Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu palandöken fetö şehit tesk adana Pandemi Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel Akşener yunanistan esnaf

Soğuk Havalar Kolesterol Tehdidini Arttırıyor

Soğuk havalarda artan karbonhidrat ihtiyacı, tüketilen kalorili yiyeceklerin yağa dönüşmesine neden oluyor. Medical Park Bahçelievler Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Yıldırım, artan yağ oranının kolesterolü olumsuz etkilediğini söyledi.

İnsan vücudu kışın ağır yemekler tüketmeye meyilli oluyor, bu durum da vücuda harcayabileceğinden daha fazla enerji olarak geri dönüyor. Bu fazla enerjinin yağa dönüşmesi sonucunda ise kolesterol doğal olarak yükseliyor. Yıldırım, kolesterolle ilgili bilgiler verirken kış beslenmesinin nasıl olması gerektiği konusunda da uyarılarda bulundu. Kolesterolün her insanın kanında olması gereken bir madde olduğunu belirten Yıldırım,  “Beslenme eksikliği olanlarda, zafiyet geçirenlerde kolesterol değerleri çok düşer ve bu da tehlikeli bir durumdur. Kolesterol düzeyini değerlendirirken hastanın ek bir hastalık durumunun olup olmadığı göz önünde bulundurulur. Sağlıklı bir insansa LDL kolesterol dediğimiz, halk arasında kötü huylu olarak bilinen kolesterolün üst sınırı 200’dür.  Eğer hastanın şeker, kalp veya damar hastalığı varsa, kolesterol düzeyini 70’e kadar indirmek gerekir. Kadınlar erkeklere oranla kolesterol artısına daha yatkındır. Kadınların beslenme alışkanlıkları ve tatlıya olan düşkünlükleri de kolesterole zemin hazırlar” dedi.

Ambalajlı Ürünlere Dikkat

Ambalajlı ürünlerin pek çok yapay madde içerdiğini, vücuda zarar vererek metabolizmayı bozduğunu ifade eden Yıldırım, “Yapay ola gıdalar vücuda girdiği zaman hormonal dengemiz bozulur. Aşırı insülin üretimine sebep olur. Bu etkenler de yağlanmaya yol açar. Başta cips ve bisküvi olmak üzere, ambalajlı ürünleri çok fazla tüketmemek gerekir. İçerisine daha az katkı maddesi konulan çikolata türlerinden ölçülü olarak tüketebilirsiniz. Ancak özellikle bisküvi, kraker, cips gibi ürünlerdeki yağlar, raf ömrünü uzatmak için kullanılan katkı maddeleri vücudun metabolik faaliyetlerini bozar” şeklinde konuştu.

Hareket Şart

Akşam vakti çok fazla hareket etmediğimiz için ve uykuda da kalori harcamadığımız için, vücudun alınan kaloriyi depolamak zorunda kaldığının altını çizen Yıldırım, bu kaloriyi yakmak için orta tempoda 10 bin adım atılması gerektiğini söyledi. Kolesterolün daha çok masa başında çalışan kişilerde görüldüğünü ifade eden Yıldırım, “Günlük 5 bin adımdan daha az atanlarda, fast food tarzı beslenenlerde ve gençlerde 12-16 yaş döneminde görülebilen bir durumdur. Tamamen bozuk beslenme tarzı ve egzersizden uzak bir hayat süren herkeste kolesterol yüksekliği karşımıza çıkabilir. Özellikle alkol kullanan kişilerde kolesterolün olumsuz etkisi iki katına çıkabilir” dedi.

Halsizlik Kolesterol Belirtisi

Kolesterolün kan akışını bozması sonucu halsizlik, yorgunluk, baş arkasında yanma, baş arkasında uyuşma, ellerde ve ayaklarda yanma gibi şikayetlere yol açtığını ifade eden Yıldırım, “Bu tarz şikayetleri olanların mutlaka kolesterol değerleri kontrol edilmelidir” dedi. Kolesterol hastalarında belirti vermeyen bir hasta grubunun da olduğu söyleyen Yıldırım, asıl korkulanın hastalığın; damar yağlanması, damarlarda daralma, kalp krizi ve tansiyon seviyelerinde ortaya çıkması olduğunu söyledi. Tedavi edilmeyen kolesterol şikayetinin, tansiyon, şeker ve kalp hastalığına dönüştüğünü de söyleyen Yıldırım, kolesterolün, kalbin en büyük düşmanı olduğunu belirtti.

Hazır Gıdalar Yerine Alternatif

Aslında hastalara pasta, kurabiye gibi yiyecekleri önermediklerini belirten Yıldırım, bunlar mutlaka yenecekse evde yapılmasını tavsiye ettiklerini, ambalajlı ürünlerde kullanılan glikoz şurubuna nazaran, evde kullanılan şekerin zararının daha az olduğunu söyledi. Hazır cipslere alternatif olarak da evde patates ile ev yapımı cips hazırlanabileceğini ifade eden Yıldırım, en doğrusunun ise meyve kurularını tercih etmek olduğunu belirtti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.