Öne Çıkanlar deprem çukurova belediyesi recep tayyip erdoğan HAVA HAREKATI Hakkari başbakan binali yıldırım yapı kredi atatürk soner çetin operasyon azerbaycan Dünya Haberleri

 -CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: 1. DÜNYA SAVAŞI SONA ERMEDİ

İSTANBUL(ANKA)-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 1. Dünya Savaşı'nın halen sona ermediğinin net bir biçimde görüldüğünü söyledi. 1. Dünya Savaşı'nın açtığı uzun parantezin hale kapanmadığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bölgemizde, coğrafyamızda ne kadar sorun varsa, ne kadar kavga varsa, akan ne kadar kan varsa hepsinin gerisinde 1. Dünya Savaşı ile tesis edilen düzenin gölgesini görüyoruz. Bölgemizde ve dünyada bu dönemde kurulan kaosa dayalı düzen hala devam ediyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "100. Yılında Dünya Savaşının Belgeleri" Konulu Dünya Arşiv Yöneticileri Kongre ve Sergisi'ne katıldı. Burada konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, binaya yönelik eleştirilere yanıt vererek, buraya atalarımızın mirasına yaraşır bir bina yapıldığını söyledi.

Projeyi en çok eleştirenlerin bu milletin hafızasını ve mirasını yurt dışına hurda kâğıt diye satanların olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu binanın açılması ile birlikte araştırmacılarımız son derece ferah bir ortamda çalışmalarını yürütüyor. Kurumda çalışan arşiv uzmanı sayısı ciddi sayıda artırıldı. Artık yıpranan belgelerin tamiri de eskisine göre çok daha iyi şartlarda yapılabiliyor. Belgelerin dijital ortama aktarılması da önceki döneme göre sekiz kart artmış durumda" dedi.

Tarihin canlı olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Milletler tarihleri ile var olur, tarihleri ile yaşar köklerinden de beslenirler. Biz de tarihi, geçmişte kalmış, olmuş, bitmiş olaylar yığını olarak asla görmüyoruz. Bizim için tarih, geçmişiz kadar aynı zamanda da geleceğimizdir. Tarih baştan sona ibret vesikalarıyla doludur. Maalesef ülkemizde tarihimizi araştırmakta, elimizdeki vesikaları okumakta, değerlendirmekte uzun süre tembellik yapıldı, ihmalkâr davranıldı. Nesiller boyu bu ülkenin ve bu ülkenin tarihinin 1923'te başladığı dikta edildi, zihinler bu şekilde sınırlandırıldı. Türkiye Cumhuriyeti 1923 yılında kurulmuş olabilir ama bizim köklerimiz çok gerilere iniyor. Türkiye Cumhuriyeti bizim ilk değil son devletimizdir" diye konuştu.

-"ÇANAKKALE KADAR BALKAN BOZGUNUNDAN DA ALMAMIZ GEREKEN DERSLER VAR"-

Cumhurbaşkanlığı Forsunda sembolik olarak yer alan Türk devletlerinin geçmişinin 2 bin 300 yıldan fazla olduğunu kaydeden CumhurbaşkanıErdoğan konuşmasına şöyle devam etti:

"2 bin 200 yıllık geçmişten ders çıkarmamız, ibret almamız gerek pek çok örnek, pek çok hadise vardır. 1. Dünya Savaşı'ndan alacağımız çok önemli dersler var. Son 200 yıllık tarihimizin en büyük zaferi Çanakkale ise en önemli utançlarından biri de Balkan bozgunudur. Çanakkale kadar Balkan bozgunun da almamız gereken dersleri kapsadığını burada özellikle hatırlatmak isterim. 100. yılını yaşadığımız Sarıkamış'tan da almamız gereken dersler var. Tarihin bugünden okumak, tarihi yapan aktörleri bugünden yargılayıp mahkûm etmek elbette kolaydır. Bakıyorsunuz bugün birileri, 'yedi düvele karşı savaştık' cümlesine istisna ile yaklaşıyor, kendilerince alay ediyorlar. Biz yenilmedik, Almanlar yenildiği için yenik sayıldık tespitini de küçümsüyorlar. 'Osmanlı Çanakkale'de kuklaydı' diyecek kadar şuurunu kaybeden, Çanakkale'nin ifade ettiği anlamdan bihaber olanlar da var.

-"1. DÜNYA SAVAŞI'NDA YEDİ DÜVELE KARŞI SAVAŞTIK"-

1. Dünya Savaşı onca yokluğa, onca imkânsızlığa rağmen ordularımızın azimle, inançla çarpıştığı çok önemli zaferler elde ettiği tarihimizin önemli sayfalarından biridir. Kendini bilmezlerin, tarihini küçümsemeyi adet haline getirmiş ahde vefadan, milli gururdan nasibini almamışların eleştirileri bu başarıyı asla gölgeleyemez. Biz 1. Dünya Savaşı'nda gerçekten yedi düvele karşı savaştık. 1. Dünya Savaşı'nın bir diğer adı da 1. Paylaşım Savaşı'dır. Bu tanım da çok önemli. Petrolün, Akdeniz'in, Süveyş'in ticaret yolunu elinde tutan Osmanlı'nın paylaşımıydı bu. Meseleye bu açıdan baktığımızda sadece dünü değil, içinde bulunduğumuz dönemin olaylarını da dağa doğru şekilde değerlendirebiliriz.

-"BÖLGEMİZDE, COĞRAFYAMIZDA NE KADAR SORUN VARSA, 1. DÜNYA SAVAŞI İLE TESİS EDİLEN DÜZENİN GÖLGESİNİ GÖRÜYORUZ"-

Bugün Suriye, Irak'ta, Mısır'da, Libya'da aslında ne olduğunu ancak geçmişe bakarak anlayabiliriz. Milletim o gün de üzerine düşeni yapmıştı, bugün de yapıyor. Biz kaderin üzerinde bir kader olduğu inancıyla mücadelemize devam edeceğiz. Bugün çok net biçimde görüyoruz ki 1. Dünya Savaşı aslında halen sona ermiş değil. 1. Dünya Savaşı'nın açtığı uzun parantez hale kapanmış değil. Bu savaş, özellikle sonunda bizim coğrafyamızı şekillendirenler hakların arasına koydukları bariyerlerle kalpleri, gönülleri, ruhları da birbirinden ayırmayı hedefliyordu. Bölgemizde, coğrafyamızda ne kadar sorun varsa, ne kadar kavga varsa, akan ne kadar kan varsa hepsinin gerisinde 1. Dünya Savaşı ile tesis edilen düzenin gölgesini görüyoruz. Bölgemizde ve dünyada bu dönemde kurulan kaosa dayalı düzen hala devam ediyor. Bu anlaşma neticesinde belirlenen sınırlar etnik, dini, mezhep temelli ayrılıkları sona erdirmek için değil tam tersine büyümek için çizilmişti."(ANKA/DEVAM)

(HSN/MLT/ÖZK)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.