Öne Çıkanlar atatürk orman çiftliği arazisi Prof. Dr. Gülçin Kantarcı emitt kasımpaşa ing MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yüksek disiplin kurulu Ankarada 26 Aralıkta okullar tatil mi? hava nasıl olacak ibrahim kalın istanbul ankara

Şeker Hastalarına Yaban Mersinli Aşure Tarifi

Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Prof.Dr.Alper Çelik ,şeker hastalarına şekersiz, doğal ve özellikle kuru üzüm yerine yaban mersini ile pişirilmiş aşure yemelerini öneriyor.

Prof. Dr. Çelik, "Özellikle metabolik cerrahi operasyonu geçirmiş bireylerde ameliyattan sonra 6. haftadan itibaren tüketilebilecek, basit karbonhidrat içeriği azalmış aşure alternatifi ile bir öğün yapılabilir"

Aşure, yılda bir defa özel olarak yapılan bir tatlı olup makro ve mikro besin öğelerinden oldukça zengindir. Tahıl içeriğinden dolayı B1 vitamini; süt eklendiğinden dolayı B2 vitamini; kurubaklagil içeriğinden dolayı lif ve protein; ceviz, badem, fındık gibi sağlıklı tohumlardan dolayı E vitamini, omega-3, kalsiyum vb. içerir ve oldukça besleyicidir. Bununla beraber enerji içeriği de yüksek olduğundan dolayı kilo verme sürecinde olan ve/veya kronik hastalığı bulunan bireylerde, porsiyon kontrolü sağlanması ve bir diyetisyen kontrolünde tüketilmesi gerekmektedir.

Sağlıklı aşure alternatifleri arasında rafine şeker eklenmeden bal veya pekmez ile tatlandırılan aşure opsiyonları bulunsa da kan şekeri regülasyonu açısından basit karbonhidrat içeriğini azaltmak adına sadece taze ve kuru meyvelerle tatlandırılan aşure tercihleri de yapılabilir.

Özel Etiler Hastanesi Diyetisyen Elif Mızrak'ın sizin için hazırladığı tarif:

- 1 silme yemek kaşığı aşurelik buğday

- 1 yemek kaşığı fasulye

- 1 yemek kaşığı nohut

- 1 tatlı kaşığı çiğ/kavrulmamış ceviz (çekilmiş)

- 1 tatlı kaşığı çiğ/kavrulmamış badem (çekilmiş)

- 1 tatlı kaşığı çiğ/kavrulmamış fındık (çekilmiş)

- 1 yemek kaşığı yaban mersini

- 2 adet kuru kayısı

- 1 yemek kaşığı laktozsuz süt

Ceviz, badem, fındık hariç yukarıdaki malzemeler 1 kaseye girecek miktarda su ile aşama aşama kaynatılır. Üzerine çekilmiş ceviz, badem, fındık ile süslenip arzuya göre az tarçın serpilerek tatlandırılır. Rafine şeker ve daha fazla porsiyon meyve ile yapılan aşurelere göre daha az enerji içermekte olup yaklaşık 254 kkal'dir ve yaklaşık 31,7 gr karbonhidrat içermektedir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.