Öne Çıkanlar deprem çukurova belediyesi recep tayyip erdoğan HAVA HAREKATI Hakkari başbakan binali yıldırım yapı kredi atatürk soner çetin operasyon azerbaycan KENAN DOĞULU

Yaz Aylarında Kontakt Lens’lere 8 Uyarı

Yaz aylarının gelmesiyle gözlüklerin ağırlıklarından kurtulmak isteyenlere Acıbadem Altunizade Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümünün Uzmanlarından Dr. Mürüvvet Ayten Tüzünalp’ten öneriler var. Tüzünalp, kontakt lens kullanımına dair önemli noktaları anlattı.

Yaz aylarının en sıcak geçen şu günlerinde gözlülerin ağırlığından kurtulmak isteyenler ve rahatça güneş gözlüğü takabilmek isteyenler çözümü kontakt lenslerde buluyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mürüvvet Ayten Tüzünalp, kontakt lenslerin doğru kullanımını aktardı. Tüzünalp, lens kullananları “Hele de yaz aylarında çok daha dikkatli olunması ve lensleri hem takarken hem de çıkarırken kurallara mutlaka uyulması gerekir; çünkü bastıran sıcaklar bir yana deniz, havuz, güneş, kum derken gözlerimiz diş tehlikelere daha açık hale gelir. Basit kurallara dikkat edilmemesi ciddi sorunlar doğurabilir hatta körlüğe kadar gidebilir” ifadeleriyle uyardı. Uzman Tüzünalp’ten, yazın lens kullanımının 8 püf noktasını anlattı.

Güneş Gözlüklerini Unutmayın

Lenslerin gözleri güneşten koruduğu algısının yanlış olduğuna dikkat çeken Tüzünalp, günesin göz sinirlerinize zarar vermesini engelleme ve gözün rüzgâr ve tozdan korunması için güneş gözlüklerinin mutlaka takılması gerektiğini dile getirdi. Tüzünalp, “Güneş gözlüğü seçiminde de çok dikkatli olmak gerekiyor. Zira yanlış seçilmiş güneş gözlüğü -gözbebeklerimiz karanlıkta daha da genişlediği için- korumak yerine zarar veriyor” uyarısını yaparken güneş gözlüklerinin UV korumalı, polarize camlı olması gerektiği vurguladı.

Suya Lensleri Sokmamak Gerek

Lens kullanırken plajda ve havuzda daha da dikkatli olmak gerektiğini belirten Tüzünalp, lensle enfeksiyona yakalanmanın yabana atılmayacak bir ihtimal olduğunu ifade etti. Deniz ve havuzda numaralı yüzücü gözlüğü kullanmanın doğru olacağını dile getiren Tüzünalp, zorunlu durumlarda yüzücü gözlüğünün lenslerin üzerinde kullanılması gerektiğinin altını çizdi.

Lensleri Klimalardan Korumalı

Lenslerin kurumasının yaz aylarında yaygın görülen bir şikayet olduğunu aktaran Tüzünalp, özellikle çok sıcak havalarda ve klimalı ortamlarda, kontakt lenslerin mutlaka suni gözyaşı ile nemlendirilmeleri gerektiğini belirtti. Aksi takdirde kuruluk ve alerji sorunu ile karşılaşıldığını kaydeden Tüzünalp, suni gözyaşını uzmanların bilgisi dâhilinde kullanılabileceğini hatırlattı.

El Temizliği Önemli

El hijyeninin lenslerin göze takıldığı sırada önemli olduğunu ifade eden Tüzünalp, gün içerisinde de eller gözle temas edebileceğinden zaman zaman elleri yıkamayı ihmal etmemek gerektiğini aktardı.

“Yani Öncelik Hep Lenste!”

Lens takarken göz makyajında dikkatli olmak gerektiğini ifade eden Tüzünalp, makyajı çıkartırken önce lensi çıkartmak sonra makyajı temizlemek gerektiğini kaydetti ve “Yani öncelik hep lenste!” vurgusu yaptı.

 Lens Kutusu da Temiz Olmalı

Tüzünalp, “Lens kutunuzun temiz olmasına ve içindeki lens solüsyonlarını her gün değiştirmeye dikkat edin. Solüsyonun kaliteli olması göz enfeksiyonlarına karşı koruma sağlamada çok önemli. Aksi halde ciddi enfeksiyonlara neden olabilir” ifadelerinin ardında günlük lens takarak enfeksiyon ve alerji riskinin azaltılabileceğini kaydetti.

Duşa Lensle Girilmemeli

Tüzünalp, “Sıcak havalarda serinlemek için suyun altına girecekseniz aman dikkat! Lensler gözünüzdeyken duş almaktan kaçının” çağrısını yaparken aksi halde lensin suyla temasının, parazitlerin gözle temasına ve körlüğe kadar gidebilen ciddi tehlikelere yol açabildiğine dikkat çekti.

Uyku Öncesi Çıkarılmalı

Son olarak “Yaz aylarıyla birlikte uyku saatleri sarkabiliyor. Kimi zaman lensleri gözümüzden çıkaracak halimiz bile kalmazken çoğu zaman da gözümüzde lens olduğunu unutabiliyoruz” sözlerini kaydeden Tüzünalp, gözde lens varken uyumanın çeşitli komplikasyonları doğurabileceğini belirtti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.