Öne Çıkanlar deprem çukurova belediyesi HAVA HAREKATI Hakkari başbakan binali yıldırım soner çetin operasyon azerbaycan KENAN DOĞULU öğretmen meclis Hakurk

Tatilde Bozulan Uyku Düzeni İçin Ne Yapılmalı?

Öğrencilerin tatilde bozulan uyku düzenini yeniden kurabilmek için uykunun standart hale getirilmesi gerektiğini söyleyen Türk Uyku Tıbbı Derneği (TUTD) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Aksu, uyku saatinin belirlenmesi ve bu saatin 30 dakika öncesinden yatağa gidilmesi gerektiğini belirtti.

TUTD Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Murat Aksu, öğrencilerin uyku düzeni hakkında açıklamalarda bulundu. Anne ve babaların, öğrencilerin yarıyıl tatilinde geç yatma, geç kalkma ile uyku düzenlerini bozduğu kaygılarını taşıdığını söyleyen Aksu, anne babaların eğitim yarıyılında ne yapmaları gerektiğini şöyle açıkladı:

“Yalnız çocukların değil hepimizin tüm yaşamımız boyunca yapmamız gereken şeyler, aslında anne ve babaların ikinci yarıda yapmaları gereken şeylerle aynı. Bunların başında yatma ve kalkma saatlerinin mümkün olduğu kadar standart olmasını sağlamak geliyor. Yani, bir gün 21.00’de, bir gün 22.00’de, bir gün 23.00’te; başka bir gün 01.00’de, 02.00’de yatmak, uyku düzeni açısından en istemediğimiz şeydir. Dolayısıyla bir uyku saatinin, belirlenmesi ve bu saatin 30 dakika öncesinden yatağa gidilmesi kuralına mümkün olduğu kadar uymak gerekiyor. Aynı şekilde sabah yataktan kalkma saatini de mümkün olduğunca sabit tutmak gerekiyor.”

-“ÇOCUKLAR ÖĞLEDEN SONRA KAFEİNLİ GIDALARDAN UZAK TUTULMALI”-

Okul günlerinde yatma ve kalkma saatlerinin çok fazla sorun teşkil oluşturmadığını, asıl problemin tatil günlerinde çıktığına dikkat çeken Aksu, “Tatilde yatışımız çok geç saatlere kayıyor ve sabah yataktan kalkma saati de buna bağlı çok geç saatlere kayıyor. Bu istemediğimiz bir şey. Bu, insanın biyoritmine, ‘sirkadiyen’ dediğimiz uyku, uyanıklık düzenini sağlayan ritme aykırı olayların da gelişmesine neden oluyor” ifadelerini kullandı.

Okulların açılacağı günün bir akşam öncesinden başlanarak hafta içerisinde öğleden sonraki saatlerden itibaren çocukların uyku kaçıran, kafein içeren gıdalardan uzak tutulması gerektiğini ifade eden Aksu, bu maddelerin etkilerinin 12 saate kadar uzadığını bildirdi. Aksu, çocukların uyku düzenini sağlayabilmek için akşam yemeği ile uyku saati arasında en az bir saat kadar bir zaman geçmesi gerektiğini de ekledi.

-“3 GÜN SONRA OKUDUKLARIMIZI UNUTUYORSAK İYİ BİR REM UYKUSU UYUMAMIŞIZ DEMEKTİR”-

Aksu, sağlığın ve başarılı olmanın en önemli göstergesinin iyi uykudan geçtiğini dile getirdi. Öğrencilerin uykularından feragat etmemeleri gerektiğini belirten Aksu, az uyuyarak ders çalışıldığında o çalışmanın veriminin düşük olduğunu vurguladı. Aksu, şu açıklamalarda bulundu:

“Çünkü iyi ve gerçek öğrenme uykuda olur. Kalıcı öğrenme uykuda olur. Bizim kalıcı belleğimizin oluşabilmesi için, uykuya ve özellikle de uykunun bazı evrelerine ihtiyacımız vardır. Dolayısıyla biz uykumuzdan fedakârlık ederek uykumuzu kısıtlayarak hiçbir zaman daha iyi öğrenemeyiz. ‘Yavaş dalga uykusu’ ve ‘Rem uykusu’ kalıcı belleğimizin oluştuğu dönemdir. Biz ne kadar öğrenirsek öğrenelim, bunun ertesi günlerde belleğimizde kalabilmesi, için üstüne mutlaka yavaş dalga uykusunun ve Rem uykusunu uyunması gerekir. Biz yavaş dalga ve Rem uykusunu, uykunun hemen başında uyumayız. Rem uykusunun olabilmesi için,  belirli bir uyku süresinin olması gerekiyor. Okuruz, öğrendiğimizi düşünürüz ama 3 gün sonra okuduklarımızı unutuyorsak, öğrendiklerimizin üstüne iyi bir Rem uykusu uyumamışız demektir. Bu nedenle kalıcı bellek ve başarı iyi bir uykudan geçiyor. Az uyumak başarılı olmayı sağlamaz ve öğrenmeyi zorlaştırır.”

-NE KADAR UYUNMALI?-

Herkes için her yaş için uyku süresinin değişken olduğunu ifade eden Aksu, şunları aktardı:

“Çünkü bizim uyku süremiz genetik olarak belirlenmiştir. Biz eğer genetik olarak 8 saatlik uykuya programlanmışsak, hiçbir zaman 7 saat uykuyla başarılı olamayız. 8 saat uyumak zorundayız. Bu sürenin ilkokulda 8,5 saatin altına;  ortaokulda da hiçbir zaman 8 saatin altına inmemesi gerekir.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.