Öne Çıkanlar terörist Covid19 cumhurbaşkanı erdoğan Koronavirüs suriye Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar türkiye ak parti yunanistan abd vakıfbank milli eğitim bakanlığı

Soğuk Hava Kalp Krizini Tetikliyor

Havaların soğuması özellikle kalp ve yüksek tansiyon hastalıklarını tetikliyor. Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ercan Erdoğan, göğüs ağrısı, ritim bozuklukları, hipertansiyon atakları, kalp krizi ve ani ölümlerin görülme riskinin soğuk havalarda arttığını belirterek özellikle yeni kalp krizi geçirenlerin soğuk havalarda dışarı çıkmamasını tavsiye etti.

Soğuk havalarda vücutta fizyolojik ve davranışsal olarak bir takım değişiklikler oluştuğunu belirten Ercan Erdoğan, kalp ve tansiyon hastalarını soğuk havalarda dışarı çıkmamaları konusunda uyardı. Erdoğan, “Sıcaklığın azalmasıyla deri damarları ısı kaybını azaltmak için fizyolojik olarak büzüşüyor. Kaslar istemsiz olarak titreyerek ısı oluşumunu artırıyor. Vücut sıcaklığını koruyabilmek için kalp daha fazla kan pompalıyor. Sonucunda da kalbin daha fazla oksijene ihtiyacı oluyor” dedi. 

-“HER İNSANIN SOĞUĞA TEPKİSİ FARKLIDIR”-

Her insan vücudunun soğuk havaya verdiği cevabın farklı olabildiğini ifade eden Erdoğan, yaşın, fiziksel durumun, altta yatan kronik hastalıkların sayısı ve ciddiyetinin, soğuğa karşı vücudun verdiği yanıtı etkilediğini belirtti. Erdoğan, hipertansiyon, damar tıkanıklığı, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği, sigara kullanımı, obezite, ailede kalp hastalığı öyküsü gibi risk faktörlerine sahip kişilerin kalp krizi riskinden korunmak için daha dikkatli olmasını ve kışa girmeden önce mutlaka yeni bir sağlık kontrolünden geçmesini önerdi.

-“SOĞUK HAVALARDA RÜZGARI ARKANIZA ALARAK YÜRÜYÜN”-

Kalp ve tansiyon hastalığı olanların kış mevsiminde fiziksel kondisyonunu iyileştirmek için yürüyüş yapması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, bu hastaların evde veya spor salonunda spor yapmayı tercih etmeleri gerektiğini bildirdi.

Erdoğan, kalp krizi geçirenlerin dumanlı, kirli, rüzgarlı ve soğuk havalarda dışarı çıkmamasını tavsiye ederek bu hastalar için şu uyarılarda bulundu:

“Göğüs kafesinde baskı, ağırlık, yanma ve sıkışma gibi belirtiler görüldüğünde zaman kaybetmeden hastaneye başvurulmalı. Ayrıca tek veya her iki kolda, sırtta, midede ağrı, nefes darlığı, soğuk terleme, bulantı, baş dönmesi gibi belirtiler de kalp krizinin işareti olabilir. Bu belirtiler görüldüğü takdirde de acilen hastaneye gidilmelidir.”

-“AŞIRI KALIN GİYSİLER YERİNE VÜCUDU ISITACAK GİYSİLER”-

Tok karnına egzersiz yapılmamasını, yemek yedikten en az 2 saat geçtikten ve midedeki dolgunluk hissi azaldıktan sonra spor yapılmasını kaydetti. Özellikle soğuk havalarda yemeklerden hemen sonra mide doluyken egzersiz yapıp yediklerini eritme düşüncesinin bilinen en büyük yanlışlardan biri olduğunu ifade eden Erdoğan,  açık havada spor yapmak isteyenlerin havanın nispeten daha ılık olacağı öğlen saatlerini tercih etmesini istedi.

Kış aylarında aşırı kalın giysiler giymek yerine, vücudu ısıtacak giysilerin tercih edilmesinin daha doğru olacağını kaydeden Erdoğan, ısı kaybının büyük bir kısmının da baş bölgesinden olduğuna dikkat çekti.

-“ALKOL VE SİGARADAN UZAK DURUN”-

Isınma için alkol alınmasının da yanlış olduğuna değinen Erdoğan, alkolün başta damarlarda genişlemeye neden olarak ısı artışı sağladığını fakat bu durumun kalp, beyin, böbrek gibi hayati organlarda ısı kaybına yol açtığını bildirdi. Soğuk havalarda sigara içilmesinin de kalp kasının oksijen ihtiyacını arttırdığını belirten Erdoğan, sigaranın ayrıca, kalpte düzensiz atışlara, kalp krizine de ani ölümlere yol açabileceğini ifade etti.

-“GRİP VE ZATÜRRE AŞILARINI MUTLAKA YAPTIRIN”-

Kalp veya akciğer hastalığı gibi kronik hastalığı olanların havalar iyice soğumadan sonbahar mevsiminde grip ve zatürre aşısını yaptırmalarını öneren Erdoğan, kalp hastalarına ilaçlar açısından da şu uyarılarda bulundu:

“Kalp hastalarının grip ilaçları kullanırken de dikkatli olması gerekiyor. Burun tıkanıklığı, burun akıntısı şikayetleri için kış aylarında sıklıkla reçete edilen ilaçların çoğu tansiyon yükselmesine, ritim problemlerine ve kalp krizine yol açabiliyor. Kalple ilişkili yan etkilerinin fazla olması nedeniyle, kalp hastalarında soğuk algınlığı ilaçlarının kullanımının da bazı sakıncaları vardır. Bu nedenle bu ilaçların mutlaka bir doktor onayıyla alınması gerekir.”

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.