Öne Çıkanlar deprem çukurova belediyesi recep tayyip erdoğan HAVA HAREKATI Hakkari başbakan binali yıldırım yapı kredi atatürk soner çetin operasyon azerbaycan Dünya Haberleri

TEİS Başkanı Saydan: “Grip Aşısını Vatandaşlar Eczanelerden Temin Edebilecek”

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, vatandaşların E-nabız sisteminden durumlarını kontrol ederek reçeteleriyle eczanelere gelip grip aşılarını alabileceğini belirterek, “Eczacılar ücretsiz grip aşılarını sadece reçetem sistemi üzerinden karşılayabilecekler” dedi. 

Mevsim olarak, grip salgını dönemindeyiz. Yaklaşık 10 aydır içinde bulunduğumuz pandemi krizi dolayısıyla da grip aşılarına olan talep arttı.

Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilen grip aşılarına vatandaşlar eczanelerden ücretsiz olarak ulaşabilecek. Eczanelerden grip aşılarını temin edecek vatandaşların daha önceden olduğu gibi E-nabız sisteminden durumlarını kontrol ederek aile hekiminden yazdırdıkları reçeteleriyle eczanelere başvurmaları gerekiyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, vatandaşların E-nabız sisteminden durumlarını kontrol ederek reçeteleriyle eczanelere gelip grip aşılarını alabileceğini belirterek, “Eczacılar ücretsiz grip aşılarını sadece reçetem sistemi üzerinden karşılayabilecekler” dedi.

Saydan, “Geçmiş yıllarda, isteyen herkes grip aşısı olabiliyordu. Ancak şu an E-nabız sisteminden onay alan hastalar aile hekimlerine gidip elektronik reçetelerini alarak, eczanelerden aşılarını temin edebilecekler” dedi.

Saydan açıklamasına şöyle devam etti:

“COVID-19 pandemisi sürecinde vatandaşların, mevsimsel grip aşısına en kısa sürede ulaşması için Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilen grip aşıları eczanelerden vatandaşlara ücretsiz olarak. Bunun için vatandaşların daha önce olduğu gibi e-nabızdan durumlarını kontrol ederek reçeteleriyle eczanelere başvurmaları gerekiyor.

Doktorların ücretsiz grip aşısı reçetelerini reçetem sisteminden reçetelendirmeleri, eczacıların da ücretsiz grip aşısı reçetelerini sadece reçetem sistemi üzerinden karşılamaları gerekiyor. “

AŞILANMAK TOPLUM SAĞLIĞINI KORUR

Aşılama her yıl milyonlarca insanın hayatını kurtaran en başarılı, etkili ve düşük maliyetli sağlık müdahalelerinden birisi olmasına rağmen, bugün hala dünyada aşı karşıtlığı söz konusu.

Bu yıl yaşadığımız covid-19 salgınının aşılamanın hayat kurtarıcı olduğunu, bir kez daha bizlere hatırlattığını söyleyen Saydan, “Aşılama dünyada ve ülkemizde bulaşıcı hastalıklara karşı en önemli koruyucu sağlık hizmetidir” diyerek şöyle devam etti:

“Her zaman, bir hastalığı önlemek, hastalık oluştuktan sonra onu tedavi etmekten daha iyidir. Aşılanmanın bir hedefi kendimizi korumaksa diğer önemli hedefi de etrafımızdaki insanları koruyarak “toplumun bağışıklık sistemini sağlamak ve sağlıklı toplum olmaktır”

ECZACI MESLEK HAKKI DA ECZACILARIN EKONOMİK AŞISI

Saydan, eczacıların pandemi sürecinde ücretsiz olarak ve fedakârca halk sağlığı için, hizmet verdiğini söyleyerek şunları belirtti:

 “Grip aşılarında eczanelerimizin hiçbir kazancı bulunmadığı gibi ecza depolarından eczanelerimize 1 kuruş bedelle fatura edilmektedir. Yani eczacılar herhangi bir hizmet bedeli, meslek hakkı almadığı gibi sembolik de olsa üste para ödüyorlar.

Birinci basamak sağlık kuruluşu olan eczanelerde verilen hizmet için eczacı meslek hakkının tanımlanmasının ne kadar önemli olduğu içinde bulunduğumuz süreçte bir kez daha net bir şekilde anlaşıldı. Eczacı meslek hakkı eczanelerin ekonomik aşılarıdır. Bu konunun da ilaç ve eczacılık hizmetinin devamlılığı için bir an önce çözüme kavuşturulması gerekmektedir.”

SAĞLIK BAKANLIĞI’NIN DAĞITACAĞI AŞI SAYISI 600 BİN

Saydan, Sağlık Bakanlığı’nın dağıtacağı grip aşıların sayısının 600 bin olduğunu ve bu rakamın yetersizliğine ilişkin olarak da şunları söyledi:

“Ülkemizde yalnızca 65 yaş üstü vatandaş sayısı 7,5 milyon, kronik hastalığı olan ve grip aşısına birinci derecede ihtiyacı olan vatandaş sayısı ise 10 milyon. Sağlık Bakanlığı’nın ücretsiz dağıtacağı aşı sayısı ise 600 bin. Dolayısıyla bu rakam yeterli değil.

TEİS olarak inanıyoruz ki, Bakanlığımız tarafından getirilen grip aşısı sayısı kademeli olarak arttırılacak, ilerleyen günlerde yeterli sayıda aşı alımı yapılarak riskli gruptaki vatandaşlarımızın hepsi de aşılanacaktır. Bu süreçte vatandaşlarımızın E-nabız sistemi üzerinden aşı alma sıralarının gelip gelmediğini sabırla takip etmelerini rica ediyoruz. Eczanelerimizin bu sistem dışında aşı getirme imkanının olmadığını kamuoyunun bilgisine ve dikkatine sunarız”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.