Öne Çıkanlar diyarbakır istanbul Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha Türk EğitimSen Genel Başkanı Talip Geylan Kuşadası Belediyesi Suriye Sorunu EMİNE ERDOĞAN myk galatasaray çin cumhurbaşkanı suriye

Yeni Yönetmelik Nisan’da Yürürlüğe Girecek, Hermetik Kombiler Artık Üretilmeyecek

Nisan ayında yürürlüğe girecek ErP yönetmeliği ile eski tip hermetik kombi ve kazanlara getirilecek ithalat ve üretim yasağını değerlendiren Daikin Türkiye CEO’su Hasan Önder “21 Nisan’da başlayacak yasak ile dinozor diye ifade ettiğimiz eski  kombiler tarihe gömülecek ve bu yasak hepimize tasarruf ettirecek. Halen yıllık ortalama bin 400 lira doğalgaz faturası ödeyen bir kullanıcının yoğuşmalı kombi kullanımıyla 350 TL’si cebinde kalacak” dedi.

Isıtma sektörünü olduğu kadar tüm kullanıcıları da yakından ilgilendiren yeni yönetmelik hakkında bir bilgilendirme toplantısı düzenleyen Daikin Türkiye yetkilileri, yeni dönemde yaşanacak değişiklikleri paylaştı. Daikin Türkiye CEO’su Önder, enerji tüketimi yapan cihazlara bir dizi standardı zorunlu hale getiren düzenlemelerin AB’de olduğu gibi Türkiye’de  de önce klimalarda devreye alındığını, şimdi de ısıtma cihazlarında uygulanacağını belirterek, “Bu yönetmelik ile sezonsal verimlilik değeri yüzde 86’nın altında kalan konvansiyonel kombiler ve 400 kW altındaki konvansiyonel kazanlar artık ithal edilemeyecek ve üretilmeyecek. Tüm pazar yoğuşmalı olarak tanımladığımız kombi ve kazan sınıfına kayacak” dedi.

“25 ÜLKEYE İHRAÇ EDİYORUZ”

Önder, yoğuşmalı kombileri Türkiye’de üretmekle kalmayıp, tüm dünyaya ihraç eden bir şirket olduklarını belirterek, “Gururla söylüyorum ki, Türkiye’de ürettiğimiz kombileri şu anda 25 ülkeye gönderiyoruz. Segmentinin en küçük premix yoğuşmalı kombisi Türkiye ile aynı anda AB ülkelerinde satışa çıktı. Bundan 5 yıl önce 10 milyon dolar seviyesinde olan ihracatımız geçen yıl itibariyle 100 milyon doları aştı. Hedefimizde 2020 yılında 200 milyon dolara ulaşmak var. Yönetmelikleri beklemeden teknolojinin sunduğu bütün imkanları, inovatif bir şirket olarak kullanıcılarımıza yansıtırken istihdamdan ihracata ülkemize de değer oluşturmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

“İÇ ANADOLU VE DOĞU’DA TASARRUF DAHA ÇOK OLACAK”

Kullanıcı ve çevre dostu cihazların Daikin’in olmazsa olmazlarının başında geldiğini ifade eden Önder, şunları kaydetti:

“Biz hep daha iyisi için çalışıyoruz. Bu yönetmelik değişikliklerini de daha iyisi için atılan adımlar olarak görüyoruz. Bu yönetmelik sonrasında kombi almak, kombisini yenilemek durumunda kalan bir kullanıcı yoğuşmalı bir cihaz için bin TL fazla ödeme yapacak ama kullandıkça kazançlı çıkacak. Yoğuşmalı kombiler içinde bulunan özel sistemlerden dolayı biraz daha pahalı görünebilir. Ancak ortalamalardan yola çıkarak bir hesap yaparsak, İstanbul’da yılda ortalama bin 400 TL doğalgaz faturası ödeyen bir kombi kullanıcısının 350 lirası cebinde kalacak. Hele de Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu gibi kışların çok sert geçtiği bölgelerimizde bu tasarruf oranı bin TL’yi bulacak. Yeni kombilerle her bir abonenin sadece 100 dolarlık tasarruf ettiğini düşünsek, toplamda 1 milyar doların üzerinde bir tasarruf olacak demektir.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.