Öne Çıkanlar chp Covid19 tesk genel başkanı bendevi palandöken cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan abd fetö AES Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül bm aselsan Koronavirüs Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping

Yaz Hastalığı Dış Kulak Enfeksiyonuna Dikkat!

Yaz aylarında sıkça görülen hastalıklardan dış kulak enfeksiyonu, Şiddetli kulak ağrısı şikâyetiyle doktora başvuran her 10 hastadan 7’sinde teşhis ediliyor. Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Erdem Kılavuz’dan üç önemli uyarı yapıyor.

Acibadem Kozyatagi Hastanesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Erdem Kılavuz, kış döneminde sıkça karşılaşılan orta kulak enfeksiyonunun yazın yerini dış kulak enfeksiyonuna bırakmasıyla kulak ağrısı çeken 10 kişiden 7’sinin bu hastalıktan mustarip olduğunu ifade ediyor. Kulak sağlığının korunması için öneriler veren Dr. Ahmet Erdem Kılavuz’un halka üç tavsiyesi var.

Kulak Çubuğu Kullanımı Hastalığı İlerletiyor

Özellikle geceleri hissedilen şiddetli kulak ağrısına sebep olan enfeksiyon, yoğun ağrının yani sıra kulakta tıkanıklık, bazen iltihaplı akıntı ve bir miktar işitme kaybına da yol açabildiğini dile getiren Kılavuz,  “Deniz veya havuz sonrası kulakta tıkanıklık ve hafif ağrıyla başlangıç evresinde olan bu enfeksiyonlarda yapılan genel yanlış, kulak kanalının kulak çöpüyle karıştırılmasıdır. Henüz iltihabi sürecin başlangıcında yapılan bu hata, tablonun çok daha hızlı ilerlemesine neden olabilir. Bu evrede kulak asla kurcalanmamalı, yıkamaya çalışılmamalı ve ilk fırsatta bir KBB uzmanına başvurulmalıdır” uyarısını kaydetti.

Denizdeki ve özellikle havuz suyundaki mikroorganizmaların enfeksiyonun başlıca sebebi olduğunu dile getiren Kılavuz, “Havuz suyu mikrop açısından temiz olsa dahi yüksek pH değerine sahip olduğundan dış kulak kanalındaki düşük pH oranını bozup mikropların bu bölgede yerleşip üreyebilmelerine zemin hazırlayabiliyor. Bunun yani sıra kulak kanalında sıkışan ve doğru temizlenmeyen kulak kirleri de, kulak çöpüyle kulakların karıştırılarak oradaki hassas cilt tabakasının zedelenmesine yol açarak dış kulak enfeksiyonlarına davetiye çıkarabiliyor” sözlerini kaydetti.

Diyabet Hastalarında Risk Fazla

Kılavuz, vücudun hastalıkla bir yandan kendi mekanizmasıyla savaştığını ifade ederken “Yaz döneminde dış kulak kanalı girişinden kulak zarına kadar olan ve dış kulak diye tabir edilen bölgenin enfeksiyonlarını sıklıkla görmekteyiz. Dış kulak kanalı, kıkırdak ve kemikten oluşan bir boruyu döşeyen çok ince bir cilt tabakasından oluşur. Bu bölge kulak kiri olarak bilinen serumen salgısı, düşük pH gibi mekanizmalar sayesinde mikroplarla mücadele ederek enfeksiyonlardan korunur. Bu mekanizmalardan herhangi birinin aksaması durumunda dış kulak enfeksiyonları meydana gelir” sözlerini kullandı.

Diyabet hastalarının özellikle risk altında olduğunu kaydeden Kılavuz, bu hastaların, dış kulak yolunun yapısı ve salgıların cinsinin değişmesinden dolayı daha dikkat etmeleri gerektiğine dikkat çekti. Tedavi sürecinde havuza/denize girilmemesi gerektiğini dile getiren Kılavuz, girildiği takdirde de kulakların silikon tıkaçla mutlaka korunması gerektiğini belirtti.

Alınması Gereken 3 Önlem

Kılavuz, hastalığın seyrinde etkili olacak 3 önlemi söyle sıralıyor:

-Yaz tatilinde kulak sağlığı için özellikle havuza girerken silikon kulak tıkaçları ya da sıkı boneler kullanın,

-Kulağınızın nemli kalmamasına dikkat edin, düzgünce kurulamayı ihmal etmeyin,

-Kulakta tıkanıklık gibi durumlarda kesinlikle kulak çöpü kullanmayın. Hemen Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları uzmanına başvurun.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.