Öne Çıkanlar deprem Kuşadası Belediyesi kuşadası erdoğan Hakkari atatürk çukurova belediyesi HAVA HAREKATI kızılay recep tayyip erdoğan operasyon başbakan binali yıldırım

Veysel’in Aşkı ve Aşıklık Üzerine Bir Film: Aşık

Aşık Veysel Şatıroğlu’nun hayatından esinlenen “Aşık” filmi 30 Aralık’ta vizyona girecek.

Büyük ozan Aşık Veysel’in hayatından esinlenen başrollerini Emirhan Kartal, Meltem Miraloğlu ve Aşık Veysel’in torunu tiyatro oyuncusu Yeliz Şatıroğlu’nun paylaştığı, Aşık filmi 30 Aralık’ta sinemaseverlerle buluşacak. Filmde Uğur Aslan, Hülya Şen, Ahmet Bilgin, Faruk Karaçay gibi usta oyuncular da yer alıyor.

İşitme ve Görme Engelli Vatandaşlar İçin Özel Çalışma

Yönetmenliğini Bilal Babaoğlu’nun üstlendiği ve aynı anda 50 salonda vizyona girecek olan film, işitme ve görme engelli sinemaseverlere de ulaşmayı amaçlıyor. Film, Sesli Betimle Derneği’nin özel çalışmasıyla sesli betimleme ve işaret diliyle anlatılacak.

“Aşık Olmayı Kim İstemez ki”

Büyük ozanın gençlik yıllarına odaklanan filmde Veysel karakterini Türk Halk müziğinin genç yıldızlarından Emirhan Kartal canlandırdı. Kartal, aynı zamanda Türk Halk Müziği’nde Frekans Aralıkları isimli kitabıyla akademik kariyerine devam ediyor. Bir süre Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde oyunculuk eğitimi alan Kartal, Veysel rolü için bir yıl usta bir oyuncu koçunun yönetiminde hazırlandığını ifade etti.



“Aşık olmayı kim istemez ki” sözleriyle filmde rol alma sürecini değerlendiren Kartal, “Boyumdan büyük bir işe kalkıştığımın farkındaydım, sürekli Allah’ım bana yardım et diye dua ediyor, Ulu Ozanları yardıma çağırıyordum. Senaryoda büyük bir aşık olmak isteyen Veysel’in hikayesini görünce tam da benim hikayem dedim. Sivaslıyız, babam elime sazı verdiğinde ben de Veysel gibi yedi yaşındaydım. Erdal Erzincan hocamın kursuna başladım, orası benim anaokulum gibidir. Erdal abi de ilk ustamdır. Sonra İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı, TRT İstanbul Radyosu Türk Müziği Gençlik Korusu derken geriye baktığımda bağlamaya adanmış bir şekilde yaşamakta olduğumu görüyorum. Böyle olduğu için de çok mutluyum. Oyunculukta ilk tecrübem, başarı olup olamadığımı izleyici değerlendirecek artık.  Ama ben bir bağlama sanatçısı olarak Veysel’in türkülerini çalıp çığırmaya devam edeceğim” açıklamasında bulundu.

Filmde Babaannesini Canlandırdı

Veysel’in ikinci eşi Gülizar karakterine tiyatro oyuncusu olan torunu Yeliz Şatıroğlu hayat verdi. Şatıroğlu, “Dedemle ilgili bir film yapılmış olması beni çok heyecanlandırıyor, çok önemsiyorum. Rolün bana teklif edilmesi benim için de büyük ve çok güzel bir sürpriz oldu. Kendi babaannesini canlandırmak her oyuncunun başına gelebilecek bir şey değil. Açıkçası rolüme hazırlanmakta ve oynamakta pek zorlanmadım. Hem fiziksel olarak hem de mizaç olarak babaanneme çok benzediğimi söylerler. Hoş zaten senaryo da birebir Aşık Veysel’i ve hayatına giren kadınları anlatma iddiasında değildi. Ama çok güzel bir aşk hikayesi aşıklık üzerine bir film” diyerek Aşık Veysel dostlarının filme sahip çıkmalarını beklediğini ifade etti. 





“Anılmazdı Veysel Adı O Sana Aşık Olmasa”

Hayat Devam Ediyor dizisinde canlandırdığı Hayat karakteriyle tanınan Meltem Miraloğlu ise Güzelliğin On Para Etmez türküsünde “Anılmazdı Veysel adı o sana aşık olmasa” diye bahsedilen Veysel’in ilk eşi Esma karakterini canlandırdı.





“Veysel Baba Aşkta Hoşgörünün Temsili”

Filmin senaristi ve yönetmeni olan Bilal Babaoğlu, filmi yapmaya iten temel amacı  “Veysel’i değil aşığı anlatmak istedik” şeklinde özetledi. Filmin bir Aşık Veysel biyografisinden ziyade kurmaca bir aşk hikayesi olduğunu ifade eden Babaoğlu, "Karşılıksız aşk acısıyla olgunlaşarak kendi türküsünü yakmaya çalışan bir aşığın yolculuğunu anlatıyor. Aşık Veysel, sadece ülkemize değil dünyaya mal olmuş bir ozan, onu tanıtmaya anlatmaya gerek yok. Ama hatırlatmaya ihtiyaç var. Veysel baba, bana göre aşkta hoşgörünün temsili, hoşgörünün sınırlarını çizen bir aşık” dedi.

Babaoğlu, böyle bir aşığı çağımız insanına özellikle de erkeklerine hatırlatmak gerektiğinin altını çizerek "Aşk cinayetleri, kadına yönelik şiddet terör boyutuna vardı. Bu topraklarda dünyaya örnek olacak aşklar yaşandı olunacaksa Veysel gibi aşık olmalı” ifadelerini kullandı.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.