Öne Çıkanlar çin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank ak parti chp abd Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener İyi Parti tsk Koronavirüs Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar

Türk Futbol Kulüplerine Kurtuluş Reçetesi

Türkiye’de kulüpler borç batağına saplanırken, Atletico Madrid yeniden doğdu. KPMG Football Benchmark Ekibi, Türk kulüplerine de örnek olabilecek Atletico Madrid’i başarıya taşıyan ekonomik hamleleri mercek altına aldı.

2011 yılında büyük bir borç yükünün altında ezilen İspanya’nın köklü kulüplerinden Atletico Madrid, 5 senede Avrupa futbolunun zirvesine çıkmayı başardı. KPMG Football Benchmark ekibi, 5 sezonda 5 kupa kazanan Atletico Madrid’in Türk kulüplerine örnek olacak büyüme hikayesini mercek altına aldı.

Türkiye’de kulüpler çok ciddi ekonomik sıkıntılarla boğuşuyor. Bu sezon başında Finansal Fair Play’e uymadığı için Galatasaray Avrupa kupalarından bir yıl men edilirken, Fenerbahçe ile Trabzonspor’a da çok ciddi yaptırımlar uygulanmıştı. Ayrıca Beşiktaş da tıpkı ezeli rakipleri gibi UEFA’nın radarında bulunuyor. Türkiye’nin köklü kulüpleri bu sıkıntıları yaşarken, Atletico Madrid’in yükselişi ders niteliği taşıyor. KPMG Football Benchmark Ekibi, Türk kulüplerine de örnek olabilecek Atletico Madrid’i başarıya taşıyan ekonomik hamleleri mercek altına aldı.

KPMG analizinde, müzesinde 10 şampiyonluk kupası bulunan Atletico Madrid’in tarihi boyunca Real Madrid ve Barcelona’nın gölgesinden kurtulmayı başaramadığına dikkat çekildi. Analizde şu yorum yapıldı: “1999-2000 sezonunda küme düşen kırmızı-beyazlılar, 2002’de tekrar İspanya Birinci Ligi’ne çıktı. 2010’da kapısında vergi memurlarının beklediği Atletico Madrid, 2011’de gelecek başarıların temellerini attı. 2011’de teknik direktörlük koltuğuna Diego Simeone’nin oturmasıyla birlikte, başkent temsilcisi yeşil sahada başarıdan başarıya koşmaya başladı.”

Doğru teknik adam
KPMG analizinde Atletico Madrid, doğru bir teknik adam tercihiyle işe başladığı belirtildi. Diego Simeone önderliğinde uzun soluklu bir yolculuğa çıkan takımın, İspanya Ligi’nde 10. basamaktan zirveye oynar hale geldiği aktarıldı.
Sportif başarılar kulübün büyümesine yönlendirildi
KPMG analizine göre Atletico’nun 2011-12 ile 2014-15 sezonları arasında yakaladığı sportif başarıları kulübün büyümesine yönlendirildi. Dört yıllık süreçte faaliyet gelirleri 108 milyon euro’dan 175 milyon euro’ya çıktı. Kulüp, yüzde 13’lük yıllık bileşik büyüme oranı yakaladı
.
Akılcı yatırımlar yapıldı
KPMG Football Benchmark Ekibi, kazanılan paraların futbol takımına akılcı yatırımlarla yansıtıldığını belirtti. Buna göre Diego Godin takımda tutuldu, Griezmann gibi gelecek vadeden genç ve yetenekli bir futbolcu takıma katıldı. Ayrıca Koke gibi yetenekli isimler de altyapıdan A takıma yükselmeyi başardı.

Yıllık gelir 100 milyon euro’nun üzerine çıktı
Analizde, kırmızı-beyazlıların başarısında Şampiyonlar Ligi’nin kilit rolde olduğuna dikkat çekildi. 2013-14 sezonunda Şampiyonlar Ligi’nde finale kadar yükselen Atletico’nun yayın gelirlerinin 100 milyon euro’nun üzerine çıktığı aktarıldı. Yıllık bileşik büyüme oranının en fazla artış gösterdiği kalemin yüzde 16’yla ticari alan olduğu kaydedildi. Analizde “Atletico Madrid, Coca-Cola, La Caixa ve Huawei ile sponsorluk anlaşmalarını yeniledi ve kasasını doldurdu. Atletico globalleşme adına ciddi adımlar attı. Manchester United ve Chelsea’nin eski CEO’su Peter Kenyon tarafından desteklenen Atletico Madrid, Hindistan Süper Ligi kulüplerinden Atletico de Kolkata’yla stratejik ortaklığa girdi. Bu ortaklık sonucunda 1.2 milyar insandan oluşan bir pazara girilmesi adına önemli bir adım atıldı” denildi.

Kulüp Çin pazarına el attı
KPMG analizinde şu değerlendirmeler yapıldı: “Kulüp, Çin pazarına da el atmış durumda. Yüzde 20’lik özsermaye hissesi 45 milyon euro karşılığında Dalian Wanga gayrimenkul şirketinin sahibi Çinli yatırımcı Wang Jianlin’e satıldı. Böylece hem kulübe sıcak para girişi sağlandı hem de Çin pazarına giriş yapıldı.

68 bin kişilik yeni stadyum yapılıyor
Yeşil sahadaki başarı tribünlere de yansıdı. Atletico’nun ortalama seyirci sayısı son 5 yılda yüzde 15 oranında yükseldi ancak bu artış gelirlere yansımadı. Bu tabloda Atletico’nun stadyumu Vicente Calderon’un sadece 55 bin kişilik kapasiteye sahip olmasının etkili olduğu düşünülüyor. Kulüp yakın bir tarihte 68 bin kişilik yeni stadyumuna taşınmayı planlıyor. Böylece gelirlerin de artması bekleniyor.

Oyuncu değerleri 86 milyon euro’ya çıktı
Büyüyen bir kulüp kimliğindeki Atletico Madrid elindeki futbolcularla yollarını ayırırken kazanç elde etti. Agüero, Radamel Falcao ve Diego Costa gönderildi. Atletico bu futbolcuların satışıyla birlikte elde ettiği gelirin büyük kısmını kadroyu güçlendirmek için kullandı. Oyuncu tescillerinin net defter değeri, yeni transferlerle birlikte yüzde 45 artış göstererek 59 milyon euro’dan, 86 milyon euro’ya ulaştı. Griezmann, Mandzukic ve Oblak bu transferlerin en çarpıcı olanlarıydı.”

13 milyon euro kar sağladı
KPMG analizine göre Atletico, 2014-15 sezonu sonu itibarıyla 13 milyon euro kar sağladı. Ancak bunun dışında 2012’nin haziran ayında 206 milyon euro olan vergi borcunu 2014-15 sezon sonunda 84 milyon euro’ya indirdi. 2014-15 sezonunda 577 milyon euro elde eden Real Madrid ve 561 milyon euro kazanan Barcelona’nın gerisinde kalsa da, Atletico Madrid akılcı politikasıyla büyümeyi sürdürüyor. Sahada attığı gollerle rakip fileleri dolduran Atletico, ekonomik hamleleriyle kasasını da doldurmaya devam edecek gibi görünüyor.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.