Öne Çıkanlar deprem Kuşadası Belediyesi kuşadası Hakkari çukurova belediyesi HAVA HAREKATI erdoğan recep tayyip erdoğan atatürk kızılay operasyon chp haberleri

Tırnak Batması Nedenleri Ve Tedavisi

Çocuk Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Muzaffer Zorlu, Tırnak batmasının  toplumda %20 sıklıkla görülen ve yaşam kalitesini bozan bir hastalık olduğunu belirterek, “ Tırnak batması tırnağın, iki yanındaki yumuşak dokunun içerisine doğru batması sonucu oluşur. Tırnak batması sıklıkla ayak baş parmağı tırnaklarında tek taraflı veya iki taraflı olarak görülür.” dedi.
 
Şikayetler artar
Tırnak batmasının önemsenmeyip tedavi edilmemesi durumunda şikayetlerin daha da artacağına değinen Op. Dr. Muzaffer Zorlu, “Tırnak, kenarlardaki deri katlantılarına batarak inflamasyona ve ödeme neden olur. Tırnak çevresinde şişme, kızarıklık, sıcaklık artışı ve ağrı meydana gelir. Bazı hastalarda enfeksiyona bağlı kötü kokulu akıntı gelişebilir. Zamanla kenar doku ödemleşerek tırnak üzerini tamamen kaplar ve tırnağın daha fazla batmasına yol açar. Bu olayın üzerine enfeksiyon gelişirse şikayetler daha da artar.”  dedi.
 
Op. Dr. Muzaffer Zorlu, tırnak batması nedenlerini ve tedavisini ise maddeler halinde sıraladı.
 
Tırnak batması nedenleri nelerdir?
1-Tırnak yatağının dar ve tırnağın buna göre büyük olması.
2-Genetik olarak tırnakların ince ve düz olması.
3-Aşırı kilo alma
4-Ayak tırnaklarının kısa, yuvarlak yada “V” şekilde dar kesilmesi.
5-Ayak baş parmağında tırnağın önündeki dokunun, tırnağın büyümesine engel olacak şekilde fazla olması da tırnak batmasına neden olmaktadır. Özellikle kilo artışlarında bu daha sık görülmektedir.
6-Vitamin eksikliği. Özellikle A vitamin eksikliği.
 
Tırnak batmasında tedavi
1-Öncelikle tırnak batmasına bağlı enfeksiyon ve enflamasyon tedavi edilmelidir. Bunun için lokal antiseptikler ve antibiyotikli kremler kullanılır.
2-Tırnaklar düz kesilir ve fazla kesilmemelidir. Kenarlardaki tırnaklar alınmamalıdır.
3-Diş iplikleri ile tırnak köşeleri hafif yukarı kaldırılarak tırnak köşesine pamuk parçalarının konulması denenebilir.
4-Tırnağın 1/3 kısmı cerrahi olarak yatağıyla beraber çıkarılır.
5-Tırnağın büyümesinin önünde doku engel olarak bulunuyorsa bu doku çıkarılarak tırnak büyümesi rahatlatılır.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.