Öne Çıkanlar deprem Kuşadası Belediyesi kuşadası HAVA HAREKATI erdoğan çukurova belediyesi recep tayyip erdoğan Hakkari kızılay operasyon başbakan binali yıldırım ekonomi haberleri

Yorgun Uyanmanızın Nedeni Uyku Apnesi Olabilir

Gece solunum durmasına neden olarak hayati tehlikelere yol açabilen uyku apnesi, uyku kalitesini de olumsuz etkileyen hastalıkların başında geliyor. Memorial Ankara Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Metin Özkan, uyku apnesi ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Horlama, uykudan boğulur gibi uyanma, uyandığınızda boğaz kuruluğu ve boğaz ağrısı olması, sabah kalktığınızda baş ağrısı olması, gün boyunca bitkinlik ve uyuma isteğinin olması, dikkatinizi yaptığınız işe verememek gibi şikayetleri yaşıyorsanız, uyku apnesi olabileceğini belirten Prof. Dr. Özkan, mutlaka yanı konulup erken tedavi yollarına başvurulması gerektiğini söyledi.

“Tedavi Edilmeyen Uyku Apnesi Kalbi Durdurabilir”

Özkan, uyku apnesinin tedavi edilmediği durumlarda ortaya çıkarabileceği sonuçları da şöyle sıraladı:

“Araba kullanırken uyuklamaya neden olabilir, uyuklamaya bağlı trafik kazalarının önemli bir kısmı bu hastalık nedeniyle gerçekleşmektedir.

Çabuk sinirlenme veya depresyon görülebilir. Herhangi bir nedenle uykusuz kaldığında ne kadar gergin olunuyorsa uyku apnesi olan kişiler sürekli gergin ve sinirlidir.

Uykuda solunum durduğu zaman kandaki oksijen düşer ve tansiyon yükselir. Bu durumda kalp zorlanır ve ritim bozukluğu, kalp krizi riski artar. Ayrıca bu durum kalp durmasına da neden olabilir.

Çocuklarda okulda başarısızlık ve uyum sorunları yaşanabilir.

Tedavi edilmediği takdirde inme hastalığına neden olabilir.

Uyku apnesi olanlarda insülin direnci ve seker hastalığı daha çok görülür. Bu hastalar önemli ameliyatlardan sonra özellikle anestezi sonrasında ciddi solunum problemleri yasar.

Uyku apnesi olanlarda karaciğer fonksiyonlarında bozulma ve alkol nedenli olmayan karaciğer yağlanması daha sık görülür.

Uyku apnesi olanlarda metabolik sendrom denilen, yüksek kan basıncı, kolesterol yüksekliği, şeker yüksekliği ve bel çevresinde artma ile karakterize olan bir hastalığa neden olabilir.

Cinsel isteksizlik ve iktidarsızlığa yol açabilir.”

Uyku apnesi tanısının uzman doktorlar tarafından konulduğunu ve polisomnografi testi ile kişinin gece uykuda bazı cihazlar yardımıyla gözlemlenmesi ile sağlandığını ifade den Özkan, “Tedavi planlaması ise kişiye özel gerçekleştirilmelidir. Özel cihazlar sayesinde kişinin uyku esnasında rahat nefes alması sağlanıp uyku kalitesi arttırılır” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.