Öne Çıkanlar cumhurbaşkanı erdoğan merkez bankası amerika çin transfer cumhurbaşkanı TÜRKPA Anıl İlter Savcı Oluyor Avrasya Hastanesi İzmir depremi Ferhat Pişmaf TarımÜFE

“Altyapıda Ortak Yatırım Türkiye’ye 37 Milyar Tl’lik Tasarruf Sağlayacak”

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, “Bugün Türkiye’de her 100 haneden yalnızca 13’üne fiber götürebiliyoruz. Altyapıda ortak yatırım Türkiye’ye  37 milyar TL’lik tasarruf sağlayacak” dedi.

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın, sektör paydaşlarının da görüşlerini alarak hazırladığı ve bu yıl içerisinde hayata geçirilmesi beklenen Ulusal Genişbant Stratejisi ve Eylem Planı ile ilgili değerlendirmelerde bulunurken “Fiber yatırımları ayrı ayrı yapmak yerine  yatırımları ortak yapmamız durumunda ülkemiz ekonomisi 37 milyar TL’lik bir tasarruf sağlayacak”dedi.

“HER YERDEN HERKES İÇİN GENİŞBANT ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ”
Ulusal Genişbant Stratejisi ve Eylem Planı’nın ‘Her yerden herkes için genişbant’ ana hedefinin, Vodafone Türkiye’nin vizyonu ile birebir örtüştüğünü ifade eden Süel, “Bugün dünyada 100’den fazla ülke hem global pazarda rekabetçi bir ekonomiye sahip olabilmek hem de vatandaşlarına uygun fiyata kaliteli hizmet sunmak için ulusal genişbant stratejilerini oluşturuyor. Ulusal Genişbant Politikası’nı başarıyla hayata geçirmenin olumlu ekonomik sonuçları da oluyor. Dünya Bankası’nın ekonomisi düşük ve orta gelir grubunda sayılan ülkeler arasında yaptığı çalışmanın sonucunda genişbant penetrasyonunda yüzde 10’luk bir artışın GSYİH’de yüzde 1.38’lik bir artışa yol açtığını görüyoruz.  Yeni nesil şebekeler ile fiber altyapı erişim ve yatırım süreçlerinin güncellenerek, mevcut düzenleyici çerçeveye dahil edilmesine ihtiyaç var” dedi.

“2023’E KADAR FİBER AĞI 500 BİN KİLOMETRE OLACAK”
Ulusal Genişbant Stratejisi ve Eylem Planı’nın yürürlüğe konması ile sektörde ulaşılması hedeflenen rakamlar ile ilgili bilgi veren Süel, şunları söyledi: “Bugün ülkemizdeki hane başına sabit genişbant yaygınlık oranına baktığımızda yüzde 13 ile OECD ülkeleri arasında sondan birinciyiz. Yani her 100 evden yalnızca 13’üne fiber götürebiliyoruz. Planın uygulanmaya başlanması ile hedef, 2023’e kadar 100 evden 50’sine fiber ulaştırmak. Bugün ülkemizde en az 1 Gbit/s hızlarda genişbant erişim sağlanabilen hane bulunmuyor. Planın hayata geçmesi ile hedef, 2023’e kadar 100 evden 20’sine bu hızlarda fiber erişimi sunabilmek. Kullanım alanına baktığımızda ise; Güney Kore 574 bin kilometre fiber uzunluğu ile yüzde 100, Portekiz ise 545 bin kilometre fiber uzunluğu ile yüzde 70 fiber yaygınlığına ulaşılmış durumda. Türkiye olarak bu ülkelerden 7 kat fazla yüzölçümüne sahip olmamıza rağmen ülkemizdeki fiber uzunluğu sadece 284 bin kilometre. Planın uygulanmasıyla, bugün 284 bin kilometre olan fiber ağı 500 bin kilometreye ulaşacak.”

“ALTYAPIDA AYRI YATIRIM YAPMAK TÜRKİYE EKONOMİSİNE YÜK GETİRİR”
Bir evin önünün 3 kere kazılıp 3 farklı operatörün hat geçirmesinin, aynı yola 2 tren rayının döşenmesi gibi mükerrer bir yatırım olduğunu vurgulayan Süel; “Bu yatırımları ayrı ayrı yapmak ülke ekonomisine çok ciddi bir yük getirecek. Bunun yerine yatırımları ortak yapmamız durumunda ülkemiz ekonomisi 37 milyar TL’lik bir tasarruf sağlayacak. Bu dijital altyapı olmadan 2023 ekonomi hedeflerine ulaşmamız mümkün değil. Biz devletin finansal teşvik mekanizmalarının çalışmasını istiyoruz ve belediyeler de dahil olmak üzere yönetsel ve finansal mevcut sorunların ortadan kalkmasını arzu ediyoruz. Özellikle fiber yatırımlarında karşılaştığımız bürokrasi yatırım sürecini oldukça uzatıyor. Mevcut yasal boşlukları da buna eklersek yeni yatırım yapmada ciddi problemler yaşıyoruz. Ulusal Genişbant Strateji ve Eylem Planı, altyapıda ortaklığı teşvik ediyor. Bu kapsamda, planın yürürlüğe girmesi ile bu sorunların da ortadan kalkacağına, böylece çok daha hızlı ve etkin bir şekilde yatırımlarımızı hayata geçirebileceğimize inanıyoruz”dedi.

“YATIRIMLARIN ÖNÜNÜ AÇACAK VE TÜRKİYE İÇİN SIÇRAMA TAHTASI OLACAK”
Sektörde yatırımları teşvik edici modellerin geliştirildiği ve yatırım yapmak isteyenlerin ödüllendirildiği bir iklim sağlanırsa, Türkiye’nin telekomünikasyon sektöründe kendi bölgesinin öncü ülkelerinden biri olabileceğinin altını çizen Süel, şöyle konuştu:  “Sektörün önde gelenleri olarak ekonomik verimliliği artıracak bu eylem planını hayata geçirirsek yeni yatırımın önündeki engeller kalkacak, mevcut yatırımlar daha etkin yapılacak ve fiber yatırımları artacak. Böylece daha kısa sürede daha çok fiber yatırımı olacaktır. Mevcut altyapıların paylaşımı konusunda da ciddi bir ivme kazanmamız gerekiyor. Yatırım ortamı oluşana kadar erişimin artırılması lazım. Örnek vermem gerekirse; bugüne kadar altyapıya 5 bin kilometrelik bir erişim talebimiz oldu ancak gerçekleşen erişim yalnızca 50 kilometre. Bu çerçevede, bu eylem planının ülkemizin iletişim sektörünün layık olduğu hıza, kapasiteye ve kaliteye ulaşması için kritik olduğunu düşünüyoruz. Hayata geçirilecek Ulusal Genişbant Politikası ülkemiz için önemli bir dönüm noktası ve sıçrama tahtası olacak.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.