Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu palandöken fetö şehit tesk adana Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel esnaf Pandemi yunanistan Akşener

Akdeniz Foku Tehlike Altında

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü ve Erdemli ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitü Müdürlüğü, “Mersin İli Akdeniz Foku Tür Koruma Eylem Planı” kapsamında, Akdeniz Foklarını izleme çalışmalarına devam ediliyor. 

Geçtiğimiz Nisan ayında Mersin kıyılarında başlayan izleme çalışmalarında, Mersin Erdemli Narlıkuyu Mevki ile Antalya Gazipaşa İlçesi Kaledran Mevki arasında kalan çok sayıda Akdeniz Fokunun üreme, beslenme ve dinlenme mağaraları tespit edilmeye çalışılıyor. Elde edilen Akdeniz Foku envanteri sayesinde de fokların popülasyon durumları belirleniyor.



15 Fotokapan
İzleme Yapıyor
Yürütülen çalışmalarda, üreme mağaralarına yerleştirilen fotokapanlar sayesinde fok habitatları izlenebiliyor. Şimdiye kadar yürütülen izleme çalışmalarında, 10 fok üreme mağarasında, 15 fotokapan ile izleme yapıldı. İlerleyen dönemde, yaklaşık
10 fok mağarasına daha fotokapan yerleştirilmesi planlanıyor.
15 fotokapandan alınan görüntüler ve arazi çalışmalarında yapılan izlemeler sonucunda, her bir fok mağarasında fokların günlük aktivite desenleri çıkarıldı.

Fokların, dönemlik mağara kullanımlarının da incelendiği çalışmalarda, fotokapan görüntüleri, özellikle yavrulu fokların görülmesi ve kayıt altına alınması, türün devamlılığı açısından olumlu bir gelişme olarak görülüyor.

Akdeniz Foku’nun Nesli Tehlike Altında

Akdeniz Foku, Mersin kıyılarında uluslararası sözleşmelerle ve ulusal düzeyde kanunlarla korunan, nesli tehlike altındaki bayrak türlerden biri olma özelliğini taşıyor.

Bu nadir türün neslinin devamı için, yaşam alanlarının mutlaka korunması gerektiğinin altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Özellikle yerel halkın bilinçlenmesi ve korumaya katkı sağlaması bu açıdan büyük önem taşıyor. Akdeniz Fokunun korunması açısından küçük yaşta farkındalık yaratmak maksadıyla 2016 yılında Erdemli–Anamur arasındaki yerleşim yerlerinde faaliyet gösteren devlet okullarında yaklaşık 600 öğrenciye eğitim verildi ve hala verilmeye devam ediliyor” dedi.

Ayrıca Akdeniz Fokuyla alakalı bilgi edinmek için veya fokun hasta, yaralı, ölü görülmesi durumunda ihbar edilebilmesi için “www.akdenizfokumersin.com” ihbar hattının oluşturulduğunu ifade eden Eroğlu, vatandaşların Akdeniz Foku’nun korunması için hassas davranmaları ve yetkililerle işbirliği halinde olmaları gerektiğini de sözlerine ekledi.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.