Öne Çıkanlar CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin chp niğde milletvekili ömer fethi gürer türkiye istatistik kurumu beşiktaş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan recep tayyip erdoğan palandöken cumhurbaşkanı erdoğan erdoğan Rowland Shanghai Astronomi Müzesi Kalp Krizi Sebepleri

Türkiye’de İlk Defa Kimlik Doğrulama İşlemi Uzaktan Yapılabilecek

Türkiye’de nüfus cüzdanları yerine geçecek yeni kimlik kartlarının dağıtımının yaygınlaşması yönünde çalışmalar devam ediyor. Türkiye’nin ilk elektronik imza üreticisi E-GÜVEN yeni kimlik kartlarıyla uzaktan da kimlik doğrulaması yapan ilk kurum oldu.

E-GÜVEN Genel Müdürü Can Orhun, e-imza başvurularında önemli zaman kazanımı sağlayacak uzaktan kimlik doğrulama hizmeti sayesinde e-imza kullanımının büyük bir ivme kazanacağını ifade ederek Türkiye’de ilk defa kanunen fiziksel olarak kimlik ibraz edilmesi gereken e-imza başvurusunun uzaktan yeni kimlik kartları ile yapılabileceğini belirtti.

Yeni kimlik kartlarının sağlayacağı kolaylıklar sayesinde gelecek 2 yıl içerisinde e-imza sertifika sayısının 3 katına çıkacağını öngördükleri belirten Orhun “Mevcut sistemde vatandaşlar e-imza başvurusu yapmak için noter ya da ESHS gibi yetkili bir kuruma giderek gerekli kimlik doğrulama işlemini yaptırdıktan sonra e-imza sahibi olabiliyor” açıklamasında bulundu.

Öte yandan Orhun yakın gelecekte e-imza sertifikalarının doğrudan kimlik kartları içerisine yüklenecek ve kimlik kartları e-imza yerine kullanabileceğini böylece vatandaşların dijital yollarla çok daha hızlı ve zahmetsiz e-imza sahibi olacağına da dikkat çekti.



Yeni Kimliklerle Usulsüzlüklerin Önüne Geçilecek

Yeni kimlik kartlarıyla e-devlet kapsamında sunulan hizmetlere internetin bulunduğu her yerden erişilebileceğini belirten Orhun konuşmasına şöyle devam etti:

“Yeni kimliklerle vatandaşlar bankacılık, noter, okul, emniyet ve tapu işlemlerinin yanı sıra sağlık ve sigorta işlemlerinde de güvenli doğrulama işlemi yapabilecek. Her yere tek kart uygulamasını getiren yeni kimlikler, kamu hizmetleri sırasında elektronik iş süreçlerindeki bürokrasiyi azaltacak. Bu hizmetlerde denetim çok daha kolay yapılacak ve usulsüzlüklerin önüne geçilecek. Mali kayıpları ve kağıt kullanımıyla çevreye verilen zararı büyük ölçüde azaltacak.”
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.