Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu palandöken şehit Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel esnaf Akşener DEVA PARTİSİ Genel Başkanı Ali Babacan ABD Başkanı Donald Trump deaş 23 nisan ulusal egemenlik ve çocuk bayramı meclis

AYM Başkanı Arslan:  Darbe Girişimi Milletin Demokratik Bilinci Sayesinde Başarısız Oldu

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, referandumun yüzde 85'i aşan bir katılım oranıyla gerçekleşmiş olmasının sahip olunan demokrasi açısından başlı başına bir kazanım olduğunu belirterek, "Bu vesileyle halk oylamasının ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum" dedi.

Arslan demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçtiğini belirttiği 15 Temmuz 2016'da gerçekleşen darbe girişimine değinerek milletin demokratik bilinci ve kararlı duruşu sayesinde, demokratik anayasal düzeni yıkmaya yönelik bu teşebbüsün başarılı olamadığını, Türk demokrasisinin önemli bir sınavı başarıyla geçtiğini belirtti.

Anayasa Mahkemesi'nin 55'inci kuruluş yıldönümü dolayısıyla AYM binasında bir tören düzenlendi. Burada konuşan AYM Başkanı Arslan, geçen yılki törenden bu yana 15 temmuz darbe girişimi ve 16 nisan referandumu gibi önemli iki olayın yaşandığını bildirdi.
16 Nisan'da yapılan halkoylamasında halkın yüksek bir katılım ve büyük bir demokratik olgunlukla sandığa gittiğini bildiren Arslan, referandumun yüzde 85'i aşan bir katılım oranıyla gerçekleşmiş olmasının sahip olunan demokrasi açısından açısından başlı başına bir kazanım olduğunu belirtti ve şöyle devam etti:
"Demokrasi en genel anlamda 'halkın halk tarafından halk için yönetimi' olarak tanımlanmaktadır. Bu tanımın en önemli unsuru, yönetimin öznesinin halk olmasıdır. Siyasi özne olarak halkın temel tercihlerini seçimler ve referandumlar yoluyla açıkladığı da herkesin malumudur. 16 Nisan'da yapılan halk oylamasında halkımız yüksek bir katılımla ve büyük bir demokratik olgunlukla sandığa gitmiştir. Halk oylamasının yüzde 85'i aşan bir katılım oranıyla gerçekleşmiş olması demokrasimiz açısından başlı başına bir kazanımdır. Bu vesileyle halk oylamasının ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum."

Zühtü Arslan, halk oylamasından bağımsız anlamda, Anayasa'ya göre Türkiye Cumhuriyeti'nin, devletin bölünmez bütünlüğü, milli egemenlik ve adalet anlayışı içinde, kuvvetler ayrılığına ve insan haklarına dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğunu vurgularken şöyle devam etti:
"Anayasal kimliğimizi ifade eden bu nitelikleri haiz demokratik Cumhuriyet'i, onun kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği ve Anayasa'nın başlangıç kısmında ifadesini bulan muasır medeniyet düzeyinin ötesine taşımak, hepimizin ortak sorumluluğu olmalıdır."
Demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçtiğini belirttiği 15 Temmuz 2016'da gerçekleşen darbe girişimine değinen Arslan milletin demokratik bilinci ve kararlı duruşu sayesinde, demokratik anayasal düzeni yıkmaya yönelik bu teşebbüsün başarılı olamadığını, Türk demokrasisinin önemli bir sınavı başarıyla geçtiğini belirtti.

AYM'nin açık anayasal hükmü dikkate alarak, OHAL KHK'larını denetleme yetkisine sahip olmadığına karar verdiğini kaydeden Zühtü Arslan, "Diğer yandan Anayasa koyucunun söz konusu kararnamelere ilişkin yargısal denetimi, parlamento onayından sonra öngördüğü anlaşılmaktadır. Nitekim TBMM tarafından kabul edilerek, kanunlaşan bazı OHAL KHK'ları hakkında AYM'ye iptal davaları açılmış; bu davalarda ilk inceleme aşamaları tamamlanmış ve esas incelemeye geçilmiştir" kaydını düştü

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.