Öne Çıkanlar Afrin Hakkari çin pkk İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener İyi Parti A Milli Kadın Voleybol Takımı ak parti sözcüsü ömer çelik ak parti Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk Übeyd Adıyaman

İşitme Engelliler Olimpiyatlarına Sayılı Günler Kaldı

Samsun bu yıl 23. Yaz İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları’na (Deaflympics) ev sahipliği yapacak. Tarihin en geniş katılımlı Deaflympics’i olması beklenen organizasyon 18-30 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek.
 
Samsun’da düzenlenecek olimpiyatlarda toplam 3 bin 104 sporcu akredite oldu. Akredite olan 3 bin 104 sporcunun 2 bin 91’i erkek, bin 13’ü ise kadın sporcu. Sporcular haricinde antrenör, tercüman, idareci gibi yetkililer de hesaba katıldığında sayı 5 bin 130’a yükseliyor. Geçmişteki organizasyonlarla karşılaştırıldığında Samsun’da yüksek bir katılım var. Sofya’da 2013’te düzenlenen Deaflympics’te 2 bin 700, 2014’te Sochi’de düzenlenen Kış Olimpiyatları’nda 2 bin 800 katılım vardı.
 
Dünyanın Pek Çok Yerinden Kafileler Geliyor

Samsun’daki Deaflympics’in katılımcılarına bakıldığında, dünyanın dört bir yanından ülkeler göze çarpıyor. Oyunlarda Küba’dan Zambiya’ya, Fildişi Sahili’nden Ekvador’a, Amerika Birleşik Devletleri’nden Çin’e kadar birçok farklı kültür ve coğrafyadan ülke bir arada mücadele edecek. 

Deaflympics 2017’ye en geniş kafileyle katılacak olan ülke Rusya. Rusya Federasyonu’ndan 202 erkek, 152 kadın olmak üzere toplam 354 sporcu Samsun’daki oyunlar için kayıt yaptırdı. Rusya kafilesinin toplam mevcudu ise 580 kişi.

133’ü erkek 86’sı kadın 219 sporcuyla mücadele edecek Ukrayna da, toplam 307 kişilik geniş bir kafileyle Samsun’a gelecek.


Türkiye’den 294 Sporcu Var

Oyunlarda 20 branşta 175’i erkek, 119’u kadın toplam 294 Türk sporcu, Türk bayrağını göndere çektirebilmek için ter dökecek. Türkiye kafilesinin toplam mevcudu ise 416 kişi.

Türkiye’nin en kalabalık sporcu kadrosuyla katılım göstereceği branş ise  karate olacak. Karatede toplam 24 sporcu madalya arayacak. Erkek ve kadın futbol takımlarının 22’şer oyunculuk kadroları var. Erkekler hentbol ve judo branşlarında ise 18’er Türk sporcu mücadele edecek. Türkiye atletizmde ise 15 sporcuyla temsil edilecek.
 
Anadolu Toprağını Simgeleyen Motifler

Deaflympics 2017 için özel olarak tasarlanan meşaleye Anadolu toprağını simgeleyen motiflerle geleneksel bir dokunuş katıldı. Uluslararası İşitme Engelliler Spor Komitesi’nin Avrupa, Afrika, Amerika ve Asya konfederasyonlarını simgeleyen dört rengi meşale üzerinde birleşiyor ve oyunların tüm dünyayı bir araya getirişini simgeliyor. Ayrıca organizasyonun her alanında kullanılan, geleneksel Türk lalesinin yer aldığı Deaflympics 2017 logosu meşalenin üzerinde yer alıyor. Deaflympics meşalesi, 18-30 Temmuz arasında Samsun’da parlayacak.
 





Olimpiyat Maskotu Çakır

Samsun’da düzenlenecek olan 23. Yaz İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları maskotunun ismi  “deaflympics2017.org” üzerinden yapılan halk oylamasında Çakır olarak seçildi.

Çakır’ın kasketindeki 8 köşe Samsun halkının vatanseverlik, yiğitlik, mertlik, cömertlik, delikanlılık, alçakgönüllülük, dürüstlük ve misafirperverlik özelliklerini taşırken ayakkabıları ise yöreye özgü "yumurta topuk" ayakkabıdan esinlenerek hazırlandı.




 
Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’ı Olimpiyatlara Davet Etti

18-30 Temmuz'da Samsun'da düzenlenecek 2017 İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım Bakan Çağatay Kılıç'ı kabul etti. 

Olimpiyat oyunlarının maskotu “Çakır’ın” da eşlik ettiği kabullerde Cumhurbaşkanı ve Başbakan’a açılış davetiyesi takdim edildi. Maskotlarla birlikte işaret dilinde alkış anlamına gelen hareketi yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın üçüncü büyük spor organizasyonu olan Deaflympics 2017’nin Samsun’da gerçekleştirilecek olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

Yöresel kıyafetler giyen maskotun kasketindeki 8 köşe Samsun halkının vatanseverlik, yiğitlik, mertlik, cömertlik, delikanlılık, alçak gönüllülük, dürüstlük ve misafirperverlik özelliklerini taşıyor. Maskotun ayakkabıları ise yöreye özgü "yumurta topuk" olarak bilinen ayakkabıdan esinlenerek hazırlandı.
 
 



 
 



 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.