Öne Çıkanlar Afrin Hakkari çin pkk İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener İyi Parti A Milli Kadın Voleybol Takımı ak parti sözcüsü ömer çelik ak parti Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk Übeyd Adıyaman

-SAĞLIK BAKANLIĞI MÜSTEŞARI GÜMÜŞ: DOMUZ GRİBİNDEN 11 KİŞİ ÖLDÜ AMA SALGIN YOK

ANKARA (ANKA) - Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, Türkiye'de 2015 yılı itibariyle 170 domuz gribi vakası görüldüğünü ve bu vakalardan 11'inin hayatını kaybettiğini bildirdi. Gümüş, domuz gribi salgını bulunmadığını söyledi.

Gümüş, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nda düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de yaşanan grip vakalarıyla ilgili son gelişmeleri değerlendirdi. Gribin, ateş ve titremenin yanında ciddi solunum yetmezliği ve ölüme kadar giden süreçleri de içerebildiğine dikkat çeken Gümüş, şöyle konuştu:

"Ekim'den Nisan ayına kadar mevsimsel olarak değerlendirdiğimizde, Avrupa ile Türkiye'nin benzer oranlara sahip olduğunu görüyoruz. Ekim-Nisan dönemi diyoruz ama genel olarak her yılın sonunda, Bonus veren bahis siteleri Aralık ayında başlıyor. Çeşitli risk faktörleri var; 65 yaşın üzerindeki kişiler, kanser hastalığı olanlar, şeker hastaları, kronik akciğer hastalığı, kronik böbrek yetmezliği olanlar temel olarak risk grubundadır. Yine huzurevinde, yaşlı bakım evinde kalan hastalar da yaş itibariyle risk grubu altındadır. 2014 yılının ilk vakası 44. haftada bize ulaşmıştır ve 2015'in ikinci haftasından itibaren de vakalarda bir artık görüyoruz. Bu mevsimsel olarak, diğer yıllara benzer oranda bir artış. 2015 yılı itibariyle bize ulaşan 3 bin 117 numuneden 170 vaka H1N1 dediğimiz domuz gribidir. Bu vakalardan 11'ini kaybettik. 2014-2015 sezonunda şu ana kadar toplam 16 vakayı kaybettik. Bu vakalarımızın genel dağılımı Antalya, Kocaeli, Çanakkale, Sivas, Mersin, Samsun'dur. Bugün itibariyle Mersin'de iki vakamız var, şu anda tedavi gören hastalarımız da var. Bugün itibariyle bir ekibimiz orada. Geçmiş yıllara baktığımızda, Bilim Kurulumuz herhangi bir salgın olmadığı konusunda mutabık kalmıştır. Şu anda bir salgın yok. Avrupa'da toplam grip vakaları yaklaşık yüzde 25 oranında görülüyor, ülkemizde de bu oran yüzde 21'dir, yani Avrupa'nın da altındadır. Virüsün bu sezon içerisinde önemli bir değişime uğradığına dair bir kanıt yok."

-"GRİP ARTIK ÖLDÜRÜCÜ BİR HASTALIK HALİNE GELİYOR"-

Gripten korunmak için alınabilecek önlemlerin başında el yıkamanın geldiğini vurgulayan Gümüş, şunları ekledi:

"Gribe yakalanan vatandaşlarımız bazen hekime gidişlerini ihmal ediyorlar ve geçmeyen gribal soğuk algınlığında mutlaka hekime başvurmak gerekiyor. Vakaların bir kısmı geç hastanelere ulaşan vakalarımız; çünkü geç dönemde solunum yetmezliğine kadar giden bir süreç oluşuyor. Eski yıllara göre bir artış söz konusu değil ama grip artık öldürücü bir hastalık haline geliyor ve çok hızlı bir şekilde ilerleyebiliyor. Bu bakımdan 'soğuk algınlığı' deyip geçmemek lazım, mutlaka yatak istirahati ile sıvı ve vitamin desteğini sağlamak gerekiyor. Bir risk grubu da sağlık çalışanlarıdır; çünkü direkt temas söz konusu. Özellikle hastayla temastan sonra hijyene önem vermeleri konusunda uyarıyoruz." (ANKA) (AYÇ/ÖZK)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.