Öne Çıkanlar Kuşadası Belediyesi deprem kuşadası çukurova belediyesi recep tayyip erdoğan HAVA HAREKATI erdoğan başbakan binali yıldırım Hakkari atatürk yapı kredi operasyon

Amerikalı Eleştirmenlerden ‘Aidiyet’e Övgü!

Burak Çevik’in son filmi “Aidiyet”, yarın New Directors/New Films’de Amerika prömiyerini yapıyor! Almodovar’dan Lantimos’a, bir çok usta sinemacının ilk ya da ikinci filmleriyle davet edildiği ve genç sinemacılar için en önemli keşif alanlarından biri sayılan festivalde Türkiye sinemasını temsil edecek olan “Aidiyet”, Amerikalı eleştirmenlerden övgüler toplamaya başladı bile! The New York Times ve MUBI, “Aidiyet”i seçkinin kaçırılmaması gereken filmlerinden biri olarak işaret ederken, Amerika’nın önde gelen sinema sitelerinden The Film Stage, Burak Çevik için “Sinemada eşi benzeri görülmemiş yeni bir ses” yorumunu yaptı. Sinemanın geleceğini biçimlendiren yönetmenlerin davet edildiği New Directors/New Films New Directors/New Films, 7 Nisan’da sona erecek.

Burak Çevik’in son filmi “Aidiyet”, yarın (4 Nisan) 48. New Directors/New Films’de Amerika prömiyerini yapıyor. Dünyanın en önemli modern sanat müzesi sayılan MoMA ve 1969’dan beri bağımsız sinemanın en önemli destekçilerinden Film Society of Lincoln Center'ın ortaklaşa düzenlediği festivalde Türkiye sinemasını temsil edecek olan “Aidiyet”, Amerikalı eleştirmenlerden tam not almayı başardı. 

“Sinemada eşi benzeri görülmemiş yeni bir ses”

The New York Times, şiirsel anlatımıyla övdüğü “Aidiyet”i 48. New Directors/New Films’in kaçırılmaması gereken 11 filminden biri olarak işaret ederken, 1962 yılından beri dünyanın en saygın sinema dergilerinden biri sayılan Film Comment de Burak Çevik ile kapsamlı bir söyleşi yayımlayarak, “‘Aidiyet’, yönetmenin sinema diline olan inancıyla birlikte aile tarihinin karmaşasında gezinen, psikolojik ve ahlaki yargılamanın ötesinde terapatik bir eyleme dönüşen bir film” yorumunu yaptı. ABD’nin önemli sinema sitelerinden The Film Stage, Çevik’in yönetmenlik becerisi için “Sinemada eşi benzeri görülmemiş yeni bir ses” ifadesini kullanırken; sinema ağı MUBI, festivalin en gözde 3 filmi arasında gösterdiği “Aidiyet” için şunları söyledi: “Birçok harika film gibi, ‘Aidiyet’ de karmaşıklığı içinde yalın ve aynı anda, yalınlığı içinde karmaşık; ve izlerken de bittiğinde de düşünmeye fırsat veren nitelikte bir film.”
 

New Directors/New Films, yarım asırlık tarihi boyunca, Pedro Almodovar, Chantal Akerman, Yorgos Lantimos, Christopher Nolan, Shirin Neshat gibi bugünün usta isimlerinin ilk ya da ikinci filmlerinin Amerika galalarına evsahipliği yapmasıyla tanınıyor ve sanat formunu yeniden şekillendiren filmleri bir araya getiren seçkisiyle, genç sinemacılar için en önemli keşif alanlarından biri sayılıyor. 27 Mart’ta ABD’nin New York şehrinde başlayan 48. New Directors/New Films, 7 Nisan’da sona erecek. (Ayrıntılı bilgi için: newdirectors.org/2019/films/belonging)

Filmin Konusu

2003’ün Aralık ayında, İstanbul’un banliyö mahallerinin birinde yaşayan 55 yaşında bir kadın, evine giren bir yabancı tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Olayı soruşturan polisler, elde ettikleri kanıtlar neticesinde maktulün kızını ve kızının sevgilini cinayetten sorumlu tuttu. Mahkeme 2007 yılında sonlandığında, ikisi de müebbet hapis cezasına çarptırıldı. “Aidiyet”, 15 yıl sonra bu kriminal vakanın mekânlarını takip ederek cinayeti işleyen zanlının polis karakolunda verdiği ifade eşliğinde topoğrafik bir gözlem yapıyor ve ardından çiftin ilk tanıştığı geceye odaklanıyor.

Bir yol ve aşk filmi

Burak Çevik’in, 15 yıl önce İstanbul’da gerçekleşmiş bir cinayetin mahkeme kayıtlarından yola çıkarak ve kişisel hafızalarına dayanarak yazıp yönettiği “Aidiyet”, suç filmi olduğu kadar bir yol ve aşk filmi olma özelliği de taşıyor. Çevik’in anneannesinin öldürülme hikâyesini zanlının polis karakolunda verdiği ifade eşliğinde ve kimseyi yargılamadan, topoğrafik gözlemle anlattığı “Aidiyet”, mekanların belleğinde dolanıyor ve aynı zamanda da sinemanın türleri arasında geçişler yapıyor.

İlk kısasını 17 yaşında çekti

1993’te dünyaya geldi. Şişli Terakki Lisesi’nde okurken çekmeye başladığı kısa filmler bir çok festivalde  gösterildi ve ödüller kazandı. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin Sinema Bölümü’nden mezun oldu. Üniversitede başlayan film gösterme deneyimlerini Fol Sinema adlı film platformuna dönüştüren Çevik, 2016 yılında !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nin “Başka Haller” bölümünün, 2017 yılında ise İstanbul Film Festivali'nin “Işığın Peşinde” bölümünün küratörlüğünü yaptı. İlk uzun metraj filmi “Tuzdan Kaide” (2018), dünya galasını Berlin Film Festivali’nde yaptı ve festivalin Forum bölümünde yarıştı. Yenilikçi sinema diliyle büyük övgüler toplayan Çevik, ikinci filmi “Aidiyet” ile bir kez daha Berlin Film Festivali’nin Forum bölümüne kabul edilerek önemli bir başarıya imza attı. “Aidiyet”, Türkiye’de 2019 yılı sonunda gösterime girecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.