Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu palandöken fetö şehit abd adana tesk yunanistan tüik Pandemi Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel

İhracatçılardan 300 Bin Yeni İstihdam

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı istihdam yaratın çağrısına katılacaklarını açıklayarak, 300 bin yeni istihdam yaratacaklarını duyurdu.  

TİM İhracatçı Eğilim Anketi 2016 4.çeyrek Gerçekleşme ve 2017 1.çeyrek beklentilerinin açıklandığı basın toplantısında konuşan Büyükekşi, “Başbakanımız ayrılan 12 milyar TL’lik kaynağı bizlere sundu. Bizde ihracatçılar olarak diyoruz ki; biz varız. İlave 1 milyon yeni istihdam seferberliğine tüm gücümüzle katılırız” diyerek kendi firmasında 2 bin ek istihdam ile destek vereceğini açıkladı. Büyükekşi, Erdoğan’ın başlattığı istihdam çağrısına ihracatçılar olarak 300 bin istihdam olanağı yaratarak en büyük desteği vereceklerini duyurdu.

 Anket sonuçlarını açıkladığı toplantıda istihdam çağrısına nasıl katılacaklarını detayları ile açıklayan Büyükekşi, “Geçen yıl 142,6 milyar Dolar olan ihracatı bu yıl 155 milyar Dolar yapma hedefimiz var.  Geçen yıl 67 bin olan ihracatçı firma sayısının bu yıl 70 bine, yine geçen yıl 3 milyon 80 bin olan istihdamımızın bu yıl 3 milyon 400 bine ulaşmasını hedefliyoruz. Yani 300 bini aşan yeni istihdam yaratacağız.  İhracatçılar olarak 1 milyon yeni istihdamın yüzde 30’una talibiz” dedi.



TİM 2017 ilk çeyrek beklentilerini açıklayan Büyükekşi,  ABD ve Rusya pazarlarını hedeflediklerini açıkladı. “İhracatçıların yüzde 68’i geçen yıl kadar ihracat yapacak, yüzde 29’u da istihdamını artıracak” diyen Büyükekşi, iyimser beklentileri olduğunu ve bu yılın üretim ve ihracat artışı için parlak bir yıl olacağını düşündüklerini söyledi.

İlk çeyrekteki Dolar kuru beklentilerinin 3,73 iken, Euro 4.01, Parite beklentilerinin  ise 1.07 olduğunu söyleyen Büyükekşi,  yılsonunda ise beklentilerinin Dolar kurunda 3,83, Euro’da ise 4,03 olduğunu açıkladı.

Ana Hedef Pazar ABD 

Bu yılın ilk çeyreğine ilişkin beklentiler hakkında konuşan Büyükekşi, , Meksika ve Çin’in Trump’ın ticaret politikalarından korkarken,  hedef pazar olarak rotayı ABD’ye çevirdiklerini ve ihracatta ilk sırayı yüzde 17 pay ile ABD’nin aldığını söyledi. Rusya yüzde 16 ile ikinci sırada yer alırken, sırayı Almanya, Çin ve Fransa takip ediyor.

Geçen yıl kadar ihracat yapacaklarını belirten firmaların oranının yüzde 68 olduğunu, üretimde ise bu oranın yüzde 71 olduğunu söyleyen Büyükekşi,” Bu iyimser beklenti, bu yılın üretim ve ihracat artısı için parlak bir yıl olacağını gösteriyor. Yine bu yılın ilk çeyreğinde her iki firmadan biri yurt içindeki, her üç firmadan biri ise yurtdışındaki yatırmalarını artırmayı planlıyor. İlk çeyrekteki ihracatçı firmaların yüzde 29’u istihdam artışı sağlayacak. Diğer çeyreklerde daha güçlü bir artış bekliyoruz” şeklinde konuştu. 

Büyükekşi, piyasa beklentilerini ise şu şekilde açıkladı:

“İlk çeyrekte Dolar kuru beklentisi 3,73 iken, Euro beklentisi 4,01 ve Parite beklentisi ise 1,07. Yılsonunda ise Dolar kuru beklentisi 3,83 olurken, Euro beklentisi 4,03 oldu. İlk çeyrek büyüme beklentisi yüzde 2 iken 2017 geneli büyüme beklentisi ise yüzde 3,3 olarak çıktı. İhracatçılarımızın rekabetçi ideal kur beklentisi ise dolarda 3,41 iken Euro’da 3,68 oldu.”

Dominik Cumhuriyeti, Uruguay ve Benin’e İhracat

Büyükekşi, bu yıl yapacakları çalışmalara ilişkin olarak şunları söyledi:

 “Atılım yılı ilan ettiğimiz 2017 ve sonrası için büyük başarılar kazanacağız. TİM olarak bu yıl 48 farklı ülkeye ticaret heyetleri düzenleyecek, aralarında Dominik Cumhuriyeti, Benin ve Uruguay gibi bakir pazarların olduğu toplam 12 ülkeye ilk kez ticaret heyeti gerçekleştireceğiz. Dünya ticaretine yön veren ülkelere Türk Ticaret Merkezleri açacağız. Bu ay Tahran’daki merkezimizin kurdelesini Bakanımız ile birlikte keseceğiz.”
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.