Öne Çıkanlar gündem özeti cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk terörist MSB gündem başlıkları enflasyon CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş abd fırat kalkanı bugünün gündemi

Sağlık Bakanlığı’ndan Organ Nakli Uçuşuna Öncelik Açıklaması

Sağlık Bakanlığı, “Erbil’e Organ Taşıyan Uçağa Kalkış Önceliği Verildi” haberi hakkında, organ taşıyan uçağa öncelik verilmesinin memnuniyet verici olduğunu belirterek, “Habere konu olan nakil, 7 Eylül 2017 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri’nden İstanbul aktarmalı uçuşla Irak’ın Erbil kentine kornea dokularının taşınması olayından ibarettir. Türkiye’den bir bağışın yurt dışına gönderilmesi değildir” açıklamasında bulundu.

Sağlık Bakanlığı, çeşitli gazetelerde yer alan “Erbil’e Organ Taşıyan Uçağa Kalkış Önceliği Verildi” haberine ilişkin açıklama yayımladı. Organ ve doku taşıyan uçakların uçuşuna Devlet Hava Meydanları ve Türk Hava Yolları Genel Müdürlüğü ile Sağlık Bakanlığı arasında yapılan protokol gereğince öncelik verildiğinin bildirildiği açıklamada Türk Havayolları’na ait TK- 314 sefer sayılı Irak-Erbil uçağının planlanandan saatten önce havalandığı doğrulandı.

“UÇAĞININ PROTOKOL GEREĞİ ÖNCELİKLİ OLARAK UÇMASI MEMNUNİYET VERİCİDİR”
Öte yandan organ naklinde zamanla yarışıldığına dikkat çekilen açıklamada, “Türk Hava Yolları uçağının protokol gereği öncelikli olarak uçması, hem tıbbın hem de söz konusu protokolün gereği olup bu yönüyle ayrıca memnuniyet vericidir. Ancak, habere konu olan nakil, 7 Eylül 2017 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri’nden İstanbul aktarmalı uçuşla Irak’ın Erbil kentine kornea dokularının taşınması olayından ibarettir. Türkiye’den bir bağışın yurt dışına gönderilmesi değildir” denildi.

TÜRKİYE’DEN YURTDIŞINA ORGAN VE DOKU GÖNDERİLEMİYOR
Açıklamada, Türkiye’deki organ bağışlarının yetersizliği nedeniyle yabancı uyruklulara kadavra kaynaklı organ ve doku nakli yapılmasının yasalara göre mümkün olmadığı belirtilirken, Türkiye’den bağışlanan organların yurt dışına gönderilmesinin söz konusu olmadığı ifade edildi. Sağlık Bakanlığı açıklaması, “Bu haberin, organ ve doku bağışının önemi konusunda farkındalık oluşturulmasına katkı yapmasını umuyoruz” ifadesiyle sona erdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.