Öne Çıkanlar deprem Kuşadası Belediyesi kuşadası erdoğan Hakkari atatürk çukurova belediyesi HAVA HAREKATI recep tayyip erdoğan kızılay operasyon chp haberleri

Gizem Treni 29 Yıl Sonra Türkiye’de

Bağımsız sinemanın önemli isimlerinden Jim Jarmusch’un kült filmlerinden Mystery Train (Gizem Treni), Türkiye’de ilk defa sinemalarda. 1989 Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarışmış olan film, festivalden En İyi Sanatsal Katkı ödülüyle dönmüştü.

Bu cuma Filmarti dağıtımıyla vizyona girecek olan Gizem Treni, seyirciyle ilk buluşmasından sonra neredeyse otuz yılın ardından Türkiye’de de seyre çıkacak. Bağımsız sinemanın önemli yönetmenlerinden Jarmusch’un senaristliğini ve yönetmenliğini üstlendiği film, müzikleriyle de göze çarpıyor. Müzikler filmin geçtiği Memphis’in ruhunu en iyi yansıtacak isimlerden geliyor. Elvis Presley’li, Otis Redding’li ve Roy Orbison’lu müzikleri, Tom Waits’in radyo DJ’yi olarak boy gösterdiği filmde ödüllü oyuncu Steve Buscemi en çok takdir gördüğü performanslarından birini sergiliyor.

Jarmusch, Biri Elvis, diğeri Perkins hayranı, Graceland’e mi yoksa Sun Stüdyolarına mi gideceklerine bir türlü karar veremeyen Japon turistleri; aynı otel odasını paylaşmaya karar veren Romalı biri dul ve diğeri kaçak bir kadını; terk edilmiş bir koca ve onun yârim akıllı kayınbiraderinden kurguladığı üç ayrı hikâyeyi perdeye yansıttı. Birbirinden ayrı bu üç öykünün kahramanları film boyunca hiç karşılaşmasa da eleştirmenler, Jarmusch’un ustalıkla birbirlerine bağlıyor üç hikâyeyi,  bir trenin çektiği üç ayrı vagona benzetiyor.

Çevirmen, yazar, müzik eleştirmeni Sevin Okyay filme dair şu pasajı kaleme aldı:

“Bu hafta neredeyse otuz yıllık bir film, ticari gösterime giriyor. Bir Jim Jarmusch filmi, Jarmusch’nun yönettigi ve Masatoshi Nagase, Youki Kudoh, essiz Screamin Jay Hawkins, Spike Lee’nin kardeşi Cinque Lee, doğuştan Jarmusch oyuncusu Steve Buscemi ile Clash’in kurucularından Joe Strummer’in oynadıkları “Gizem Treni / Mystery Train” 10 Ağustos’ta, Filmarti dağıtımıyla Filmarti Film tarafından gösterime çıkarılıyor. Ne kadar sevindirici! Özellikle Jim Jarmusch’u sadece son iki filminden ibaret sananlar ve merak ettikleri filmler ile sevdikleri yönetmenleri sadece festivallerde izleyenler için.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.