Öne Çıkanlar cumhurbaşkanı erdoğan merkez bankası abd 10 Kasım amerika tsk çin transfer cumhurbaşkanı TÜRKPA Azerbaycan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sahil Babayev Saç dökülmesi tedavisinde ne gibi yöntemlere başvurulur

Uyku Terörüne Dikkat

Terör olaylarının yaşandığı şu günlerde, Türk Uyku Tıbbı Derneği(TUTD) toplumsal stresin, ayrıca bireylerde “uyku terörü” hastalığını da tetikleyebileceği yönünde uyarıda bulundu.
 
Türk Uyku Tıbbı Derneği (TUTD) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Fuat Özgen tarafında yapılan yazılı açıklamada, 4-12 yaş arasındaki çocukların ve özellikle psikolojik rahatsızlıkları bulunan yetişkinlerin uyku terörü hastalığının risk grubunda olduğunu belirtti.
 
Özgen, tıbbi ismi “pavornokturnus” olan ve “gece terörü” de denen “uyku terörü”hastalığının, terör; şiddet ve korku dolu günlerde tetiklenebileceği ve çocuklarda daha etkili olduğu uyarısında bulundu.
  
“Hastalık Tehlikeli Sonuçlar Doğurabilir”
 
Özgen, uyku terörü hastalığının, uykunun genellikle ilk 15–20 dakikasında başladığını ve derin uyku sırasında ortaya çıktığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:
 
“Hastalık, çığlık atma ve ağlamanın eşlik ettiği; yoğun korku ile birlikte otonomik (çarpıntı, sık nefes alma, derinin kızarması, terleme, göz bebeğinin büyümesi, artmış kas tonusu) ve davranışsal değişikliklerle karakterize bir bozukluktur. Hasta yatakta oturur, dış uyaranlara yanıtsızdır, eğer uyanıksa şaşkın görünür ve çevresine oryante olamaz.  Uyku terörü epizotlarının çoğu, uykunun ilk 90 dakikası içinde ortaya çıkar. Olaydan sonra genellikle hatırlanmaz. Erişkinlerde şiddet içerebilir, yataktan fırlama veya koşma olabilir.”
 
Tedavide İlk Basamak Yatak Odasının Güvenliğini Sağlamak
 
Prof. Dr. Fuat Özgen, tedavide ilk basamağın, önlem olarak, yatak odasının güvenliğinin sağlanması, herhangi bir yaralanmaya sebep olabilecek mobilyalar ve diğer eşyaların ortamdan uzaklaştırılması, pencere ve kapılara özel kilit monte edilmesi gibi tedbirler alınması olduğunu belirtti.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.