Öne Çıkanlar çin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank ak parti chp abd Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener İyi Parti tsk Koronavirüs Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar

Mavi Bisiklet’e Yunanistan’dan İki Ödül

Bir çocuğun, büyüklerin dünyasında karşılaştığı adaletsizliklere kendince çözüm arayışını beyazperdeye taşıyan Mavi Bisiklet, 19.Olympia Uluslararası Çocuk ve Gençlik Filmleri Festivali’nden “En İyi Genç Erkek Oyuncu Ödülü” ve “Yunanistan Film Kulüpleri Birliği Özel Ödülü”yle döndü.

Katıldığı tüm festivallerde övgüler alan ve birçok ödüle layık görülen Mavi Bisiklet’in başrol oyuncusu Selim Kaya, canlandırdığı Ali karakterindeki başarılı oyunculuk performansıyla 19. Olympia Uluslararası Çocuk ve Gençlik Filmleri Festivali uluslararası jürisi tarafından uzun metrajda En İyi Genç Erkek ödülüne layık görüldü. Filmin çekildiği Akşehir Konya’da gerçekleştirilen ön çalışmalar sırasında düzenlenen eğitimlere katılan 400 çocuktan biri olarak başrole seçilen Kaya, karakterini çok hassas bir şekilde yansıtmış olması sebebiyle jürinin dikkatini çekmeyi başardı. 3-10 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilen Festivale 120’nin üzerinde film katılmış ve 12 film yarışmaya seçilmişti.



"Ülkemizi Layıkıyla Temsil Etmekten Gurur Duyuyor"

Öte yandan Mavi Bisiklet, festivalde minimalist yönetmenlik tarzı ve güçlü senaryosu gerekçeleriyle “Yunanistan Film Kulüpleri Birliği Özel Ödülü”nün de sahibi oldu. Ödülleri filmin yapımcısı ve ortak senaristi olarak festivale katılan Nursen Çetin Köreken teslim aldı. Köreken kazandıkları ödüllerle ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Bu yıl çağdaş dünyada demokrasiyi ve özgürlüğü geliştirmek konseptiyle düzenlenen 19. Olympia Uluslararası Çocuk ve Gençlik Filmleri Festivali’nde Mavi Bisiklet ile yer almaktan ve festivale katılan tek Türk filmi olarak ülkemizi temsil etmekten fazlasıyla mutluyken bu iki güzel ve anlamlı ödüle layık görülmek mutluluğumuzu ikiye katladı. Filmin ön yapım aşamasında Akşehir ve çevre köylerinde yaşayan 400 çocuğa ulaşarak onlarla iki yıl boyunca sinema üzerine kendi geliştirdiğimiz özel bir eğitim programıyla drama çalışmaları yaptık. Bu çocuklardan biri olarak filmde başrolde yer bulan Selim’in çocuk ve adalet kavramlarını Ali karakteriyle çok iyi yansıtacağından emindik ve bu zamana kadar katıldığımız tüm festivallerde hem Selim hem diğer oyuncularımız çok beğinilmişti. Böyle önemli bir festivalde Selim’in ‘En İyi Genç Erkek Oyuncu’ ödülünü kazanmasının yanı sıra Mavi Bisiklet’in ‘Yunanistan Film Kulüpleri Birliği Özel Ödülü’nün de sahibi olmasından ve ülkemizi uluslararası arenada layıkıyla temsil etmekten gurur duyuyoruz.”



Çekimlere üç gün kala başrol hariç tüm rollerin belli olduğunu, Ali karakterini canlandıracak çocuk için ise bir son izleme sonrası karar verdiğini dile getiren yönetmen Ümit Köreken ise konuyla ilgili şunları söyledi:

“Başrolü oynayabilecek birkaç alternatif vardı. Çalıştığımız çocukların videosunu bir kez daha izledim ve nihai kararımı vererek Selim’i seçtim. Başrol oynamayı sadece bir hayal olarak gören Selim kendisinin seçilmesine çok şaşırdı. Ben Selim’in rolün altından kalkacağına emindim. Akşehir’in bir köyünden ona ulaşmıştık ve çalışmalar boyunca genel olarak sessiz kalmıştı. Fakat o sessizliğinin altında çok güçlü bir yapısı vardı. Aynı zamanda becerikli ve algılaması çok yüksekti. Selim’in bu ödülü fazlasıyla hak ettiğine inanıyorum. Mavi Bisiklet'te rol alan Selim ve diğer tüm çocuk ve gençler filmde rol almak dışında bir filmin nasıl yapıldığını deneyimleme imkânı da buldular. Hayallerin imkân verildiğinde çalışılarak gerçekleşebileceğini gördüler. Tüm bu sürecin onların yaşamlarında bambaşka bir farkındalık oluşturacağını düşünüyorum.”



 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.