Öne Çıkanlar Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk terörist cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan MSB gündem başlıkları enflasyon Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş gündem özeti fırat kalkanı bugünün gündemi ihracat cumhurbaşkanı erdoğan

Variste Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Kadınlarda erkeklere oranla 4 kat görülme sıklığı olan varis vücudun basınca maruz kaldığı alt kısımda meydana geldiğini dile getiren Memorial Antalya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Mustafa Kar, uzun süre ayakta kalan ya da oturarak çalışan bireylerin sorunu yaşayanların başını çektiğini söyleyerek uyardı.
 
 “Riskli Yaşam Tarzı Varisi 4 Kat Artırıyor”
 
“Bacak varisi yetişkin nüfusun yüzde 15 -20 ‘sini etkilemektedir. Toplardamarın genişlemesi, uzaması ve kıvrımlı hal alması olarak tanınan varis, 4 saatten fazla ayakta kalanlarda 3 kat daha fazla oluşur. Varis,  gebelik, kabızlık, doğum kontrol hapları, obezite, gibi nedenlerle ortaya çıkabilmektedir. Sigara kullanımı, riskli yaşam tarzı ve ailesinde varis öyküsü olan kişilerde görülme sıklığı 4 kat artar.”
 
Obezite Hastalığı Tetikliyor
 
Varisin en yaygın belirtisinin bacaktaki görüntü bozukluğu ve ayağa kalkınca oluşan ağrılar ve ağırlaşma hissi olduğunu dile getiren Kar, uzun süren bacak varislerinde kronik ayak bileği şişliği ve bacak ülseri gelişebileceğine vurgu yaparak obezitenin ve uzun süre ayakta durmanın bacak varislerini artırdığına dikkat çekti.
“Varisiniz varsa kaşıntı, ayak bileğinde şişme, ağrı ve dolgunluk hissi, gece krampları, cilt değişiklikleri ve açık yaralar meydana gelir” diyen Kar,  tedavide genel amacın şikâyetleri azaltmak olduğunun altını çizdi. Kar, hastalığın seyrinin tedavide önemli bir nokta olduğunu söyleyerek, “İyi huylu seyir gösterdiğinden hastaların çoğu ameliyat edilmez. Kanama veya bacak ülseri gibi durumlar gelişirse cerrahi tedavi uygulanır.  Varise neden olan etkenleri ortadan kaldırmadıkça hastalık nükseder ”dedi.  Varisten korunmak için tavsiyelerde bulunan Kar, şunları söyledi:

“Soğuk suyla bacaklara duş yapın. Cilde uygulanan soğuk su kanın kalbe dönüsünü hızlandırır.
Bol giysileri tercih edin.
Topuk yüksekliği 5 cm’den fazla olan ayakkabıları giymeyin.
Beslenmenize dikkat edin, günde en az iki litre sıvı tüketin ve sigara içmeyin.
Doktor önerisi olmadan varis çorabı kullanmayın ancak tavsiye edildiyse düzenli giymeye özen gösterin.
Bol bol hareket edin. Yürüme, yüzme, bisiklet, gibi sürekliliği olan hareketleri tercih edin. Yaz aylarında uzun süreli güneş banyolarından kaçının
Bir saatten daha uzun süre oturmayın ya da ayakta kalmayın. Gün içerisinde birkaç kez bacakları yüksekte tutmak yararıdır.
Ayaklarınızla A harfi yapacak gibi topukları uzaklaştırıp, başparmakları birleştirin. Topukları birleştirip parmakları uzaklaştırarak V harfi yapın. Topuklarınız yerde kalsın, ayaklarınızın ön kısmını yukarı kaldırın. Sonra ayaklarınızın önü yerle temastayken topuklarınızı yukarı kaldırın. Hareketlerin hepsini 10’ar kez tekrarlayın.”
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.