Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu palandöken fetö şehit abd adana tesk yunanistan tüik Pandemi Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel

Uzun Yıllar Parmak Emen Çocuklara Dikkat!

Bayındır Söğütözü Hastanesi Çocuk Gelişimi Uzmanı Birgül U. Bayoğlu, bebeklerin reflekslerinden parmak emmenin sebebine dair açıklamalarda bulundu. Anne ve babaları uyardığı açıklamasında “Dört yaşında hala parmak emen çocuklar yakından takip edilmeli. Bu davranışın altında kaygı ya da stres olabilir” ifadelerini kullandı.

Çocuk Gelişimi bölümündeki uzmanlardan Birgül U. Bayoglu, bebeklerin parmak emme refleksinin nedenlerine, ne kadar sürebileceğine ve ebeveynlerin neler yapması gerektiği hakkında açıklamalar yaptı. Çocuklarda dört yaşına kadar parmak eme refleksinin görülebildiğini belirten Bayoglu, anne ve babalara uyarılarda bulundu ve tavsiyeler verdi.

Emmenin “beslenme ve sağ kalım” için hayati önem taşıdığını ifade eden Bayoglu, ilk 6 ay beslenmenin tek yolu olan emmenin aynı zamanda çevrelerini keşfetmeleri için de kullandıkları bir yol olduğunu söyledi. Bayoglu, “Üç yasla birlikte emme yerini doğal beslenme, konuşma ve yaşamsal etkinliklerin artışına bırakır ancak bazı çocuklar bu alışkanlığı sürdürmeye devam ederler. Sağlıklı çocukların alışkanlık olarak sürdürdükleri bu davranış, gelişim geriliği ya da nörolojik tanısı olan çocuklarda da sık gözlenir” ifadelerini kullanırken araştırmaların emmenin aynı zamanda duygusal gelişim, kaygı ve gerginlik ile de ilişkilendirildiğini belirtti.

Diş Ve Damak Gelişimine Zararlı Olabiliyor

Emme alışkanlığının uzun yıllar devam etmesi durumunda diş ve damak gelişimini olumsuz etkileyeceğini dile getiren Bayoglu,  dört yaşına kadar devam eden parmak emme alışkanlığı için ebeveynlere şunları kaydetti: “Diğer davranışsal bozukluklarda olduğu gibi parmak emme de çocuğun duygusal gelişimi ile yakından ilişkilidir. Parmak emme ayni zamanda uykuya geçiş aracı olarak da kullanılır çocuklarda. Gece uyku arasında parmağını emmeye devam eden çocuklara rastlanır.  Tek başına duygusal ya da gelişimsel bir sorun olarak düşünülmese de 3,5-4 yaşında hala parmağını emen çocuğu yakından izlemek önemlidir”

Uykuyla ilgili olan emme alışkanlığının çözüm yolunun anne- babanın yakın ilgisinde olduğunu vurgulayan Bayoglu, “Uykuya geçerken kitap okumak, uykusu gelmeden yatağa yatırmamak ve uyku öncesinde rahatlatıcı aktiviteler planlamak yararlı olacaktır” dedi. Bayoglu uyarılarına şu sözlerle devam etti: “Gün içinde sürekli çocuğu uyarmamak ya da aile arasında konunun konuşulmamasını sağlamak gerekir. Dikkatli gözlem yapan bir anne-baba çocuğun yalnız kaldığında, kaygılandığında ya da heyecanlandığında parmak emdiğini gözleyecektir. Bu anlarda çocuğun yanında olmak ve farklı bir konuya yönlendirmekle alışkanlığı engelleyebilirler”

Çocuğun İhtiyaçlarına Duyarlı Ortam Çözüm

Parmak emmenin çocuğu duygusal açıdan zorlayan bazı olayların ardından da başlayıp ya da artabileceğini dile getiren Bayoglu, “Önemli olan emme davranışına odaklanmadan çocuğu zorlayan durumlara müdahale etmektir. Ayni zamanda çocuğu duygusal açıdan güçlendirici tutum ve söylemler bas etme becerisini güçlendirerek zararlı alışkanlıkları sürdürmesini engeller. Çocuğun ihtiyaçlarına duyarlı ve yaşına uygun eğlenceli etkinliklerin planlandığı bir ev ortamında parmak emme ve benzeri zararlı alışkanlıkların kalıcı olmayacağa bilinmelidir” ifadelerini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Katranci 4 yıl önce

Benim oglum 29 yasdinda halen geceler yemiyo parmagini birtürlü birakmiyo von saskinim

Avatar
Karranci 4 yıl önce

Oglum 29 yadinda hic birakmadi parmak emmeyi