Öne Çıkanlar Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk terörist cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan MSB gündem başlıkları enflasyon Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş gündem özeti abd fırat kalkanı bugünün gündemi ihracat

Su Altında Bisiklet Kullanarak Dünya Rekoru Kırmayı Deneyecek

AKUT Spor Kulübü Sualtı Branşında Serbest Dalış Türkiye şampiyonu Millî Sporcu Birgül Erken, 20 Mart 2018 Salı günü saat 11:00'de Çanakkale Anafartalar Olimpik Havuzu'nda su altında tek nefesle bisiklete binerek, dünya rekoru denemesini gerçekleştirecek.


AKUT Spor Kulübü’nün “Su Altında Tek Nefeste Bisiklet ile En Uzun Mesafe” etkinliğinde, sporcumuz Birgül Erken, su altında bisiklete binerek 2013 yılında İtalyan sporcu Fabio Falla’nın tüpsüz olarak 67,60 m bisiklet sürerek kırdığı dünya rekorunu geçmeyi deneyecek.


Türkiye’ye dünya çapında 2 bronz madalya kazandıran milli sporcumuz Birgül Erken’in 2'inci dünya rekoru denemesi de derinlik branşlarında olacak. Birgül Erken iki dünya rekoru denemesi haricinde ayrıca, aktif milli sporcu olarak Cmas'ın ve Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu çatısı altında planlı tüm yarışmalara katılarak 2018’de Dünya Şampiyonalarında Türkiye’yi temsil etmeyi sürdürecek.


Sekiz yıldır milli formayı giyen sporcumuz, havuz branşında 12-15 Nisan 2018 tarihleri arasında Çanakkale’de düzenlenecek Serbest Dalış Indoor Türkiye Şampiyonasına katılacak. Yeniden milli takıma seçilirse Birgül Erken, yarışmanın İtalya ayağı olan CMAS 10. Apnea Indoor Dünya Şampiyonası'nda 11-17 Haziran 2018’de İtalya Lignano’da yarışacak.


Antalya Kaş’ta 6-9 Eylül 2018 tarihlerinde düzenlenecek Serbest Outdoor Türkiye Şampiyonası’na katılacak olan Birgül Erken, ardından 28-30 Eylül 2018’de yine Antalya Kaş’ta gerçekleşecek Serbest Dalış Outdoor Dünya Şampiyonası’nda da Türkiye’yi temsil etmek üzere tüm hazırlıklarını ve antrenman kamplarını planladı.

Erken: “Ülkeme yeni bir rekor hediye etmek istiyorum”

Alanında en çok ödül alan sporcu olmaktan büyük onur duyduğunu ve hedefinin ülkesini dünya arenasında en iyi şekilde temsil ederek, ülkesine ve kulübüne yeni bir dünya rekor daha hediye etmek olduğunu belirten Erken, bu onur ve gururu taşımak için sorumluluk ve çalışma azmi ile dolu olduğunu söyledi.

Yarışlara hazırlanmak için mesleğine ara verdi

Çanakkale Mesleki Teknik Anadolu Lisesi'nde Edebiyat öğretmeni olarak görev yaparken yarışlara hazırlandığı için mesleğine ara veren Erken, en büyük destekçisinin eşi ve antrenörü Dr. Değer Erken olduğunu söyledi.


Serbest dalışta çeşitli teknikler olduğundan bahseden Erken, kendine uygun olanı bulmak için çalıştığını ifade ederek şunları söyledi: “Serbest dalış kendini tanıma adına çıkılan bir yolculuk adeta. Az bilinen ve halkında az araştırma yapılan bir branş serbest dalış. Bazı teknikler herkes için aynı olmasa da bir çok formülü kendi bedeninde uygulayıp bulmak bile adeta bir keşif gibi hissettiriyor insana. Anorabik bir spor dalı olarak aerobik sporlardan ayrı bir mekanizmada çalışıyor. Normalde biz biliyoruz ki bir besin hücresi parçalanıyor 38 atp çıkıyor. Bizde ise yalnızca ortaya çıkan 2 atp oluyor. Yani aralarında 19 kat daha fazla atp var. Dolayısıyla normal aerobik sporlardan farklı hisler ve farklı değişkenlere bağlı olarak ilerliyorsunuz. Vücudunuzun kapasitesini zihnimizi kontrol edebildiğimiz oranda arttırıp rekorlara uzanabiliyoruz. Bunun içinse düşüncelerinizi berrak tutmalı oksijeni az tüketecek bir yol bulmalıyız. Serbest dalış yoga gibi çabasız farkındalıkla ve anda kalmayı başararak; endişelerden sıyrılıp her saniyenin tadını çıkarmaya başladığında büyük bir alan açıyor insana. Orada bedeninizin tüm hücreleri ile suyun uyum içinde hareket etmesi, hatta hareketin içinde iken bile kendinizi dinlendirmenin bir yolunu buluyor olmamızla ilgili bir yol var. Bu da çok pratik yaparak ve kendinle baş başa sadece kendi sınırlarınla yarışarak; hatta sınırlılık algısının paternini kırarak gerçekleşiyor. Tabi ki başarının temelinde çok çalışmak var. Hatta hiç bilmediğim tekniklerde ustalaşmak için çok iyi hocalardan ders almak da gerekebiliyor. Ancak vücudunuz diğer sporlara oranla 19 kat daha zor bir sey yaparken aslolan fizik üstünlüğünden ziyade mental olarak hazırlıklarımızın tam ve psikolojimizin dengede olmasıdır. Yani her şey aslında sizde gizli”


8 yıldır millî forma giyen Birgül Erken’in kazandığı başarılar


Dünya Şampiyonası

2013: Havuzda/ Hız Apnea branşı (Kazan/ Rusya) – Bronz Madalya

2015: Denizde/ Küp Apnea Branşı (İscia/İtalya) – Bronz Madalya

Avrupa Şampiyonası

2017: Cmas Outdoor Avrupa Şampiyonası (Kaş/Türkiye) – 6. sırada yer aldı

2017: Avrupa Şampiyonası (İtalya) Millî Takım barajını aşarak Avrupa Şampiyonasına katılabilen tek Türk Kadın Sporcu

2017: Bulgaristan’daki özel organizasyonda tek Türk sporcu olarak tüm yarışmaları kazandı ve Bayanlar Kupası elde etti.

Birgül Erken'in diğer başarıları ise şöyle;

• 23-24 Nisan 2016 tarihleri arasında Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Olimpik Yüzme Havuzu’nda düzenlenen Serbest Dalış Türkiye Şampiyonası’nda iki altın madalya ile Türkiye birinciliği elde ederek Türkiye Şampiyonu oldu.
• Havuz branşlarında üç kez şampiyon oldu ve ayrıca Küp Apnea branşında Türkiye rekoru kırdı.• 2016 yılında Dinamik Apnea, Hız Apnea branşlarında Altın madalya; Paletsiz Apnea branşında gümüş madalya aldı.
• TSSF’nin planlı faaliyetleri arasında yapılan serbest branşlarında bir yıl içinde düzenlenen dalış yarışmalarında, tüm sporcular arasında bireysel olarak en çok madalyayı kazanan sporcu oldu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.