Öne Çıkanlar çin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank ak parti Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener İyi Parti tsk abd Koronavirüs Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar MSB

Varislerinizden Ameliyat ve İz Olmadan Kurtulabilirsiniz

Memorial Sisli Hastanesi Girişimsel Radyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Mert Köroğlu, "Gün içinde ayakta fazla kalanların hastalığı olarak bilinen varisler şiddetli ağrı, kaşıntı gibi şikayetlerin yanında estetik görünüm açısından da sorunlara neden oluyor. Varis tedavisinde son yıllarda  ön plana çıkan damar içi lazer uygulaması sayesinde bu sorundan ağrı ve iz olmadan kurtulmak mümkün olabiliyor." dedi

Prof. Dr. Mert Köroğlu, varis ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
 
 
Kadınlar daha fazla risk altında
Kalp her atiminda bir miktar kanı atardamarlar ile dokulara göndermektedir. Vücuttaki kirli kan toplardamarlar araciligi ile kalbe tasinmaktadir. Toplardamar duvarinda olusan yapisal bozukluklar, kirli kanin yer çekimi etkisiyle geri akmasini engelleyen kapaklarin hasarlanmasi gibi nedenlerle damarlarin genisleyerek büyümesi ve kivrimli bir sekil almasiyla varisler olusabilmektedir. Toplumda %15-25 oraninda görülen varisler, kadinlarda erkeklere oranla daha fazla ortaya çikmaktadir. Yasin ilerlemesiyle birlikte görülme orani artan varisler, cilt yerlesimli olabildigi gibi cilt alti derin yerlesimli de olusabilmektedir.
 
Işiniz ayakta durmanızı gerektiriyorsa daha dikkatli olun
Varis olusumunda ailesel yatkinlik söz konusu olmakla birlikte ögretmenler, kuaförler, dis hekimleri, garsonlar gibi uzun süre sabit olarak ayakta durmak zorunda olan meslekleri olanlar risk grubundadir. Uzun süre ayakta kalmak gerekiyorsa arada dinlenmek, bacak kaslarini güçlendirecek egzersizler ve kilo vermek uzun vadede varis olusumunun önüne geçebilmektedir.
 
Varisler yasami tehdit edecek boyutlara gelebilir
Uzun süre ayakta kalinan günlerde özellikle gün sonunda agri, kasinti, yanma, karincalanma, segirme, gece kramplari ve ödemlere neden olabilen varisler kozmetik bakimdan da hastalari rahatsiz etmektedir. Agrilar ve kozmetik endisenin yaninda özellikle geç dönem varis hastalarinda renk degisikligi, genis ancak derin olmayan yaralar olusabilmektedir. Ayrica, sis, koyu renkli ve düz olacagi yerde siklikla kivrimli, büküntülü ve anormal derecede genislemis varislerde iltihap ve pihti olusmasi, akcigere pihti atmasi gibi sorunlara neden olabilmektedir. Varis kanamalari çok ender de olsa yasami tehdit edici boyutlara varabilmektedir.
 
Bu sporlardan uzak durun
Bacak kaslarini çalistirip damar elastikiyetini artiran egzersizler varis sikayetlerinin azalmasina neden olurken, hastaligin da ilerlemesini yavaslatabilmektedir. Kan dolasimini düzenleyen, özellikle ayni ritimde devam eden yürüyüs, yüzme, kosu, dans, ip atlamak, bisiklete binmek gibi aktiviteler varis hastalarina özellikle önerilmektedir. Ancak karin içi ve varisli bölgedeki basinci artiran;

  • Agirlik kaldirmak
  • Halter
  • Ikinma hareketini çok fazla tetikleyen zorlayici karin hareketleri
  • Karin içi basinci çok arttiran plates egzersizleri
  • Ani deparlarin gerektigi voleybol, futbol, basketbol gibi sporlardan uzak durulmasi gerekmektedir.
Islemden 2 saat sonra yürüyerek evinize dönebilirsiniz
Varis tedavisinde son yillarda damar içinden uygulanan lazer uygulamalari ön plana çikmaktadir. Doppler ile hastalikli damarin belirlenmesini ardindan ultrason esliginde igne ile damarin içine girilmektedir. Damar içinde uygun yere yerlestirilen fiber yardimiyla uygulanan lazer islemi, kontrollü olarak damarin içten tikanmasini saglamaktadir. Lokal anestezi altinda 30-60 dakika süren uygulamanin ardindan 1-2 saat dinlendirilen hastalar yürüyerek taburcu edilebilmektedir.
 
Ameliyat izi olmadan yaza girebilirsiniz
Islemin herhangi bir kesi olmadan ince bir igne girisiyle yapilmasi hastalara kozmetik yönden büyük avantaj saglamaktadir. Agrisiz ve issiz gerçeklestirilen damar içi lazer uygulamasi, saglam dokularin korunmasi bakimindan da tercih edilmektedir. Islem sonrasi herhangi bir hareket kisitlamasina gerek olmayan damar içi lazer uygulamasinda hastaligin tekrar etme ihtimali son derece düsüktür.
 
Varislere köpük dokunusu
Varisleri besleyen damarlar lazer ile ortadan kaldirdiktan sonra ayni seansta kalan tüm varislerin içine de damar yoluyla girilerek köpük haline getirilen ilaçlar verilmektedir. Köpük haline getirilen ilacin damara girisi ve ilacin damarda yayilimi ultrason ile takip edilmektedir. Bu islemle damar için lazer uygulamasinin etkinligi en üst seviyeye çikartilmaktadir.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.