Öne Çıkanlar bahçeli kasımpaşa Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı MUHAMMED DEMİR dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu erhan çelik YDG-H güney kore mevlüt çavuşoğlu akdeniz üniversitesi gölbaşı ankara

Uzman Diyetisyen Öke: Mesai Saatlerinde İçilen Çay Stresi Önlüyor

Dünyanın en çok çay tüketilen ülkesi olan Türkiye’de çay, çalışma hayatının ayrılmaz parçası. Hemen tüm iş yerlerinde iş saatleri boyunca içilen ve ikram edilen çay hakkında yapılan araştırmalar, çalışan kişilerin zihinsel yetkinlikleri, iş motivasyonları ve stres seviyeleri üzerinde çayın olumlu etkilerini ortaya koyuyor diyen Akıllı Demleme Çay Otomatı SwarTea’nin Danışmanı Uzman Diyetisyen Hülya Çağatay Öke, çayın içindeki aktif maddelerin insan sağlığı açısından çok yönlü faydaları olduğuna dikkat çekiyor.

Öke, çay ve motivasyon üzerine yapılan araştırmalarda, işe verilen molalarda çay içenlerin tatlı gıdalar tüketenler ve su içenlerle karşılaştırıldığında, testlerde daha istekli ve başarılı olduğunun, ve problem çözme yetilerinin daha yüksek olduğunun anlaşıldığını belirtti. Ölçülü şekilde tüketildiğinde çayda bulunan kafein ve tein maddelerinin yaptığı bu olumlu etkinin, çalışanlarda çaya olan bağlılığın nedeni olarak görülebileceğini söyleyen Öke, çayın olumlu etkilerinden yararlanabilmek için günlük tüketimin 7 fincanla sınırlandırılması gerektiğini de sözlerine ekledi.


Çay stres seviyesini de düşürüyor

Araştırmalarda ayrıca günde 4 fincan çay içenlerde strese neden olan hormon kortizolün seviyesinin daha düşük olduğunun, kalp krizi ve diyabet riskinin azaldığının gösterildiğini vurgulayan Öke, çayın antioksidan kaynağı olduğunu, çayda bulunan flavonellerin C vitamininden 20 kez daha etkili olduğunu ifade etti. Öke şöyle devam etti: “Araştırmalarla çayın, antibakteriyel, kolesterol dengeleyici, obezite önleyici ve yaşlanmayı geciktirici özellikleri de ispatlanmıştır. Sebze ve meyvelerde bulunan flavonoidler bakımından zengin olan çay kalp hastalıkları ve çeşitli kanser türleri açısından da koruyucudur.”


Gençler ve çalışanlar çay tercih etmeli

Öke, çayın, özellikle uzun mesai saatlerini ofislerde geçiren çalışan kesimin ve yoğun ders çalışan gençlerin tüketebileceği en güvenli içeceklerden biri olduğunu, dengeli tüketildiğinde sağlık açısından ve zihinsel yetkinlikler açısından son derece yararlı bir içecek olarak öncelik verilmesi gerektiğini söyledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.