Aksoy: Söz Konusu Ülke Temsilcilerinin Hadlerini Aşmamalarını Tavsiye Ediyoruz

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, “Bazı Büyükelçilerin, Rum Yönetimi’nin Doğu Akdeniz’de tek taraflı olarak sürdüregeldiği hidrokarbon faaliyetleri konusundaki destek beyan eden ifadelerini yersiz buluyoruz. Söz konusu ülkelerin temsilcilerine hadlerini aşmamalarını tavsiye ediyoruz” dedi.

Dışişleri Sözcüsü Aksoy, bazı Büyükelçilerin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) Doğu Akdeniz’deki tek taraflı hidrokarbon faaliyetlerine ilişkin ifadeleri hakkındaki sorulan soruyu yazılı olarak yanıtladı. GKRY’de geçtiğimiz günlerde düzenlenen toplantıya ilişkin Aksoy, “Bazı Büyükelçilerin, Rum Yönetimi’nin Doğu Akdeniz’de tek taraflı olarak sürdüregeldiği hidrokarbon faaliyetleri konusundaki destek beyan eden ifadelerini yersiz buluyoruz. Söz konusu ülkelerin temsilcilerine hadlerini aşmamalarını tavsiye ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“RUM YÖNETİMİ’NİN BU UZLAŞMA RUHUNDAN UZAK TUTUMU ADA’DA KAZAN-KAZAN TEMELLİ EKONOMİK İŞBİRLİĞİ POTANSİYELİNİ HENÜZ İDRAK EDEMEDİĞİNİ GÖSTERMEKTEDİR"

Kıbrıs’ta adil ve kalıcı bir çözümün henüz tesis edilmemiş olduğu bir ortamda, Kıbrıs Rum tarafının Ada’nın yegane sahibi gibi davranmakta ısrar ederek tek taraflı hidrokarbon faaliyetlerine devam etmesinin kabul edilemez bir durum olduğunu aktaran Dışişleri Sözcüsü Aksoy, “Söz konusu faaliyetlerle Rum tarafı, Ada’nın ortak sahibi olan Kıbrıs Türklerinin doğal kaynaklar üzerindeki asli haklarını hiçe saymaktadır. Rum Yönetimi’nin bu uzlaşma ruhundan uzak tutumu, Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye’nin ulaşmak için yoğun çaba sarfedegeldiği olası çözümle Ada’da ve Doğu Akdeniz’de ortaya çıkabilecek kazan-kazan temelli ekonomik işbirliği potansiyelini henüz idrak edemediğini göstermektedir” açıklamasında bulundu.

“BAKAN ÇAVUŞOĞLU, KIBRIS TÜRK HALKININ HAKKINI KORUYACAĞIMIZA DAİR KARARLILIĞIMIZI BİR KERE DAHA AÇIKÇA VURGULADI”

GKRY’nin bu sorumsuz adımlarına karşı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti makamları ve Türkiye'nin gerekli uyarıları en başından bu yana yaptığını, haklı kaygı ve infialini dile getirdiğini söyleyen Aksoy, bu çerçevede önceden de ifade edildiği üzere, Türkiye’nin Kıbrıslı Türklerin hak ve menfaatlerini savunmakta ve Kıbrıs Türk tarafına desteğini sürdürmekte kararlı olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 23-24 Temmuz tarihlerinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gerçekleştirdiği ziyareti anımsatan Aksoy, “Bakanımız, Cumhurbaşkanı Sayın Akıncı ile yaptığı ortak basın toplantısında, Kıbrıs Türk halkının hakkını koruyacağımıza dair kararlılığımızı bir kere daha açıkça vurgulamıştır” değerlendirmesinde bulundu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.