Öne Çıkanlar deprem çukurova belediyesi recep tayyip erdoğan HAVA HAREKATI erdoğan Hakkari kuşadası başbakan binali yıldırım yapı kredi atatürk operasyon soner çetin

Honda Otomobil Üretiminde Çığır Açacak

Yaptığı yeniliklerle otomotiv sektöründe adından söz ettiren Honda,  yeni hayata geçirdiği ARC Line adlı otomobil üretim modeliyle daha önce görülmemiş bir seri üretim montaj hattı geliştirdi.

Honda Motor Co. dünyada eşi olmayan bir yeniliğe imza atarak, yeni bir otomobil seri üretim montaj modeli geliştirdi. ARC Line adını verdiği yeni montaj yönteminde, ana hat ile birlikte akan montaj hücreleri, üretim hattını tamamlıyor. İlk üretimlerine Mart ayında başlayan ARC Line Tayland’daki Prachinburi Fabrikası’nda devreye aldı.

Diğer montaj modellerinden yenilikçi ve özel montaj tekniği ile öne çıkan ARC Line’da üretim hattını, ana üretim hattı ile birlikte akan montaj hücreleri tamamlıyor. Bugüne kadar otomobil üretimi için geliştirilen ve kullanılan diğer üretim modellerinde üretim tek bir süreç olarak ilerliyor ve üretim bandında ilerleyen araç üzerine parçaların montajı tek tek yapılıyordu. Ancak Honda’nın ARC Line adını verdiği hücreli modelde tek bir üretim süreci içerisinde ana üretim hattını destekleyen küçük montaj hücreleri aynı anda birçok parçanın montajını gerçekleştirme avantajını sunuyor.

 

ARC Line üretim modelinde tek bir araç gövdesini ve o araca monte edilecek olan parçaların tamamını taşıyan ARC Ünitesi üzerinde 4 adet montaj hücresi bulunuyor ve araç montaj hattında ilerlerken söz konusu parçaların montajı gerçekleşiyor. Üretim hattındaki bir sonraki aracın özelliklerine uygun parçaların seçiminde yardımcı olan sistem, üretim bandı üzerinde hareket halinde olan aracın montajını yapan montaj çalışanlarının yapabilecekleri olası hataların önüne geçerek avantaj sağlıyor. Bunlar, alışagelmiş üretim tekniklerinde nadiren yaşanan montaj sıkıntıları da olsa, tamamen kaçınılması mümkün değildi. ARC Line üretim modeli bu tarz aksaklıkları minimize ederek üretim verimliliğini önemli oranda geliştiriyor. Dahası, ARC Line üretim modeli her bir üretim biriminin üretim sürecini daha geniş bir yelpazeye yayma imkanı tanırken aynı zamanda montaj personelinin esnekliğinin yanı sıra bilgi birikimi ve deneyimini de arttırma imkanı tanıyor. Böylece yeterliliği gelişen üretim sürecindeki her bir personelin geliştirme ekibine geri bildirimde bulunması ve bu sayede üretim süreçlerinin geliştirilmesine katkı sağlaması öngörülüyor.

 

 

 ARC Ünitesi

Çok basit ifade edilecek olursa bir taşıyıcı görevi üstleniyor. Üzerinde üretilecek otomobilin gövdesini taşıyan ve hareket halinde olan bu ünite, montajı yapılacak olan parçalarla birlikte montajı yapacak olan montaj çalışanları için gerekli olan çalışma alanını sunuyor. Montaj çalışanlarının çalışma esnasında birbiriyle kesişmeyecek veya birini engellemeyecek şekilde tasarlanan ünite üzerinde aynı anda dört kişi montaj yapabiliyor. Vakit ve efor kaybının minimize etmek üzere tasarlanan ARC Line, üretim verimliliğini alışagelmiş üretim teknikleriyle kıyaslandığında yüzde 10 oranında arttırıyor. Lojistik sorununu çözmek için üretim başlangıcında montajı yapılacak parçalar kutular halinde ARC Ünitesi’ne yüklenirken üretim sonunda boş kutular geri alınıyor. Böylece fabrika içinde parça transferi için harcanan iş gücü yüzde 10 oranında azaltılıyor. ARC Ünitesi üretim hattına modüller halinde dahil edilebiliyor. Bu ise üretim esnasında üretim programında, üretim adedinde ve üretilecek olan modelde değişiklik yapma esnekliğini arttırıyor. Yapısal değişikliklerden az etkilenen ARC Line üretim modelinin tüm dünyadaki Honda tesislerine uyarlanması halinde yeni yatırım maliyetlerinde düşüş sağlanabilecek.

 

 

 

PLUTO Sistemi

Hem montaj çalışanlarının becerilerini hem de üretim kalitesini daha da geliştirmek üzere tasarlanan bir kalite bakım/yönetim destek sistemi. ARC Ünitesi’ndeki çalışma alanında yer alan tablet benzeri cihazlar, montajı yapılacak olan parçaların sırası ve yeriyle ilgili görsel ve sesli yönlendirme yaparken kalite yönetimini destekliyor ve insan kaynaklı montaj hatalarının önüne geçiyor. ARC Line üretim hattından çıkan her bir araç, Q-Gate adındaki kalite kontrol noktasında incelemeye alınarak olası üretim hataları tespit ediliyor. Olası bir hata tespit edilmesi durumunda sistem ekranda uyarı mesajı veriyor. Pluto Sistemi tüm bu fonksiyonlarla üretim sürecinde yüksek kalite standardı sağlıyor.

 

 

 

DISC Sistemi

Üretim planlamasıyla birlikte çalışıyor ve her bir üretim için gerekli olan doğru parçaları üretim hattıyla ilişkilendiriyor. Sistem, ARC Ünitesi ile birlikte üretim hattına girmek üzere olan sıradaki araç için gerekli olan parçaların bulunduğu raflardaki gösterge ışıklarını yakarak doğru parçayı gösteriyor. Böylece sistem aynı anda birden fazla modelin üretildiği üretim hattına yanlış parçanın sevk edilmesini önlüyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.