Öne Çıkanlar çin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank ak parti chp Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener İyi Parti tsk abd Koronavirüs Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar

Yıl Sonu Finansal Tabloları İçin Şirketlere Uyarı: Pandemi Tüm Hesapları Değiştirdi

COVID-19, finansal raporlamalarda şirket faaliyetlerinin salgından etkilenme düzeyine bağlı olarak değişiklikler meydana getirdi. Yıl sonu hesap dönemleri yaklaşırken Hesapküpü Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Murathan Kılıç, muhasebe ve finans ekipleri için önerilerde bulundu.  

2019 yılının Kasım ayında, Çin’in Wuhan kentinde başlayan koronavirüs salgını, geride bırakmaya hazırlandığımız 2020 yılı boyunca pek çok sektörde finansal dengeleri değiştirdi. Bu durum, finansal raporlamalarda da şirket faaliyetlerinin salgından etkilenme düzeyine bağlı olarak değişiklikler meydana getirdi. Yıl sonu 2020 olan şirketlerin muhasebe ekipleri ise bu günlerde finansal bilgilerin gözden geçirilmesi ve planlanması konusunda çalışmalara başladı. Bu süreçte ortaya çıkan koşullardan kaynaklanan muhasebe etkilerinin finansal tablolara alınmaları gerektiğine dikkat çeken Hesapküpü Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Murathan Kılıç, KPMG’nin Covid-19 Finansal Raporlama Üzerindeki Potansiyel Etkileri araştırmasından hareketle 31 Aralık 2019 tarihinden sonra sona eren hesap dönemleri için önerilerde bulundu. 

Düzenleme gerektiren durumlar finansal tablolara yansıyor

2020 yılında meydana gelen ve raporlama dönemi itibarıyla düzeltme gerektiren gelişmelerin finansal tablo unsurlarını etkileyeceğini söyleyen Hesapküpü Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Murathan Kılıç, “KPMG’nin araştırmasına baktığımızda Covid-19 salgınının, hükümetlerin veya özel sektörün salgına yanıt vermek için aldığı önlemlerden kaynaklanan ekonomik sonuçların finansal tablo unsurları üzerinde ciddi etkisi olabileceğini görüyoruz. Özellikle bu etkiler, gerçek değeri üzerinden ölçülen varlık ve yükümlülüklerde, maddi ve maddi olmayan varlıklardaki değer düşüşünde ve stokların net değerinde açık şekilde görülebilir. Ayrıca ertelenmiş vergi varlıklarının geri kazanılabilirliği, finansal varlıklarda beklenen kredi zararları, finansal yükümlülüklerin kısa veya uzun vadeli olarak sınıflandırılması da pandeminin finansal raporlar üzerindeki etkisini hissettirdiği diğer metrikler olarak öne çıkıyor.” dedi. 

Hem nitel hem nicel değerlendirme şart 

Salgının finansal etkilerinin sürdüğüne ve ilerleyen dönemlerde daha temkinli adımlar atılması gerektiğine değinen Murathan Kılıç, “Söz konusu araştırmanın, muhasebe ve finans alanının ileriye dönük adımlarına ışık tuttuğunu görüyoruz. Bu kapsamda finansal tablolar üzerindeki potansiyel etkiler ve riskler üzerinde yoğunlaşılması, COVID-19’un yıl sonu finansal tabloları ve operasyonlar üzerindeki potansiyel etkilerinin de okuyuculara açıklanması gerekiyor. Ek olarak likidite ve sermaye yeterlilikleri her zaman göz önünde bulundurulmalı. Daha da önemlisi, tüm değerlendirmelerin şirketin ticari faaliyetleri, mali durumu ve ekonomik performansı üzerine hem nitel hem de nicel değerlendirmeye dayanması şart.” ifadelerini kullandı. 

Muhasebe süreçlerini kolaylaştırmanın yolu dijitale taşımak

Murathan Kılıç, muhasebe ve finans departmanlarının salgın gibi kritik süreçlerde doğru kararlar alabilmesi için verimin artırılması gerektiğine dikkat çekti. Bu kapsamda Hesapküpü olarak ön muhasebe süreçlerini dijitalleştirdiklerini aktaran Kılıç, “Hesapküpü olarak geliştirdiğimiz ön muhasebe programları, istenilen yerden müşteriye fatura gönderme ve ulaşıp ulaşmadığın online olarak takip edebilme imkanı sağlıyor. Üstelik mutabakat sürecinde hata oranı sıfıra iniyor. Kağıt fatura koçanını basma, saklama, fiziki olarak gönderme veya arşivleme gibi eski düzenin getirdiği tüm maliyetler ve hantallık yok oluyor. Aynı zamanda, faturaların teslim edilmesi, müşterinin yollanan faturaları görüp ödeme planına alması gibi işlemler için fiziksel bir mekâna bağımlılık da ortadan kalkıyor. Fatura müşteriye online olarak ulaşıyor. Artık hem tahsilat süreci hızlanıyor hem de geleneksel operasyonel faaliyetlerden ve zamandan tasarruf edilerek maliyet avantajı sağlanıyor, verimlilik artıyor.” şeklinde konuştu. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.