Öne Çıkanlar galataport uyuşturucu netaş çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı bütçesi ne kadar çalışma bakanlığı mercedes benz Gıda ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI SÜLEYMAN SOYLU çalışma ve sosyal güvenlik bakanı çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı çalışma bakanı Ford Otosan CFOsu Gül Ertuğ

Kale Grubu İngiliz Motor Devi Rolls-Royce İle Türkiye'de Uçak Motoru Üretecek

Kale Grubu ve Rolls-Royce öncelikle Türkiye'nin milli savaş uçağı TF-X olmak üzere Türkiye'de uçak motorları üretmek için ortak oldu. Bu dev ortaklıkla orta ve uzun vadede hem sivil hem savaş uçakları alanında birden fazla motor üretimi ve bu motorların diğer ülkelere ihracı hedefleniyor. Kale Grubu Başkan Yardımcısı Osman Okyay, uçak motoru işinin çok zor ve herkesin talip olacağı bir üretim işi olmadığını hatırlatarak, “Bu işbirliği Rolls-Royce'ın öncelikle Türkiye'ye ve de Kale Grubuna güven ve inancını yansıtıyor” dedi.

Havacılık ve savunmada Türkiye'nin önde gelen gruplarından biri olan Kale Grubu ve dünyanın en büyük uçak motor üreticilerinden Rolls-Royce, Türkiye’ye uçak motorları geliştirmek için el sıkıştı.
Havacılık ve savunmada bugüne kadar hem küresel projelerde, hem de yerli sanayiinin geliştirilmesinde pek çok önemli işin merkezinde yer alan Kale Grubu ve dünyanın en büyük uçak motor üreticilerinden İngiliz Rolls-Royce, işbirliği yapma kararı aldı.

YÜZDE 51-49 ORTAKLIĞI
Yüzde 51 Kale Grubu, yüzde 49 Rolls-Royce ortaklığıyla bir şirket kuracak olan iki grup, başta Türkiye’nin milli savaş uçağı projesi TF-X olmak üzere Türkiye’nin sivil ve askeri alanda ihtiyaç duyduğu uçak motorlarını geliştirmeyi hedefliyor. Bu önemli girişim sayesinde, Türkiye’nin dünyada az sayıdaki uçak motoru üreticisinden biri olması ve uçak motoru ihracatçısı konumuna yükselmesi hedefleniyor.
Bu önemli anlaşmanın imza töreni, İstanbul’da gerçekleştirildi. İmza törenine Kale Grubu’nu temsilen Başkan Yardımcısı Osman Okyay, İngiliz Rolls-Royce’u temsilen Savunma ve Havacılık Grubu Başkanı Chris Cholerton katıldı.

BİR DÖNÜM NOKTASI
Kale Grubu Başkan Yardımcısı Osman Okyay, iki grup arasında akdedilen ortaklığın, Türkiye’nin havacılık ve savunma sanayiinde bir dönüm noktası olacağını söyledi. Kale Grubu’nun 1987 yılında Stinger füze konsorsiyumunun bir parçası olarak girdiği savunma ve havacılık sanayiinde bugüne kadar önemli küresel ve yerli projelerde ciddi bir tasarım ve üretim kabiliyeti elde ettiğini vurgulayan Osman Okyay, “Bugün enerjimizi, dünyanın en büyük uçak motoru üreticilerinden biri olan Rolls-Royce ile birleştirmekten büyük bir memnuniyet ve gurur duyuyoruz” dedi. Kale Grubu’nun, Türkiye’nin milli uçak motoru üretme gayesinin temel taşlarından biri olan Turbojet motor geliştirme projesinin yüklenicisi olduğunun altını çizen Okyay, bu konuda attıkları büyük adımların, kendilerini Rolls-Royce ile stratejik ortaklığa götüren önemli unsurlardan biri olduğunu ifade etti. Okyay, “Kurduğumuz ortaklıkla çok uzun yıllar ülkemizin stratejik ihtiyaçlarını karşılayacak olmanın heyecanını yaşıyoruz” diye konuştu. Okyay, “Dünyada kendi uçağını üreten çok az ülke var. Ülkemize ve ülkemizin üretim kabiliyetine olan inancımız bizi bu konuda rol almaya teşvik etti” dedi.

İLK UÇUŞ 2023'DE, SERİ ÜRETİM 2030’DA
Uçak motoru işinde en önemli aşamanın, tasarım ve geliştirme aşaması olduğunu ve bu nedenle uzun bir süre tasarım ve geliştirme konusuna odaklanacaklarını söyleyen Osman Okyay projede görev alacak Türk mühendislerinin İngiltere'de Rolls-Royce tarafından eğitileceklerini söyledi. Okyay, “Bu çok uzun vadeli bir süreç. Biz tüm çalışmalarımızı, 2023 yılına göre ilk milli savaş uçağımızın havada olacağı tarihe uygun bir paralellikte yürüteceğiz. Sertifikasyon ve geliştirme süreçlerinden sonra seri üretime, 2030 yılında geçmeyi öngörüyoruz” dedi.

KALE GRUBUNDA SAVUNMANIN PAYI YÜZDE 50'YE ÇIKACAK
Bu alanda muhtemel bir rekabet yaşanıp yaşanmayacağına yönelik bir soruya Okyay, “Bu alanda da serbest piyasa ortamı var. Bizimki bir niyet beyanı, bu işe talibiz demek için buradayız ve bu adımı atıyoruz. Uçak motoru üretmek dünyanın en zor işlerinden biri ve çok talip olacağını da düşünmüyorum ve biz bu cesaret örneğini gösteriyoruz” yanıtını verdi. Okyay, savunma sanayi projelerinin mevcut durumda Kale Grubu içindeki payının 200 milyon dolarlar ve yüzde 25-30'lar civarında olduğunu belirterek, hedeflerinin grup içinde yapı ve savunma sektörlerinin payını yüzde 50-50 düzeylerine getirmek olduğunu söyledi.

“TÜRKİYE'NİN HEVES VE KARARLILIĞI BİZİ HEYECANLANDIRIYOR”
Rolls-Royce Savunma Grubu Başkanı Chris Cholerton ise TF-X projesinde milli bir motor geliştirmek üzere Kale Grubu ile birlikte çalışma fırsatına sahip oldukları için mutluluk duyduklarını söyledi. Rolls-Royce olarak 2015 yılında bir Gelişmiş Üretim ve Teknoloji Merkezi (AMTC) kurma adımı atarak Türkiye’nin savunma ve havacılıkta küresel oyuncu olma iddiasına inancını ortaya koymuş bir grup olduklarını belirten Cholerton, “Bu ülkenin bu alandaki hevesi, bizi de çok heyecanlandırıyor. Türkiye’nin dünya çapında güçlü bir savunma ve havacılık endüstrisi kurmasında önemli bir rol oynayacağımıza inanıyoruz” dedi.

“YERLİ ÜRETİM POLİTİKASINI DESTEKLİYORUZ”
Türkiye’nin 5. nesil uçaklara ihtiyacı olduğunu, ve Türkiye’nin ihracat pazarları için çok cazip ve spesifikasyonları tümüyle yeni bir motoru Kale Grubu ile birlikte geliştireceklerini söyledi. Cholerton, soruları yanıtlarken de Türkiye'nin savaş sanayiindeki millileşme ve yerli üretimi teşvik eden politikasını doğru bulduğunu belirterek, “Bu yaklaşımı tamamen destekliyoruz ve Rolls-Royce olarak tasarım, geliştirme ve üretimde Türkiye'de olmaya her zaman hazırız. Yerlileştirme sayesinde Türkiye'de havacılık ve savunma sanayinde tedarikçi şirketlerin sayısının da artacağını biliyoruz” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.