Öne Çıkanlar çin galatasaray beşiktaş MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank almanya chp Koronavirüs chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu ukrayna ankara abd

“Anadolu, Her Metrekaresinden Tarih Fışkıran Bir Açık Hava Müzesi Gibidir”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Troya Müzesi'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden olan Anadolu, her metrekaresinden âdeta tarih fışkıran bir açık hava müzesi gibidir. Çanakkale’den Mardin’e, Antalya’dan Trabzon’a, Çorum’a, Niğde’ye kadar her bir şehrimiz, tarih boyunca farklı kültürlere, medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Troya Müzesi’nin resmî açılış törenine katıldı. Troya antik kentinde bulunan ve Çanakkale merkeze bağlı Tevfikiye köyü sınırları içinde yer alan Troya Müzesi’nin açılış töreninde Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir konuşma yaptı.

On gün önce açılışını yaptığı Şanlıurfa’daki Göbeklitepe ören yerinin ardından bugün yine tarihe sahip çıkma noktasında önemli bir adım daha attıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Troya Müzesi’nin; yürüttükleri Çanakkale’yi tarihiyle yeniden buluşturma, ülke, millet ve tüm insanlık için tekrar bir çekim merkezi hâline dönüştürme projesinin son halkası olduğunu söyledi.

“ÇANAKKALE ŞEHİTLİĞİMİZİ BAKIMSIZLIKTAN KURTARMAK İÇİN BÜYÜK GAYRET SARF ETTİK”

Bu yönde şimdiye kadar Çanakkale ve yarımada bölgesinde birçok projeyi hayata geçirdiklerine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgenin kadim tarihini; kapsamlı, hassas, itinalı ve sabırlı bir çalışmayla tekrar dünya kültür hazinesine kazandırdıklarını kaydetti.

Özellikle on binlerce şehidin koyun koyuna yattığı Çanakkale Şehitliği’ni bakımsızlıktan kurtarmak için başbakanlığı döneminden bu yana büyük gayret sarf ettiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Allah’a hamdolsun sonunda Çanakkale’de bir asır önce yazılan destanın ruhuna, manasına ve önemine uygun bir hüviyete kavuşturduk. Şehitliğin, ülkemizin dört köşesinden vatandaşlarımızın ziyaret ettiği, görünce gurur duyduğu bir çehreye kavuşmasını sağladık” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında şunları söyledi: “Şehitlikler kadar müzeler de bir milletin tarihinin aynasıdır. Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden olan Anadolu, her metrekaresinden âdeta tarih fışkıran bir açık hava müzesi gibidir. Çanakkale’den Mardin’e, Antalya’dan Trabzon’a, Çorum’a, Niğde’ye kadar her bir şehrimiz, tarih boyunca farklı kültürlere, medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Dünyada hiçbir ülkeye nasip olmayan bu eşsiz hazinenin kıymetini bilmek siyasetçisinden sanatçısına, çiftçisinden esnafına, tarihçisine kadar herkesin görevidir. 82 milyon olarak nasıl tarihî eserlerimize, camilerimize, külliyelerimize, saraylarımıza nasıl sahip çıkıyorsak, müzelerimize de aynı hassasiyetle sahip çıkmamızın gereğine inanıyorum.”

“ÜLKEMİZDEN YURT DIŞINA KAÇIRILAN ESERLERİN TEKRAR VATANINA GERİ GETİRMENİN MÜCADELESİNİ VERİYORUZ”

Hükûmet olarak son 17 yılda bu alanda büyük çaba harcadıklarını, Türk müzeciliğini güçlendirmek için pek çok adım attıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülke genelinde 142 müzeyi yenileyerek 52 yeni müze açtıklarını, koleksiyonuyla dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni restore ettiklerini, böylece 2002’de 7,4 milyon olan müze ve ören yerleri ziyaretçi sayısını 2018’de 28,2 milyona ulaştırdıklarını hatırlattı.

Birçok arkeolojik kazıya kaynak aktararak yer altındaki medeniyetleri yer üstüne çıkarmaya çalıştıklarına dikkat çekerek 2002’de 57 olan kazı sayısını 122’ye yükseldiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Önümüzdeki süreçte bu rakamların daha da artacağına inanıyorum. Ayrıca ülkemizden yurt dışına kaçırılan eserlerin tekrar vatanına, ait olduğu yere geri getirmenin mücadelesini de veriyoruz” dedi.

“TROYA MÜZESİ, TARİHİMİZİ GELECEK KUŞAKLARA EN GÜZEL BİÇİMDE TAŞIMA ÇABAMIZIN SON ÖRNEĞİDİR “

Açılışını yaptıkları Troya Müzesi’nin, tarihi gelecek kuşaklara en güzel biçimde taşıma çabalarının son örneği olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5 bin yıllık geçmişe sahip olan Troya’nın UNESCO tarafından 1998’de Dünya Kültür Mirası listesine alındığına, kendilerinin de 2018 senesini “Troya Yılı” ilan ederek daha iyi tanıtılmasını sağladıklarına işaret etti.

Bugün de Troya’nın barındırdığı tarihî hazineleri tüm insanlığın istifadesine sunan müzeyi hizmete açtıklarını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 19 Nisan 2013’te inşasına başlanan ve 64 milyon 444 bin liralık yatırım bedeliyle hayata geçirilen müzede, 52’si açık teşhir, bin 712’si kapalı teşhir olmak üzere toplam bin 764 eserin sergisinin yapıldığı bilgisini paylaştı.

Müzeyle birlikte hem burada yapılan kazılarda ortaya çıkan arkeolojik eserlerin hem diğer ülkelerde bulunan Troya eserlerinin en güzel şekilde sergilenme imkânına kavuşulduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, müzede sergilenmek üzere tespit edilen birçok kayıp eserin yurt dışından getirilmesi için de gerekli çalışmaları sürdürdüklerini aktardı.

Troya Müzesi’nin Türkiye’ye ve Çanakkale’ye hayırlı olması temennisinde bulunan ve projenin hayata geçmesinde katkısı bulunan herkesi tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını Çanakkale şehitlerini yâd ederek tamamladı.

Konuşmasının ardından törende bulunan protokol üyeleriyle birlikte açılış kurdelesini kesen Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende sonra müzeyi ziyaret ederek müze ve müzede sergilenen eserlerle ilgili yetkililerden bilgi aldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.