Almanya Başbakanı Merkel Yarın Ankara'ya Geliyor

Mülteci krizi sürerken Almanya’da yoğun bir baskı altında görevini yürüten Başbakanı Angela Merkel, sorunun çözümü çabaları çerçevesinde yine Türkiye’ye geliyor. Avrupa’da alarm yaratan mülteci akınının durdurulması için Ankara’ya çok önemli bir rol düştüğünü düşünen Merkel’in Ankara’daki görüşmelerde somut bir ilerlemenin kaydedilmesinin önemini vurgulaması bekleniyor.

Geçen 18 Ekim’de de İstanbul’a kritik bir ziyarette bulunan Angela Merkel yarın Ankara’da Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir araya gelecek. Görüşmede ağırlıklı konuyu, mületcilerin Avrupa’ya ulaşmalarını engellemek için AB ile Ankara arasında Kasım ayında anlaşmaya varılan eylem planı kapsamında Türkiye’nin sınırlarını daha iyi denetlemek için atacağı adımlar ve AB’nin Türkiye’ye sağlayacağı destek oluşturacak.

Angela Merkel’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan  ile bir araya gelmesi bekleniyor.

AB’nin Türkiye’ye topraklarında kalacak mülteciler için 3 milyar euro tutarında yardım yapacağı kesinleşirken, birliğin Türkiye'den, Avrupa’ya mülteci akınının belirgin biçimde azalmasını sağlalamasını istediği belirtiliyor. 

ALMANYA, “ÖDEVİN YAPILMASINI”  İSTİYOR

Nitekim, Almanya Hükümet Sözcüsü Stefen Seibert, Cuma günü yaptığı açıklamada Merkel’in ziyaretini duyururken eylem planının uygulanmasında, "yapılması gereken bir ödev olduğunu” söylemişti.

Türkiye’nin AB sürecinin canlandırılmasını da içeren mutabakatın diğer önemli bir unsurunu da  belirli koşulların yerine getirilmesi kaydıyla Türk vatandaşlarının Schengen vizesinden muaf tutulması oluşturuyor.

Bu arada, özellikle Halep’ten kaçışların hızlanması üzerine AB’nin vermeyi taahhüt ettiği 3 milyar euroluk yardımın yetersiz kalacağını düşünen Ankara’nın, Merkel ile temaslarında Birliğin desteğinin artırılması gerektiğini ileteceği belirtiliyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.