Gelirini En Çok Arttıran Şampiyon Galatasaray

Süper Lig'in son şampiyonu Galatasaray, sekiz şampiyon arasında vergi sonrası gelirini en çok arttıran kulüp oldu. Bir önceki sezon ekside olan gelirini yüzde 54 arttırarak 5 milyon euroluk artıya geçti. Galatasaray'ı gelirini yüzde 50 arttıran Hollanda şampiyonu Ajax takip ederken, Juventus eksi yüzde 21 zarar etti.

UEFA Finansal Fair-Play kuralları kulüplerin peşini bırakmazken, tüm takımlar için şampiyonluklar çok değerli hale geldi. KPMG Football Benchmark ekibi de Premier Lig (İngiltere), La Liga (İspanya), Bundesliga (Almanya), Serie A (İtalya), Ligue 1 (Fransa), Eredivisie (Hollanda), Primeira Liga (Portekiz) ve Süper Lig'in (Türkiye) son şampiyonlarının ekonomik gelirini inceledi. Süper Lig'in son şampiyonu Galatasaray, sekiz şampiyon arasında vergi sonrası gelirini en çok arttıran kulüp oldu. Bir önceki sezon ekside olan gelirini yüzde 54 arttıran sarı-kırmızılılar, 5 milyon euro artıya geçti.

Artış var ama gelir yine düşük

Galatasaray'ı gelirini yüzde 50 arttıran Hollanda şampiyonu Ajax takip ederken, Bayern Münich ise yüzde 21'lik artışla üçüncü sırada yer aldı. Portekiz şampiyonu Benfica da vergi sonrası yüzde 9 kâr elde ederken, Juventus (-21), Barcelona (-8), PSG (-3), Manchester City (-0,3) ise kârında düşüş oldu. Ancak yüzde 54'lük artışa rağmen Galatasaray, 146 milyon euroluk geliriyle sekiz takım arasında en az kazanç sağlayan ekip oldu.

Bayern'in stat doluluk oranı yüzde 100

146 milyon euroluk gelirin yüzde 50'sini yayın haklarından kazanan sarı-kırmızılılar, yüzde 32'sini ticari gelirlerden elde etti. Galatasaray'ın maç günü geliri ise yüzde 18'de kaldı. Sarı-kırmızılılar, yüzde 69'la sekiz takım arasında stat doluluk oranı olarak en son sırada yer aldı. Yüzde 100 stat doluluk oranıyla Alman devi Bayern Münich zirvede yer alırken, Manchester City, Ajax ve PSG ise yüzde 98'lık stat doluluk oranıyla ikinci sırayı paylaştı.

Şampiyonlar Ligi geliri çok büyük etken

KPMG Spor Sektör Lideri Hakan Uçak, ''Galatasaray bir önceki sezona göre eski olan gelir tablosunu arttırmayı başardı. Bu durum Galatasaray’ın bu sene elini bir hayli rahatlattı. Ancak diğer liglere göre ligin gelirin düşük olması nedenleriyle gelirde en son sırada yer alması pek şaşırtıcı değil. Sahadaki başarı ekonomik başarıya neden oluyor'' dedi.

İşte son sekiz şampiyonun vergisi sonrası kârı:

TAKIM

VERGİ SONRASI ARTIŞ

VERGİ SONRASI KÂR (€)

Galatasaray (Türkiye)

%54

5 milyon

Ajax (Hollanda)

%50

52 milyon

Bayern Münich (Almanya)

%21

43 milyon

Benfica (Portekiz)

%9

29 milyon

Manchester City (İngiltere)

- %0,3

11 milyon

PSG (Fransa)

- %3

29 milyon

Barcelona (İspanya)

-%8

5 milyon

Juventus (İtalya)

-%21

- 40 milyon Euro

İşte son sekiz şampiyonun stat doluluk oranları:

TAKIM

STAT

KAPASİTE

ORT. SEYİRCİ

DOLULUK

Bayern Münich

Allianz Arena

75 bin

75 bin

%100

Manchester City

Etihad

55 bin

54 bin

%98

Ajax

J.Cruyff Arena

53 bin

52 bin

%98

PSG

Parc des Princes

47 bin

46 bin

%98

Juventus

Allianz Stadium

41 bin

39 bin

%96

Benfica

Estadio da Luz

65 bin

53 bin

%83

Barcelona

Camp Nou

99 bin

75 bin

%76

Galatasaray

TT Arena

52 bin

36 bin

%69

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.