Öne Çıkanlar bugünün gündemi cumhurbaşkanı erdoğan terörist pkk cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan azerbaycan suriye Kent diyarbakır Ayyuka eNBE akbank

Vejetaryen Veya Vegan Beslenmek Sağlığa Faydalı Mı?

Bazı bilimsel çalışmalarda çeşitli hastalık risklerini azaltıcı etkisinin ortaya konması ve kilo vermeye yardımcı olması gibi etkenler nedeniyle, vegan veya vejetaryen beslenme Avrupa’dan sonra Türkiye’de de yoğun ilgi görmeye başladı.

Dünyada popülerleşen vejetaryen ve vegan yaşam sağlık, hayvan hakları ve ekolojik nedenlerden dolayı Tükiye’de de popüler hale gelmeye başladı. Vejetaryenlik ve veganlık kısa dönem uygulanacak diyetten çok bir yaşam tarzını ve kültürü ifade ediyor. Bitkisel beslenme biçiminin, bazı bilimsel çalışmalarda çeşitli hastalık risklerini azaltıcı etkisinin ortaya konması ve kilo vermeye yardımcı olması gibi sonuçları sebebiyle günümüzde bu yaşam tarzına yönelik ön yargılar da giderek azalıyor.

Vejetaryenler Omega 3 yağ asidi alımına dikkat etmeli

Vejetaryen yaşamda her grup için ihtiyaç duyulan besin ögeleri farklılık gösteriyor. Vejetaryenler için dengeli beslenme problemleri genellikle protein, kalsiyum, demir, çinko, B12 vitamini, D vitamini ve yağ asitleri gibi besin ögelerinin dengeli ve yeterli alınıp alınmadığı konusunda görülüyor.

Doktortakvimi.com doktorlarından Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Gizem Gök’e göre, vejetaryenlerin EPA, DHA ve alfa linoleik asit gibi yağ asitlerini tüketmeye dikkat etmesi gerekiyor.  Diyetisyen Gök, vücut tarafından sentezlenemeyen bu asitlerin, sinir dokularının gelişmesinde, beyin ile göz sağlığında ve kalp damar fonksiyonlarının görevini yerine getirmesinde etkin rol oynadığına dikkat çekerek,  Omega 3 yağ asitlerinin yetersiz alınması, beyinde DHA miktarının azalmasına bağlı olarak görme ve öğrenme bozukluklarına yol açabileceğini ifade etti. Vejetaryen beslenmenin faydalarından da bahseden Diyetisyen Gök,  böbrek ve safra taşı oluşma riskinin ve bazı kanser türlerinin görülme ihtimalinin vejeteryan biraylerde daha az olduğunu söyledi.

Beslenme grupları arasında en riskli olanı veganlık

Diyetisyen Gizem Gök’e göre, beslenme grupları arasında en riskli olanı veganlık. Vegan beslenmenin ancak planlı ve özenli bir beslenme programıyla sürdürülebilir olduğunu ifade eden Diyetisyen Gök, paketlenmiş vegan ürünlerinin özellikle içeriklerine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Bu tarz ürünlere  ‘Vegan beslenme eşittir sağlıklı yaşam’ mantığı ile yaklaşılmamasını kaydeden Gök ,fazla işlenmiş, sağlıksız yağ asitleri ve aşırı karbonhidrat eklenmiş ürünlerin tüketilmemesi gerekliliğinden bahsetti. Veganlar tarafından yaygın olarak tüketilen tatlı patates, soya, brokoli ve brüksel lahanası gibi sebzelerin guatrojen içeriği nedeniyle iyot emilimini azalttığını söyleyen Gök, bu sebzelerin kullanım sıklığına dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.