Öne Çıkanlar deprem çukurova belediyesi recep tayyip erdoğan HAVA HAREKATI Hakkari başbakan binali yıldırım yapı kredi atatürk soner çetin operasyon azerbaycan Dünya Haberleri

TÜDKİYEB Genel Başkanı Çelik: "Kırmızı Et Tüketim Artışını Küçükbaş İle Karşılarız"

TÜDKİYEB Genel Başkanı Çelik: “Mevcut artış eğiliminin devamı halinde, 2018’de 1 milyon 208 bin ton olan kırmızı et tüketimimiz, 2030’da 2 milyon 71 bin tona, kişi başına yıllık kırmızı et tüketimimiz ise 14,8 kilogramdan 23,4 kilograma çıkacak” dedi.

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, 2014-2018 dönemindeki yıllık ortalama artış eğiliminin devamı halinde, 2018’de 1 milyon 208 bin ton olan kırmızı et tüketiminin 2030’da 2 milyon 71 bin tona, kişi başına yıllık kırmızı et tüketiminin ise 14,8 kilogramdan 23,4 kilograma çıkacağını ayrıca mevcut artış eğiliminin devamı halinde, 2018’de 1 milyon 208 bin ton olan kırmızı et tüketimimiz, 2030’da 2 milyon 71 bin tona, kişi başına yıllık kırmızı et tüketimimiz ise 14,8 kilogramdan 23,4 kilograma çıkacak. Küçükbaş hayvan sayısı 90 milyona çıkar, et verimi yüzde 20 artarsa, toplam kırmızı et tüketim artışı olan 863 bin tonun 432 bin tonu küçükbaş hayvan eti üretim artışından karşılanabilir. Bitkisel üretimde hayvancılığa yönelik mısır, arpa, fiğ, yonca gibi  ürünlerin üretimini artırmamız zorunlu. Sorunlar ancak daha fazla üretim, daha fazla tüketim, daha fazla ihracat, daha fazla yerli ürün kullanılarak çözüleceğini  bildirdi.

Çelik, yaptığı açıklamada, Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsünün (TEPGE) 2014-2018 dönemini değerlendiren “Durum ve Tahmin Kırmızı Et 2018” raporu ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, kırmızı et tüketiminin 2014-2018 döneminde yıllık ortalama yüzde 4,6 arttığını belirtti. Nihat Çelik, bu artış eğiliminin devamı halinde, TÜİK yıl ortası nüfus ve Birleşmiş Milletler 2030 nüfus tahminleri kullanılarak yapılan hesaplamaya göre, 2018’de 14,8 kilogram olan kişi başına kırmızı et tüketiminin 2030 yılına kadar 8,6 kilogram artışla 23,4 kilograma yükseleceğini tahmin ettiklerini açıkladı.

-6 yılda kırmızı et tüketimi 267 bin ton arttı

TÜDKİYEB Genel Başkanı Çelik, şunları kaydetti:

“Kırmızı et tüketimimiz hızla artıyor. 2012’de 941 bin ton, 2014’te 1 milyon 9 bin ton olan kırmızı et tüketimi, 2018’de 1 milyon 208 bin tona çıktı. Tüketim, 6 yılda 267 bin ton arttı. Ülkemizde gelir seviyesi arttıkça kırmızı et tüketimi de artacak. Kırmızı et tüketimi 2030’a kadar yüzde 70’den fazla artacak. Olağanüstü bir şekilde artan tüketimi karşılamak zorundayız. Aksi takdirde döviz ödeyerek ithalat yapmak zorunda kalırız. Bundan kurtulmanın yolu küçükbaş hayvancılıktan geçiyor. Çünkü, ülkemizde küçükbaş hayvancılık besiden çok yaylıma dayanıyor. Hayvan sayısı hızla artırılabilir. Nitekim 2020 yılında küçükbaş hayvan sayısı 55 milyonu aştı. Küçükbaş hayvan sayısının hedeflenen rakam olan 90 milyona çıkması halinde, et veriminde hiç değişiklik olmasa bile küçükbaş hayvan eti üretimi yüzde 64 artacak. Islah ve iyi beslemeyle et veriminde yüzde 20’lik bir artış sağlanması halinde küçükbaş hayvan eti üretimi ikiye katlanacak. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre Türkiye’nin küçükbaş hayvan eti üretimi 2018 rakamlarıyla 432 bin ton. Et üretimi ikiye katlanırsa üretim bu kadar daha artacak. Toplam kırmızı et tüketim artışı olan 863 bin tonun 432 bin tonu küçükbaş hayvan eti üretim artışından karşılanabilir.”

Kırmızı et tüketmenin çok fazla alternatifi bulunmadığına dikkati çeken Çelik, şu bilgileri verdi:

“Ülkemiz Batılı ülkelerle karşılaştırıldığında görece genç bir nüfusa sahip. Çocuk sayısı fazla… İnsan başta çocukluktaki gelişim döneminde olmak üzere her yaşta proteine ihtiyaç duyuyor. En önemli protein kaynaklarından biri de hayvansal protein. Ülkemiz, bitkisel üretimiyle halkımızın beslenme ihtiyacını karşılıyor. Fakat beslenmemizde hayvansal proteinin oranı gelişmiş ülkelere göre düşük kalıyor. Çocuklarımızın bedensel ve zekâ gelişimlerinin eksiksiz olması için et tüketimini artırmak zorundayız. Son yıllarda tavuk eti tüketimi olağanüstü hızla arttı. Sadece tavuk eti tüketimi yetmez. Dengeli beslenme açısından kırmızı et ve deniz ürünleri tüketimlerini de artırmamız zorunlu.”

Kaba yem açığı kapatılmalı, meralar ıslah edilmeli, çoban sorunu çözülmeli

Tüketim artışının hayvancılığın desteklenmesiyle rahatlıkla karşılanabileceğini, kaba yem açığının kapatılması, sulama yatırımları tamamlanarak sulama yapılacak bazı alanların yem bitkileri üretimine ayrılması, tarımsal üretimde kullanılmayan 15,8 milyon hektar alanın meralara dahil edilmesi, sektörün çayır ve meraların ıslahı ile en ucuz yem kaynağına kolayca ulaşmasının sağlanması, yem maliyetlerinin düşürülmesi ve çoban sorununun çözülmesi gerektiğini belirten Çelik, “hayvancılık sektörümüzü daha fazla desteklememiz gerekiyor. Bitkisel üretimde hayvancılığa yönelik mısır, arpa, fiğ, yonca gibi ürünlerin üretimini artırmamız zorunlu. Sorunlar ancak daha fazla üretim, daha fazla tüketim, daha fazla ihracat, daha fazla yerli ürün kullanılarak çözülür. Zaten, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli de bunun bilincinde olarak hayvancılığa gereken önem ve desteği veriyorlar. Türkiye’nin kırmızı et sorununun çözümünün küçükbaş hayvancılıktan geçtiğini biliyorlar.” dedi.  

Çelik, 2010’da 781 bin, 2014’te 1 milyon 8 bin ton olan kırmızı et üretiminin 2018’de 1 milyon 183 bin, 2019’da 1 milyon 201 bin tona yükseldiğini de açıklamasına ekledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.