Öne Çıkanlar deprem HAVA HAREKATI çukurova belediyesi Hakkari başbakan binali yıldırım operasyon azerbaycan KENAN DOĞULU öğretmen meclis Hakurk Aleyna Tilki

BAKAN EROĞLU: 107 MİLYAR DOLARLIK TIBBİ BİTKİLER PİYASASINDAN PAY ALACAĞIZ

ANKARA (ANKA)- Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 107 milyar dolarlık tıbbi bitkiler piyasasından pay alacaklarını belirterek, “Bu alanda yaklaşık 20 milyar dolarlık bir kaybımız var. Üniversiteler ve diğer ilgili kurumlarla alt yapısını oluşturarak şifalı bitkilerin ülkemizde üretimi için çalışmalarımıza hız verdik” dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Ankara Şubesi gerçekleştirdiği kurumsal bilgilendirme toplantılarının bu haftaki konuğu Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu oldu. MÜSİAD Ankara Şubesi Yönetim Kurulu ve üyelerinin yoğun katılımı ile gerçekleşen programda Bakan Veysel Eroğlu bakanlık faaliyetleri ve hazırlanan eylem planları hakkında detaylı bir bilgilendirmede bulundu.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı faaliyetleri hakkında detaylı bir bilgilendirme yapan Eroğlu, hazırlanan 27 farklı eylem planı ile dut, ceviz, badem, kestane, zeytin gibi Türkiye için önemli bitki çeşitliliğinin korunması ve bu bitkilere dayalı üretimin destekleneceğini belirtti. Ceviz fidanı dikiminde 5 milyon fidan dikilmesini, badem için 8 milyon fidan dikilmesini planladıklarını ifade eden Eroğlu: “En önemli projelerimizden biri 5 bin köye, 5 bin gelir getirici orman kurulması olacak. Bu sayede kırsal kesimdeki vatandaşlarımız için yeni bir üretim alanı oluşturulacak” dedi.  

-“ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI TÜKETİMİNDE ÖNEMLİ ORANDA AZALMA VAR”-

Zeytin ve zeytinyağı tüketiminde son yıllara kadar önemli oranda azalma olduğunu belirten Eroğlu; “Zeytin ve zeytinyağı en önemli gıdalardan biri. Ülkemizde de yaygınlaştırılması için gerekli tüm çalışmalar için ilgili adımları bakanlık olarak atıyoruz. Zeytinlik alanlara daha önce çam dikilmesi uygulamasının önüne kesin bakanlık talimatımızla önüne geçtik. Sadece bu yıl 300 bin adet zeytin ağacının aşılanmasını planlıyoruz. Zeytin varlığımızın da tespit edileceği bir eylem planı hazırlıyoruz. İlk olarak zeytin üretimini artıracağız ve üretimi modernize edeceğiz. İkinci aşamada ise Avrupa Pazarlarına ihracat hedefiyle markalaşma sağlanacak. Tüm bunların yanında zeytin ve zeytin ağacının tanıtımına yönelik çalışmalar da gerçekleştirilmeli” dedi.

-“107 MİLYAR DOLARLIK TIBBİ BİTKİLER PİYASASINDAN PAY ALACAĞIZ”-

107 milyar dolarlık tıbbi bitkiler piyasasından pay alacaklarını dile getiren Eroğlu, “Bu alanda yaklaşık 20 milyar dolarlık bir kaybımız var. Üniversiteler ve diğer ilgili kurumlarla alt yapısını oluşturarak şifalı bitkilerin ülkemizde üretimi için çalışmalarımıza hız verdik. Şu anda bu konuda 600 milyon dolarlık bir ihracatımız söz konusu ve desteklerin artırılarak bu alanda ihracatın 5 milyar dolara çıkmasını planlıyoruz” diyerek işadamlarının bu alanda yatırım yapmalarına dair çağrıda bulundu.  (ANKA)

(MLT/ÖZK)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.