahale yönteminin uygulanması gerektiğini kaydederek, Reflüsü olan kişilerin en önemli şikâyetleri arasında yemeklerden sonra göğüs boşluğunda yanma, ağız içinde acı ya da ekşi tat hissi, olduğunu ifade etti.

“Reflüyü Göğüs Ağrısı İle Karıştırmayın”
 
Hasbahçeci, bunlara ek olarak kronik öksürük, ses kısıklığı, yutma güçlüğü, gıdaların solunum sistemine kaçması, astım, bronşit, kronik farenjit ve sinüzit reflü ile ilişkili diğer şikâyetler arasında yer aldığına değinerek şu yanılgıyı düzeltti:

“Genellikle yemeklerden kısa bir sure sonra başlayan bu şikâyetler yenilen yemek miktarı fazlalaştıkça ya da öne eğilmekle daha da artar. Akşamları ağır bir yemek yiyen ya da yatmadan önce gıda alımına devam eden kişiler, yemek sonrası görülen bu şikâyetleri sabah uyandıklarında da hissedebilir. Göğüs ağrısı ile göğüs boşluğunda yanma hissi bazen hastalar tarafından ayırt edilemediğinden, reflü hastalarının özellikle akşamları yemeklerden sonra göğüs ağrısı şikâyeti ile acile servislere başvurduğu görülür.”

“Belirtiler Ciddiyeti Ortaya Koyar”
 
Reflü belirtileri olan kişilerin öncelikle kendi hayat kalitesi açısından bir doktora başvurması gerektiği değerlendirmesinde bulunan Mustafa Hasbahçeci, “Reflü tanısı ve ilk basamak tedavisi için her hastada endoskopik görüntüleme yapılması gerekli değildir. Kilo kaybı, kanlı kusma ve yutma güçlüğü gibi sindirim sistemi kanseri ile ilgili uyarıcı herhangi bir belirti olmaması halinde doktor, diyet önerileri ve uygun ilaç kombinasyonları ile reflü tedavisine başlayacaktır” dedi.
 
“Sigarayı Bırak,  Korseden Vazgeç, Stresten Uzak Dur

Reflü hastalarının tedavi sürecinde, öncelikle hayat tarzında yapacağı değişikliklerin, diyet ve  ilaç tedavisinin olumlu sonuç verdiğini ifade eden Hasbahçeci, hayat tarzında yapılacak değişikliklere ilişkin şu bilgileri verdi:


·        “Yatağın baş tarafının yükseltmesi
·         Fazla kilo durumu varsa, ideal kiloya düşülmesi
·         Tüketiliyorsa, sigaranın ve alkolün bırakılması
·         Yemeklerden sonra en az üç saat yatar pozisyona geçilmemesi
·         Karın korsesi ve sıkı kemer gibi karın içi basıncını artıran uygulamalardan kaçınılması
·         Mideye yan etkisi olan ilaçların alınmaması
·         Stres, gerginlik gibi durumlardan uzak durulması.”
·          
 Hayat tarzındaki değişiklikleri anlatan Hasbahçeci, mide asidini azaltıcı ve yemek borusuna kaçışı engelleyici ilaç tedavisine doktor kontrolünde başlanması uyarısında bulunarak, “ Yağlı yemekler, çay, kahve, çikolata, asitli ve gazlı içecekler ve naneden kaçınılması gerekir. Kişinin bünyesine dokunan gıdalardan uzak durularak, öğün miktarlarının azaltılması gerekir.” tavsiyesinde bulundu.
 

Cerrahi Tedavi Nasıl Yapılır?

Hayat tarzı değişiklikleri, diyet önerileri ve düzenli ilaç tedavisine rağmen şikâyetleri tamamen geçmeyen ya da hiç bir cevap alınamayan hastalarda gerekli tetkikler yapıldıktan sonra cerrahi tedavi sürecine doktor tarafından karar verildiği bilgisini veren Hasbahçeci, tedaviye ilişkin şunlara değindi:
 
“Cerrahi tedavi öncesinde yemek borusu ve midede hareket bozukluğu olup olmadığı, eşlik eden mide fıtığının reflü şikâyetlerine sebep olup olmadığı, varsa mide fıtığının büyüklüğü muhakkak belirlenmelidir. Standart cerrahi tedavi yaklaşımı laparoskopik yöntem olarak bilinen, karın duvarında bir büyük kesi olmasızın karın duvarından karın içine uzanan el aletleri ile ameliyat yapılmasıdır. Mide fıtığı olsun ya da olmasın öncelikle yemek borusunun göğüs boşluğundan geçtiği alan daraltılarak mide fıtığı onarımı eklenir. Büyük ya da geniş mide fıtıklarında o bölgeye yama konarak onarım desteklenir. Daha sonra mide, kapakçığın olduğu yemek borusu ile midenin geçiş noktası üzerine 360 derece ila 270 derece sarılır. Böylelikle yemek borusuna doğru kaçış önlenmiş olur. 
 
“Tedavi Edilmeyen Reflü Kansere Yol Açabilir”
 
Cerrahi tedavi uygulanmaması halinde, reflüsü olan hastaların hayatları boyu ilaç kullanması gerekebildiğinin altını çizen Genel Cerrahi Uzmanı Hasbahçeci, “Reflü hastalığının ilerlemesi ya da uzun süreli tedavi edilmemesi halinde yemek borusunda darlık ve kısalık, yemek borusunda tedavi edilemeyen özefajit ve ülser gelişimi, Barrett özefagus olarak bilinen yemek  borusu-mide birleşim yerinde kanser gelişimi söz konusu olabilir. Bu nedenle reflü ciddiye alınması ve tedavi edilmesi gereken önemli hastalıklardan biridir” değerlendirmesinde bulundu.
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.