Öne Çıkanlar terörist Covid19 cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan cumhurbaşkanı erdoğan Koronavirüs suriye Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar türkiye ak parti yunanistan abd vakıfbank

Adnan Menderes de Akademisyenlere “Kara Cübbeliler“ Demişti

Dönemin Basın Yayın Genel Müdürü Altemur Kılıç, idam edilen merhum Başbakan Adnan Menderes’in kendisini eleştiren akademisyenleri, 27 Mayıs darbesinden bir gün önce “kara cübbeliler” diyerek tanımladığını fakat Menderes’in bu sözlerine hemen yayın yasağı getirildiğini anlatıyor.

Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifinin, “Bu Suça Ortak Olamayacağız” başlığıyla yayımladığı bildiri uzun süredir gündemdeki yerini koruyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bildirinin yayımlanmasının ardından yaptığı tüm konuşmalarda bildiride imzası bulunan akademisyenleri sert sözlerle eleştirmişti.

-“Bunlar kapkaranlık insanlardır, siz karanlıksınız"

8. Büyükelçiler Konferansı kapsamında Türkiye’de bulunan büyükelçilere yaptığı konuşmada, bildiride imzası bulunanları, “Ey aydın müsveddeleri siz karanlıksınız, karanlık” diyen Erdoğan, eleştirilerinin dozunu dün Sultanahmet’teki Cuma Namazı’ndan sonra yaptığı açıklamada artırdı. Erdoğan akademisyenleri, “Milletimizin kimin kim olduğunu çok daha yakından anlamalarını, yani önünde bir profesör, doçent bilmem ne olması kimseyi aydın yapmaz, bunlar kapkaranlık insanlardır. Bunlar zalimdir, alçaktır, çünkü zalimlerle birlikte olanlar zalimdir. Katliam yapanlarla beraber olanlar katliam içerisinde oldukları için onlar da aynı suçu işlemişlerdir” diyerek eleştirmişti.

-“Yayın Yasağı Koymak da 'Kara Cübbeliler' Sözünde Para Etmedi"

Akademisyenlere buna benzer ifadeleri Adnan Menderes de kutlanmıştı. Yeniçağ gazetesinde 20 Şubat 2010 tarihinde bir yazı kaleme alan Altemur Kılıç, Menderes’in akademisyenler için kullandığı “kara cübbeliler” ifadesinin hikayesini anlatıyor.

Menderes’in 27 Mayıs Darbesinden bir gece önce, Eskişehir’deki bir yemekte, “kara cübbelilerden” söz ettiğini belirten Kılıç, “ ‘Kara Cübbeliler’ dediği, kendisini eleştiren profesörlerdi. Ben de Basın Yayın Genel Müdürü olarak oradaydım. Ülkede hava gerilmişti ve darbenin ayak sesleri duyuluyordu. Özel Kalem Müdürü Ercüment Yavuzalp ile birlikte, Başbakanın konuşmasında havayı yumuşatacağını, erken seçimleri ilan edeceğini umuyorduk. Öyle olmadı. Menderes, aksine coştu, muhalefete ver yansın etti. Profesörlere de ‘Kara Cübbeliler’ dedi” ifadelerini kullanıyor.

Bu sözlerin, ülkedeki havayı daha fazla gerginleştireceğini tahmin ettiklerini kaydeden Kılıç, “Öyle de oldu. Konuşmaya yayın yasağı konması para etmedi ve ‘ihtilal’ o gece Ankara’da başladı” ifadelerine yazısında yer veriyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.