Öne Çıkanlar deprem çukurova belediyesi recep tayyip erdoğan HAVA HAREKATI Hakkari başbakan binali yıldırım yapı kredi atatürk soner çetin operasyon azerbaycan Dünya Haberleri

Sakız Çiğnemek Dişlere Faydalı Mı?

Diş Hekimi Pertev Kökdemir, “Şekersiz veya tatlandırıcı içeren sakızlar ağız ve diş sağlığı için faydalı ancak 15-20 dakikadan fazla çiğnemeyin” diyerek uyardı.

Diş Hekimi Kökdemir, sakız çiğnemenin diş sağlığı üzerindeki avantaj ve dezavantajları hakkında bilgi verdi. Çene ekleminin oldukça küçük ve hassas bir eklem olduğunu, sakızın tek taraflı çiğnenmesinin o taraftaki eklemde fazla kullanıma bağlı problemlere yol açabileceğini ifade eden Kökdemir, “Çene eklemleri de diğer eklemler gibi bir kere hasar gördü mü vücut bu hasarı bir daha onaramaz ve çene ekleminden ses gelmesi, ağzın açıkken takılı kalması veya çenenin kilitlenmesi gibi problemler ortaya çıkabilir” dedi.


Yüzün Simetrisini Bozabilir


Kökdemir, “Ayrıca sürekli tek tarafta sakız çiğneme alışkanlığı olması, bir süre sonra çiğneme yapılan taraftaki kasların yüzün diğer tarafındaki çene kaslarına oranla daha fazla büyümesine ve yüzde asimetri oluşmasına sebep olabilir” diyerek uyardı.

Dişlerin Temizlenmesine Yardımcı Oluyor

Tüm bu nedenlerden dolayı şekersiz veya tatlandırıcılı sakızların çenenin her iki tarafıyla ve kısa süre çiğnenmesi gerektiğini belirten Kökdemir şu ifadeleri kullandı:
“Sakızın yemeklerden sonra çiğnenmesi ise tükürük salgısının artmasına, çiğneme sırasında oluşan mekanik kuvvetlerle de dişlerin temizlenmesine yardımcı olur. Bununla birlikte tatlandırıcı içeren sakızlarda bulunan beş karbonlu seker, bakteriler tarafından besin olarak kullanılamaz ve ayrıca bakteri üremesini de azaltır. Bu yönleriyle şekersiz veya tatlandırıcılı sakızlar ağız ortamı için faydalıdır diyebiliriz.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.